Har du set den amerikanske TV serie Jericho der kørte på CBS fra 2006 til 2008? Hvis svaret er nej, så få fingre i afsnittene og se dem! Sandsynligheden er at hvis du er libertarianer, liberal eller anarkist, så vil du falde pladask for serien. Hvis du ikke er dette, vil jeg stadig anbefale serien der er rigtig spændende og har nogle af de samme elementer som Lost har; efter hvert afsnit sidder du tilbage med flere spørgsmål end du startede med!
Jericho handler kort fortalt om den lille by Jericho i Kansas efter et atomart angreb på en række større amerikanske byer. Heldigvis ligger Jericho i et af de få områder der ikke er ramt af alvorligt nedfald (eller er jævnet med jorden). Men da resten af USA er jævnet med jorden er kommunikation og kontakt med omverdenen tæt på ikke eksisterende.

Jericho er altså helt isoleret, sult er reglen snare end undtagelsen og indbyggerne er skræmte og henlagt i uvidenhed om deres fremtid. Altså burde det værste i mennesket komme frem, og da ingen af de gamle autoriteter længer har deres gamle magtbase burde byen jo være henlagt til det rene kaos!
Men nej, serien portrættere hvordan samarbejde er den fortrukne strategi (på trods af mange forsøg på det modsatte.) Hvordan ret og orden hersker i anarkiet!
Et af de bedste eksempler på dette er i afsnittet Vox Populi.  Efter at en af indbyggerne bliver dræbt indledes en heksejagt efter den formodede gerningsmand.  Han bliver fundet og arresteret. Den formodede gerningsmand er dog ikke gerningsmanden hvilket man som seer godt ved. Det ved vores helt også, men i denne opkogte heksejagtsstemning og ingen beviser for uskyld (og stærke indikationer for det omvendte) er det svært at forhindre en henrettelse på stedet.
Den nyvalgte borgmester er klar til at trykke på aftrækkeren da vores helt kommer til den uskyldig til nøds, ikke på en hest med revolver, nej men med argumenter (jaja,.. okay så der er ikke så satans meget action lige her, men bare rolig der er rigelig spænding og pistol action i denne serie!) Argumentet lyder, at hvis borgmesteren skyder nu, og den formodede gerningsmand er uskyldig, så er han selv en morder og lovløs. Borgmesteren indser at det er en stor risiko at tage og vores formodede gerningsmand overlever.
Bedre præsentation af lov under kaos tror jeg sjældent jeg har set portrætteret på TV. Selvfølgelig beviser fiktion intet, men serien skal også ses for at opleve en TV serie, der portrættere et samfund under ekstreme omstændigheder, men hvor samarbejde stadig er den vindende strategi og anarki ikke bliver til kaos og lovløshed.
Serien kørte to sæsoner, første sæson er på 22 episoder og sæson to er på syv episoder (lavet efter opfordring fra fans for at give den ellers lukkede serie en ordentlig afslutning). Serien fortsætter sit libertarianske tema fra start til slut, og når serien slutter vejer Gadsden flaget stolt over byen Jericho!

Join the Conversation

7 Comments

  1. Puha ved godt at dette post er gammelt, men er der virkelig en sæson 3? Troede den døde ved sæson 1, og at de lavede et par afsnit til sæson 2 for fansenes skyld?

 1. Et andet, konkurrerende, men heller ikke urealistisk bud på, hvordan anarkiet kan udfolde sig kan ses i en anden amerikansk tv-serie, der er nået til tredje sæson, serien Sons of Anarchy. Serien handler om en våbensmuglende rockerbande. Et af seriens plot-devices er at seriens unge vice president for rockerklubbens original chapter finder et manuskript, skrevet af et af klubbens stiftende medlemmer, hans far. Manuskriptet, der explicit nævner anarkister og mutualister som Proudhon og Emma Goldman, beskriver hvordan outlaw-filosofien degenerer fra at være et ønske om at leve efter egne normer og regler til at leve i en udkantslomme med vold og kriminalitet og afstumpethed.
  Serien mangler bestemt ikke action, og det anarkistiske element træder til tider i baggrund som det plot device, det er, men det er faktisk den underliggende fremdrift (kan den unge VP sende klubben tilbage til idealerne?) Og det er ikke nødvendigvis flatterende for anarkismen, men jeg mener faktisk, at det er nogle farer, serien peger på, som man i det mindste bliver nødt til at tænke over som anarkist.
  Jeg har tidligere overvejet Jericho – efter denne præsentation skal jeg helt sikkert se den på et tidspunkt.

 2. Glæder mig hvis folk vil se den, den er også af en overskuelig længde (modsat andre maraton serier som Lost)
  Helt enige med Sons of Anarchy! Især den første sæson, finder lidt at det anarkistiske tema lidt flyder ud derefter(uden på nogen måde at forsvinde dog). Det er ikke ofte at lange citater af Emma Goldman bliver læst højt fra grafitti under broer i TV serier 🙂

 3. Jeg så kun nogle af de første afsnit af Jericho, så måske er serien et gensyn værd 🙂
  Jeg er helt enig med SoA, det er en fantastisk serie. Jeg er specielt glad for de moralske overvejelser klubben tager (beskyttelse af lokalsamfundet), men der er naturligvis problemstillinger med en voldsorganisation. Kan man ikke lide FBIs eksistens, er der også god vand på ens mølle.
  Udfra hovedpersonen i serien, bringer den lidt associationer til USAs nyere historie:
  1. sæson: tvivlen og tanker om at bringe frihed tilbage (ja, grafittiet var højdepunktet 🙂
  2. sæson: korruption og dens følger
  3. sæson: afmagt og krig (og et politisk spil om at trække klubben ind i en ny konflikt)

Leave a comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.