Vox Populi

Har du set den amerikanske TV serie Jericho der kørte på CBS fra 2006 til 2008? Hvis svaret er nej, så få fingre i afsnittene og se dem! Sandsynligheden er at hvis du er libertarianer, liberal eller anarkist, så vil du falde pladask for serien. Hvis du ikke er dette, vil jeg stadig anbefale serien der er rigtig spændende og har nogle af de samme elementer som Lost har; efter hvert afsnit sidder du tilbage med flere spørgsmål end du startede med!

Jericho handler kort fortalt om den lille by Jericho i Kansas efter et atomart angreb på en række større amerikanske byer. Heldigvis ligger Jericho i et af de få områder der ikke er ramt af alvorligt nedfald (eller er jævnet med jorden). Men da resten af USA er jævnet med jorden er kommunikation og kontakt med omverdenen tæt på ikke eksisterende.

Jericho er altså helt isoleret, sult er reglen snare end undtagelsen og indbyggerne er skræmte og henlagt i uvidenhed om deres fremtid. Altså burde det værste i mennesket komme frem, og da ingen af de gamle autoriteter længer har deres gamle magtbase burde byen jo være henlagt til det rene kaos!

Men nej, serien portrættere hvordan samarbejde er den fortrukne strategi (på trods af mange forsøg på det modsatte.) Hvordan ret og orden hersker i anarkiet!

Et af de bedste eksempler på dette er i afsnittet Vox Populi.  Efter at en af indbyggerne bliver dræbt indledes en heksejagt efter den formodede gerningsmand.  Han bliver fundet og arresteret. Den formodede gerningsmand er dog ikke gerningsmanden hvilket man som seer godt ved. Det ved vores helt også, men i denne opkogte heksejagtsstemning og ingen beviser for uskyld (og stærke indikationer for det omvendte) er det svært at forhindre en henrettelse på stedet.

Den nyvalgte borgmester er klar til at trykke på aftrækkeren da vores helt kommer til den uskyldig til nøds, ikke på en hest med revolver, nej men med argumenter (jaja,.. okay så der er ikke så satans meget action lige her, men bare rolig der er rigelig spænding og pistol action i denne serie!) Argumentet lyder, at hvis borgmesteren skyder nu, og den formodede gerningsmand er uskyldig, så er han selv en morder og lovløs. Borgmesteren indser at det er en stor risiko at tage og vores formodede gerningsmand overlever.

Bedre præsentation af lov under kaos tror jeg sjældent jeg har set portrætteret på TV. Selvfølgelig beviser fiktion intet, men serien skal også ses for at opleve en TV serie, der portrættere et samfund under ekstreme omstændigheder, men hvor samarbejde stadig er den vindende strategi og anarki ikke bliver til kaos og lovløshed.

Serien kørte to sæsoner, første sæson er på 22 episoder og sæson to er på syv episoder (lavet efter opfordring fra fans for at give den ellers lukkede serie en ordentlig afslutning). Serien fortsætter sit libertarianske tema fra start til slut, og når serien slutter vejer Gadsden flaget stolt over byen Jericho!

You may also like

0 comments

Sign In

Reset Your Password