Kan liberale arbejde i det offentlige?

Jeg har ofte undret mig over, at mange liberale, og ikke mindst anarkokapitalister, tordner mod staten, og alligevel finder mange af dem arbejde i det offentlige.

Skyldes det blot, at det er let at have idealer, når vi er studerende, men at virkeligheden rammer os, når vi er færdiguddannet?

For at finde svar på nogle af disse spørgsmål har jeg interviewet en erklæret anarkokapitalist, som arbejder i det offentlige. Personen har ønsket at være anonym.

Hvorfor har du et arbejde i staten?

“Det har jeg, fordi jobbet er ekstremt lærerigt og spændende. Mere uddybende kan man sige, at jeg tænker på mit CV og mulige jobs i fremtiden.

Til dem der måtte finde dette hyklerisk og som siger:

-“Så længe der er mulighed for at arbejde i det private frem for staten, så skal du gøre det – ellers støtter du staten”

Til det er der blot at sige følgende. Virkelig? Er du så liberal, som du overhovedet kan være? Støtter du ikke staten via din indkomstskat? Ejendomsskat? Moms? Afgifter på benzin, strøm, øl, cigaretter, slik og fedt? Har du modtaget SU? Boligsikring? Du har alle muligheder for at flytte ud på en gård på Djursland og blive selvforsynende, og på denne måde skære yderligere i din støtte til staten. Måske kan du endda få et tv-show ud af det. Men selvfølgelig ikke på DR. Når du har gjort det, kan vi tale videre.”

Liberale, der modtager ydelser fra staten, kan påpege, at de alligevel skal betale skat eller deres forældre har betalt skat, og derfor kan de ligeså godt modtage ydelser. Hvad siger du til det argument?

“Jeg har en vis sympati for argumentet om, at de alligevel skal betale skat på et tidspunkt, og at deres forældre har betalt skat til uddannelsessystemet osv. Men jeg kunne sige det samme. Jeg kommer til at betale skat, på et tidspunkt, hvis jeg (igen) får job i det private. Så kan modtagelsen af SU igen sammenlignes med et job i det offentlige.

Liberale, der modtager ydelser fra staten, kan heller ikke med sikkerhed sige, at de bliver boende i Danmark.

Eller hvem siger, at fordi ens forældre har betalt skat og afgifter til staten, har børnene krav på ydelser fra staten resten af deres liv? Deres forældres penge er jo gået til de løbende udgifter til det selvsamme system, som deres forældre (sandsynligvis) har bakket op om. Hvordan gør man i det hele taget regnestykket op? Det tror jeg ikke, at man kan.”

Hvad skyldes, at du endte med at få et job i staten?

“Nu er jeg ikke endt nogen steder, men jeg var jobsøgende, og det var det første job, jeg blev tilbudt. Jeg så et job med gode muligheder. Jeg fik ret.”

Havde du nogle betænkeligheder ved at sige ja til jobbet?

“Ja. Ikke fordi det var i staten, men af andre årsager vedrørende jobbets indhold. Det med job i staten havde jeg allerede gjort op med mig selv.”

Hvad var din holdning til det offentlige, før du fik job i staten?

“Samme som i dag. Der er folk af alle typer i det offentlige, hvilket også betyder, at der sidder nogle meget dygtige mennesker i den offentlige sektor, der ville kunne gøre langt større gavn i det private. Omvendt, der er også en del sinker.”

Ser du det som et problem, at du arbejder i det offentlige?

“Ja og nej. Min stilling ville med stor sandsynlighed stadig være der, hvis det område, jeg arbejder med, blev privatiseret. Det så jeg helst. Jeg ville hellere have, at det var fuldt ud frivillige indbetalte midler, jeg fik min løn fra. Dog er staten i dag så stor, at der er rigtig mange gode jobs at finde der. Jobs, som ville være at finde på det frie marked, hvis man ellers fik lov. Det ville være dumt at afholde sig fra dem.”

Hvilke steder synes du ikke, at man kan arbejde i det offentlige?

“Steder der åbent og aktivt søger at udvide staten, og derved begrænser det private. Der har jeg meget svært ved at se liberale arbejde. Jeg har endnu ikke set gode argumenter for dette, men hvis de er derude, ville jeg gerne høre dem. Jeg arbejder selv inden for et område, hvor der arbejdes med privatisering.

Jeg kender minimalstatstilhængere, der i staten arbejder i områder, de selv mener, ville være der i en eller anden form i en permanent minimalstat. På denne måde retfærdiggør de deres ansættelse i staten. Disse mennesker burde uddanne sig i Boumol effekten og den misisianske omkostningsfordelingsteori. Når de har gjort det, vil disse liberale se, at de tager fejl. Der er andre grunde til at arbejde i staten, men deres grund er absolut ikke én af dem.”

(Note: Du kan læse om Baumol effekten her.)

Hvordan ser du på anarkokapitalismen i dag, i forhold til inden du blev ansat i det offentlige?

“Mit syn er det samme som tidligere. Anarkokapitalismen er stadig overlegen i forhold til at maksimere frihed og velstand.”

You may also like

0 comments

Sign In

Reset Your Password