Et monument for frihed

Kan et frihedsmonument være stats ejet?

Selvfølgelig ikke! Staten er negationen af frihed, det er anti-frihed. Og det ved man i Letland.

Det lettiske Frihedsmonument (Brīvības piemineklis) blev bygget for private midler som minde for de tabte soldater i den lettiske uafhængighedskrig (1918-1920). Det erstattede et monument af Peter den Store, hvilket kun understreger monumentets betydning gennem et opgør med den tidligere magthære.

Det blev bygget på opfordring fra den nye statsminister og der blev først valgt et endeligt monument efter tre konkurrencer og ni år. Først efter yderligere fire år stod monumentet færdigt.

Men på trods af al denne stats indblanding, så blev det finansieret af private donationer fra den almene letter. Monumentet overlevede både den først besættelse af russerne, Hitlers besættelse også igen den anden sovjet besættelse. Det var flere gange oppe for nedrivning under sovjet styret men overlevede mirakuløst, eftersigende fordi visse kræfter i Sovjet mente at det havde en høj artistisk værdi.

Dog fik det selvfølgelig en ny fortolkning under sovjet styret. Det tre stjerner som bæres af frihedsstatuen, Milda, symboliserede ikke længere de tre regioner i Letland (Vidzeme, Kurzeme og Latgale) men de tre Baltiske lande og det var rejst som en tak for Stalin, for hans ”befrielse” af Letland. En joke går på, at monumentet under sovjet var en rejseagent, for hvis man lagde blomster ved det var man sikker på at få envejsbillet til Sibirien!

Efter Letlands uafhængighed er monumentet blevet restaureret i 1998-2001, selvfølgelig gennem private donationer.

Dette er et monument rejst af folket for deres frihed og ikke et monument rejst for staten Letland!

You may also like

0 comments

Sign In

Reset Your Password