Cheføkonom for Europa i investeringsbanken Goldman Sachs Erik Nielsen gæstede op til påsken Saxo Bank. Jeg havde den fornøjelse at være til stede, og benyttede muligheden til at stille ham følgende spørgsmål:
“Alle jer som i 2005, 2006, 2007 ikke kunne se nogen nær forestående krise, siger nu, at finanskrisen er ovre. En markant del af de økonomer, der i 2005, 2006, 2007 advarede om en nær forestående krise, siger at krisen først er begyndt: At vi vil se dobbeltcifrede inflationstal, navnlig i USA. Hvorfor skal vi lytte til jer nu – jer som tog fejl, som ikke kunne have taget mere fejl om så I havde gjort jer umage – i stedet for at lytte til dem som havde ret?”
Hans svar var flerdelt: 1) For det første påpegede han, at én ansat hos Goldman Sachs sammen med Nouriel Roubini forudså krisen. 2) Dernæst påpegede han, at Goldman Sachs begyndte at shorte det amerikanske realkreditlånsmarked i 2008. 3) Endelig argumenterede han for, at nogle økonomer bare er konstante pessimister, mens andre er optimister.
1) Jeg har ikke  kunne bekræfte den ansatte hos Goldman Sachs, der sammen med den stærkt overvuderede Roubini forudså krisen. Det er sikkert korrekt. Det var i det tilfælde kun én ansat – resten af Goldman Sachs styrtede derudaf. 2) At Goldman Sachs i 2008 begyndte at shorte markedet for realkreditlån er næppe noget at prale med. I 2008 var det åbenlys for mange, at det marked var i problemer. Var Goldman Sachs begyndt på det i 2005 eller 2006, som Michael J. Burry og Peter Schiff gjorde det, havde jeg været imponeret. 3) De økonomer som forudså krisen er ikke konstante pessimister, som Erik Nielsen siger. De er pessimistiske, når det kommer til USA og Europa. Til gengæld er de optismistiske, når det kommer til Kina og det øvrige Asien, men også Canada, Australien og New Zealand. Det er meget muligt, at de økonomer, der nu aflyser krisen – inklusiv Erik Nielsen – er nogle lalleglade jubeloptimister, der ikke fatter en bric af økonomi. Erik Nielsens argument er dog af så ringe intellektuel kvalitet at man undres, og undres meget.

Join the Conversation

5 Comments

 1. Jan,
  1) Jeg mener at have læst et sted, at to ansatte hos GS tjente fire mia. dollars ind til selskabet enten ved at shorte husmarkedet, opkøb af CDSs eller lign. De havde i al fald en kæmpe position i, at markedet ville falde sammen.
  2) Ville det ikke have været dumt at shorte allerede i 05-06, hvor markedet bragede frem? Der er da mere ræson i at investere med henblik på stigninger, når markedet går op, og så shorte når det går ned.

 2. Jan,
  1) Jeg mener at have læst et sted, at to ansatte hos GS tjente fire mia. dollars ind til selskabet enten ved at shorte husmarkedet, opkøb af CDSs eller lign. De havde i al fald en kæmpe position i, at markedet ville falde sammen.
  2) Ville det ikke have været dumt at shorte allerede i 05-06, hvor markedet bragede frem? Der er da mere ræson i at investere med henblik på stigninger, når markedet går op, og så shorte når det går ned.

 3. Erik, ser først din kommentar nu.
  1) Hvis det er rigtig, finder jeg det mærkeligt, at Erik Nielsen ikke nævnte det. Det er sikkert rigtig, men jeg ser det gerne bekræftet. Jeg har siden hørt, at man internt i GS godt kunne se problemer, men udadtil holdte samme stil. Igen, jeg har ikke kunne bekræfte dette, men der kan sagtens være noget om det.
  2) Well, uden at være inde i diverse finasielle instrumenter, kommer det så ikke an på perioden, hvorpå man går kort? Uanset, så tjente både Burry og Schiff på at shorte markedet på det tidspunkt.

 4. Erik, ser først din kommentar nu.
  1) Hvis det er rigtig, finder jeg det mærkeligt, at Erik Nielsen ikke nævnte det. Det er sikkert rigtig, men jeg ser det gerne bekræftet. Jeg har siden hørt, at man internt i GS godt kunne se problemer, men udadtil holdte samme stil. Igen, jeg har ikke kunne bekræfte dette, men der kan sagtens være noget om det.
  2) Well, uden at være inde i diverse finasielle instrumenter, kommer det så ikke an på perioden, hvorpå man går kort? Uanset, så tjente både Burry og Schiff på at shorte markedet på det tidspunkt.

 5. Erik, ser først din kommentar nu.
  1) Hvis det er rigtig, finder jeg det mærkeligt, at Erik Nielsen ikke nævnte det. Det er sikkert rigtig, men jeg ser det gerne bekræftet. Jeg har siden hørt, at man internt i GS godt kunne se problemer, men udadtil holdte samme stil. Igen, jeg har ikke kunne bekræfte dette, men der kan sagtens være noget om det.
  2) Well, uden at være inde i diverse finasielle instrumenter, kommer det så ikke an på perioden, hvorpå man går kort? Uanset, så tjente både Burry og Schiff på at shorte markedet på det tidspunkt.

Leave a comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.