Man kan beskylde julen for mange ting. Det er svært at sige, om den er specielt anarkistisk, men den er da et bevis på, at markedet og spontan orden virker efter hensigten.
Man behøver ikke at holde jul, men derfor gør folk det alligevel. Helt uden staten tvinger dem. Nogen forbinder det med Jesus Kristus fødsel, mens mange danskere blot ser det som en hyggelig dag med familien.
Vi køber gaver til hinanden i den kapitalistiske ånd. Vi handler og handler og handler. Selv socialister handler, og julen er så essentielt for os danskere, at en politiker endda har foreslået, at staten skal give gaver til alle, der ikke selv kan købe nogen. En gave skal åbenbart vejes i kroner og øre, så er den lettere at have til at gøre med. En gave kan åbenbart ikke være ord eller gode hensigter. Eller hvad er der egentlig galt med en tegning?
Når nu julen kun handler om iskolde kontanter for politikere, så glæder jeg mig til den dag, hvor en socialdemokrat foreslår, at vi kan sætte skatten ned, så alle har flere penge til at købe gaver.
Liberator prisen
I lørdags holdte Libertas/Liberator julefrokost, og her uddelte vi for første gang årets skribentpris. Prisen gik til Jan Madsen for hans åbne brev til Lars Seier: ’Kære Lars’.
Det endte faktisk med, at Lars Seier svarede på brevet i artiklen ’Kære Jan’. Det fik igen Jan Madsen til at gå til tastarturet og skrive artiklen ’Kære Lars II’. Et kort øjeblik overvejede Liberator at gå ind i forlagsbranchen og starte med en samtalebog mellem de to herrer.
Jan Madsen fik Liberators pris, fordi han undrer sig over, at en mand som gang på gang fortæller, at man skal leve på en bestemt måde, selv bryder disse regler.
Normalt vil man nok sige, at man ikke skal tage det for højtideligt, hvis en mand siger, at han lever efter en bog. Det er jo bare noget, man siger. Men i Lars Seiers tilfælde har han valgt at bygge hele sin karriere på netop Atlas Shrugged. Så er det interessant, hvis man vælger at leve på en helt anden måde, end der står i denne bog. Det vil selvfølgelig være fair nok, hvis man bare godt kan lide Altas Shrugged som bog, men ellers ikke mener, at der er mere i det.
Lars Seiers svar er da også bare, at virkeligheden er en anden størrelse end en bog. Så man må formode, at Lars Seier ikke lever sit liv efter Atlas Shrugged. I hvert fald ikke længere. Nu når vi ved, at Atlas Shrugged blot er endnu en bog på Lars Seiers boghylde, så må vi da håbe, at Lars Seier har ønsket sig nogle flere bøger i julegave, så han ikke behøver læse Atlas Shrugged igen i år.
Liberators redaktion ønsker alle en god anarkistisk jul. Må kapitalismen være med dig.

Join the Conversation

6 Comments

  1. Gaver i den kapitalistiske ånd? Er det ikke snarere i den ånd, der hedder at forbrug er godt, mere forbrug er endnu bedre? Spildet ved at købe gaver er enormt (folk vil have brugt pengene mere præcist, hvis det var på egne præferencer), og pengene bliver brugt på umiddelbare glæder fremfor kapitalopsparing og investering. Blot fordi penge skifter hænder gør det det ikke til kapitalistisk.

  2. Gaver i den kapitalistiske ånd? Er det ikke snarere i den ånd, der hedder at forbrug er godt, mere forbrug er endnu bedre? Spildet ved at købe gaver er enormt (folk vil have brugt pengene mere præcist, hvis det var på egne præferencer), og pengene bliver brugt på umiddelbare glæder fremfor kapitalopsparing og investering. Blot fordi penge skifter hænder gør det det ikke til kapitalistisk.

Leave a comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.