Efter Jan har postet alle de links til forskellige Peter Schiff ting og jeg efterhånden har fået taget mig sammen til rent faktisk at se dem, er jeg blevet lidt pjattet med Peter. Så pjattet at jeg intensivt en enkelt aften så alle hans podcast han har på sin Youtube kanal. 17 podcast i rap sætter nogle tanker i gang:
Dagligt støder vi på en masse af, hvad amerikanerne kalder for non-science. Jeg bruger det engelske udtryk, idet vi ikke har et lige så kraftfuldt og godt udtryk på dansk.
F.eks. hører man stadig gammelkone myten om, at man ikke må bade indtil en halv time efter man har spist. Myten har ingen videnskabelig basis, men jeg kan alligevel huske at det var en del af den statslige propaganda i OBS (Oplysning til Borgerne om Samfundet).
Eller hvad med den om at “brumbassen kan i teorien ikke flyve”. Den har jeg hørt undervisere bruge overfor deres elever når de skulle forklare noget umuligt. Men, det siger sig selv, at hvis teorien siger brumbassen ikke kan flyve er det teorien den er gal med – ikke brumbassen. Hvis vi skulle gøre det til en videnskabelig sætning ville det derfor være “vores teori kan ikke forklare hvorfor brumbassen kan flyve”.
Eller hvad med evighedsmaskinen? At man kan skabe en maskine der kan levere energi og som kører evigt uden tilførsel af ekstern energi. Her har vi til gengæld en teoretisk umulighed. Man kan ikke skabe energi ud af ingenting. De her evighedsmaskiner vil som minimum skulle overvinde friktionen – evighedsmaskinen må antages at have bevægelige dele – der både tærer på energien og på evighedsmaskinen i sig selv. Alligevel findes der folk der fortsat forsøger at bygge dem. Og der findes folk der påstår de allerede er opfundet men oliefirmaerne har købt dem og gemmer dem til der ikke er mere olie tilbage.
Og hvorfor al den snak om non-science; om myter? Fordi vi reagerer på dem. Mange af os tror på dem, og værst af alt – staten subsiderer dem.
En variant af evighedsmaskinen – maskinen der laver energi af ingenting – er hvad der sker i økonomien lige nu. Staten siger vi kan forbruge os ud af finanskrisen og har derfor lavet en masse programmer – udbetaling af vores pensionsopsparinger (mens de er mindst værd), gratis renovering af vores boliger osv. – der lukker penge ud i økonomien. Men, giver det nogen mening at man kan forbruge sig ud af en krise? Tænk på at vi op til krisen har brugt flere penge, end vi nogensinde har gjort før.
Hvis man skal kunne forbruge sig ud af en krise burde vi være så langt fra en krise som vi nogensinde har været. Eller prøv at tænk på situationen på denne måde: Alle kender nogen der er i dyb økonomisk gæld fordi de har brugt for mange penge. Kontokort, kassekreditter, lån fra venner osv. stiger dem over hovedet. Hvad er deres vej ud af deres personlige økonomiske krise? Intet normalt menneske ville nogensinde foreslå dem at bruge flere penge. Det er jo det, der har bragt dem i krisen i første omgang. Derimod er mådehold svaret. Opsparing og nedbringelse af gæld. Lige meget hvad politikerne vil have vi skal tro, så fungerer det ikke anderledes i nationalregnskabet. Hvis det ikke giver mening er det ikke en videnskabelig forklaring.

Join the Conversation

4 Comments

 1. Peter Schiff er sgu the Man!
  Han siger som regel det samme igen og igen, men han er meget fornøjelig. Især fordi at alle “mainstream” økonomerne hader ham.
  Især er jeg glad for Mortgage Bankers Speech.
  “What’s gonna happen is….”
  “It’s a phony economy!”
  “We’re going deeper er into debt”
  Nogen der har set “Crash Course” (søg på YouTube), som ikke har noget med Peter Schiff at gøre? Det handler bla. om USA’s gæld, inflation, om fusk med CPI osv. Meget interessant.

 2. Fin kommentar – nærmest opmuntrende midt i vanviddet. Måske fordi sanity er et udtryk for håb.
  Men vil I ikke være venlige at stave korrekt. Det her er jo ikke en side for socialistiske dansklærerinder.
  Det hedder udpumPning.

 3. @ Bo
  Så er det rettet. Tak for det 🙂
  @ Skovgaard
  Ja, den tale til de er mortage brokers er rigtig god. Jeg har ikke set så meget af det hans modtaler sagde, men han virker som lidt af en hat. I en anden rigtig god video henviser han faktisk til video til mortage brokerne den som en af hans gode.
  Det er: “Why the Meltdown Should Have Surprised No One” se: http://www.youtube.com/watch?v=EgMclXX5msc
  Der er også et af de gode citater i den, hvor han gør sig lidt mere som sarkastisk komiker. Han falder lidt igennem på gennemførelsen, men opstiller til gengæld et scenarier der er lige så absurd som det er lige på kornet: http://www.youtube.com/watch?v=NkEtArDFNYA
  @ Jan
  Jeg har set lidt på hans oversigt der, men det er lidt svært at se, hvad der er skidt og hvad hvad der er kanel.

Leave a comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.