Meld dig ud!

Den evige liberale diskussion er, om man skal deltage aktivt i politik. Kan man bruge politik til at opnå noget? I øjeblikket ser man mange unge melde sig ind i Liberal Alliance i håbet om, at Liberal Alliance kan gøre forskellen. Andre bliver i Venstre, fordi nu skal der igen føres liberal politik i det gamle bondeparti.

Unge bliver fanget af politik, fordi hele samfundet er bygget op om politik. Det er især de store samfundslinjer, som har unges interesse, da alle mennesker gerne vil have, at samfundet bevæger sig i den rigtige retning. Man vil gerne overbevise andre om, at ens visioner til et bedre samfund er den rigtige. Alle partier i folketinget har deres egen vision om, hvordan et godt samfund skal se ud. Fælles for dem alle sammen er, at de ikke anderkender andres måde at leve på.

Man kan selvfølgelig melde sig ind i et parti og prøve at overbevise dem om, at de skal være mere liberale. Liberalismen står dog svagt i politik, da man ikke vil bestemme over andre. Tanken om, at folk selv kan styre deres liv, går ikke særlig godt i tråd med politik. Her skal man vise handling, og vise man gør noget ved problemerne. Om man selv har skabt problemet er sådan set underordnet. Folk kan godt lide tanken om forbud, fordi man viser handling.

Det er derfor, man i Danmark kan kalde det superliberalisme, hvis et partis vision er max 40 % skat på arbejde. Anders Samuelsen er ikke superliberalist. Han er heller ikke liberalist. Hvis du lover at stemme på ham, så kan han godt garantere for dig, at han er liberalist. Politikere er lidt mere fleksible end alle os andre. Politik er blot et spil, hvor man kan garantere alt. Jeg har hørt Lene Espersen være superliberalist. Jeg har hørt Lars Løkke være superliberalist. Det er de lige ind til, at tv-kameraerne tændes.

Tanken falder på sociologen Erving Goffman teori om, at mennesker altid spiller skuespil over for hinanden. Det deler han op i backstage (bag scenen) og frontstage (på scenen). Backstage er det, man er, når man er alene. Frontstage er det skuespil, som man fremfører, når man er sammen med andre.

Lars Løkke og co. får et nyt frontstage, hver gang de taler med en vælger. De skifter fra scene til scene. Så når Anders Samuelsen siger, at han er liberal, så skyldes det, at det nu er den scene, han står på.

Man kan selvfølgelig bare tage chancen og følge ham noget af vejen, så kan det da i det mindste være, at man bevæger sig i den rigtige retning. Ellers risikerer man, at man aldrig får ændret noget. Det er den teori, som venstreløver i 90’erne og Fremskridtspartiet i midt 70’erne levede ud i håbet om et friere Danmark. Det har skabt et land med lukkede grænser og en velfærdsstat, som de såkaldte liberale nu kalder en del af det borgerlige projekt. Hvad det projekt går ud på, ved de vist kun selv. Det er tid til, at man dropper ideen om, at politik hjælper noget som helst. Bekæmp politik i stedet for at kæmpe for det. Drop parti- og ungdomspolitik.

Selvom man kun er med i et politisk parti pga. festerne, så bør man stadig melde sig ud, da der er en chance for, at man er fanget i et farligt spil. Det ene øjeblik kalder man sig en god anarkist. Det næste stiller man op til borgerrepræsentationen. Man ender med at blive pragmatisk. Man begynder at tro på, at man hjælper den liberale sag ved at deltage i en masse udvalg. Den liberale sag lider i dette spil. Bare rolig, der findes fester andre steder.

Man har ikke uendelig tid her i livet, så man skal gøre, som Adam Smith sagde og bruge sin tid på det, som man er bedst til. I stedet for politik kan det bedre betale sig, hvis man tjener en masse penge, og så støtter en masse liberale tiltag. Starte tænketanke osv. Det er ideerne og tankerne, der skal rykkes ved. Hvis man ændrer folks måde at tænke på, så skifter politikerne scene, og pludselig vil de alle sammen være liberalister.

Penge giver en stor frihed. De penge, som staten ikke har stjålet, kan man bruge, som man vil. Man kan sende penge til Afrika, hvis det er det, som tænder en. Man kan simpelthen gøre, hvad der passer en. Så det er med at arbejde hårdt i skolen og på arbejdspladsen. Hvis man arbejder hårdt, så skaber man værdi for sig selv og andre. Så har man allerede gjort mere for samfundet, end nogen politikere nogensinde har gjort.

Hvis man endelig vælger at gå ind i politik, så må det også være sjovere, når man ligesom Lars Seier har mange penge. Folk lytter lidt mere til en, når man har masser af millioner bag sig. Personligt vil jeg ikke bruge penge på den måde, derfor må jeg tjene mine egne millioner.

Alle kan tage fejl og komme til at melde sig ind i et parti. Men hvis man fortsætter i den forkerte retning, så ender man det forkerte sted.

I stedet for politik skal du bruge din tid på arbejde, kærlighed, familie osv.

Meld dig ud. For liberalismens skyld. For fornuftens skyld. Hvis du ikke melder dig ud, så håber jeg, at du får sex ved at være medlem. Så er der da kommet noget positivt ud af dit medlemsskab.

Skrevet af Hans Jonas Hansen.

You may also like

0 comments

Sign In

Reset Your Password