Og det startede i de dage

Hvor Gustav Hansen, i gambler kredse og miljøet bedre kendt som slet og ret ´Gus´, tonede frem på skærmen i 2003 på TV3 i programmet ´En gambler i Las Vegas´.
Her fik man et indblik i Gus liv som professionel pokerspiller til daglig. I en scene i programmet ser man en anden kendt dansk pokerspiller Mads Andersen være løbet tør for cold cash, hvorefter Gus på spottet finder en bunke sedler op af lommen og giver Mads 10.000$ til at tilmelde sig en stor poker turnering. Stor er faktisk en underdrivelse, i det det er den største af dem alle WSOP Main Event med 10.000$ i buy in (World Series of Poker).
´Hvis han spillede hjerter dame før, burde han så ikke være renonce omtrent nu?´
Mange, særligt yngre mænd, fik tanken efter at have set programmet ´Hey, jeg var sgu da rimelig god til det dér hjerterfri i 8.B, måske…´
Dét som dog for alvor sparkede gang i poker boomet verden over, mener mange kan spores tilbage til én enkeltstående begivenhed i 2003, nemlig da en komplet average Joe, Chris Moneymaker, ud af det blå gik hen og vandt titlen + 2.5 mio dollars.
Hvis Moneymaker kunne gøre, hvorfor skulle en hver så ikke kunne gøre det?
Og dermed så pokeren det første spæde lys i hvad der skulle vise sig at blive en sejrsmarch over de næste 10 års tid.

Museskadet

Pludselig kunne unge mænd sidde i deres Bjørn Borg og JBS derhjemme og med et par klik hist og her tjene mere på en time, ja sågar en enkelt hånd, end hvad deres forældre ville tjene hele den pågældende måned.
Og lad det være sagt. Det var der en del som gjorde.
I 2003 da Moneymaker løb med titlen, gjorde han det foran 839 deltagere.
Da Danske Eastgate bare 5 år senere i 2008, gjorde ham kunststykket efter skete det foran et velvoksent felt på nu 6844 deltagere, altså mere end en 8-dobling.
Selv om Moneymaker ramte jackpot og en gevinst på 2,5 mio dollars, så blegner det næsten sammenlignet med Eastgates præmiecheck som lød på astronomiske 9.152.416 dollars, hvilket i datidens kurs var på den gode side af 53 mio gode danske kroner.
Det er da et meget pænt beløb for at spille kort i en uge, vil de fleste trods alt nok være enige i.
 

Efter 7 fede år

Kommer som regel en slankekur. Og i nogle tilfælde skandaler. Pokerkurven i Danmark kendte efter programmet på TV3 Med Gus kun en vej siden da og i årene som kom, og det var opad.
Fra sidelinen kan poker miljøet se den ene unge online pro efter den anden (ofte under 25), indtage tronen som den ubestridte King of Online Poker: Phil Ivey, Patrik Antonius, Tom ´Durrr´ Dwan´ og Isildur1 som de bedst kendte. Med det refereres der til den naturlige respekt som følger med at spille for de højeste beløb på nettet, ofte mange millioner kroner per session.
Føromtalte Gus besad i manges øjne selv den fineste plads blandt ligesindede i en del år eller var som minimum i Top 5. Ironisk nok er Gus i dag den mest tabende spiller online nogen sinde i historien og han står noteret for et tab (kun) online på mere end 50 millioner dollars.
Sådan surfer poker på bølgen en del år, men intet varer for evigt.
Heller ikke poker.
 

Det herrens år

På et tidspunkt i 2016 indtræffer en række af begivenheder, som til sammen ender med tilsammen at blive Online pokerens Pandoras æske.

USA

Efter længere tids debat i USA om hvor vidt online poker skal være lovligt, vedtages det i 2006 at ulovliggøre det og med ét og fra dag til dag, afskæres en stor gruppe af pokerspillere fra deres daglige levebrød.
Konsekvensen ses da også tydeligt (og hurtigt), idet antallet af tilmeldte spillere i de mest populære turneringer på netttet daler, hvilket får en afsmittende effekt på størrelsen af de garanterede præmiepuljer.

Full Tilt Poker

Full Tilt Poker, en af datidens største aktører og pokerudbyder, oplever pokerverdenens største shitstorm, og det endda før begrebet er opfundet, da det rygtes at firmaet reelt er insolvent og ude af stand til at udbetale spillernes penge.
Der tales lige frem om et Ponzi Scheme. Vores egen Gus er på dette tidspunkt en af de Full Tilts ansigter udadtil og må stå på mål for lidt af hvert.
Der går ikke længe før alle (mange) spillere trækker deres indestående ud, hvilket igen forstærker den negative effekt og der rapporteres dagligt om spillere, også profiler, som ikke længere kan cashe out.
Full Tilt Poker kom sig aldrig over den dårlige omtale, og lukkede nærmest fra dag til dag. I årene efter var et langt retsligt forløb, hvor flere af grundlæggerne sad på anklagebænken.

Poker er død – Længe leve poker!

Flere toneangivende profiler i miljøet ser i dag de to ovenstående begivenheder, som det der reelt blev begyndelsen på enden.
Poker er i dag ikke dødt og der spiller stadig online dagligt og særligt i weekenderne, hvor hobbyspillerne har bedre tid og mulighed for at sidde med ved den grønne filt.
Faktisk tiltrækker mange af de større turneringer på nettet det samme, eller et større, antal spillere end tidligere.
Der hvor den primære forskel ses på tidligere og nu, er på det som kaldes cash game (kontantspil) hvor niveauet i dag er tårnhøjt og matematisk set tæt på at være ´løst´ på samme måde som med backgammon.
Brugen af data og statistik til at analysere egne handlinger samt ´rivaler´, er ikke længere kun forbeholdt erhvervslivet, men har længe haft vundet indpas i pokerens verden.
Poker er ikke dødt, men snarere genopfunden i en ny udgave, hvilket også ses på Danmarks største pokerforum Pokernet, hvor 8/10 tråde tidligere relateredes til poker og enkelte som var spas og løjer, så er det i dag snarere modsat, hvor der oprettes 1/10 indlæg, som er pokerrelateret
Trods bord- og jetonarbejderen har svære vilkår, er det nok lige hurtigt nok at erklære racen for ´udryddet´…
Photo by Xuan-Luong NGUYEN

Leave a comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.