Etablissementet er i vildrede over investeringsselskabet “The DAO”s success med crowdfunding. “Hvordan kan en organisation uden en direktør drive virksomhed? Hvordan kan man betro den sine penge?” Den holdning viser den digitale kløft mellem den gamle verden, og den nye.
The DAO – en forkortelse for Distributed Autonomous Organization – er egentlig en misvisende betegnelse for projektet. Det er mere rammende at kalde den for “den distruerede autonome venture-kapital investor” – For der er mange andre DAOer derude, og denne her er specialiseret i netop venture investeringer.
TheDAO er den største crowdfundede investering nogensinde, og slår den tidligere rekord som spillet Star Citizen havde, med adskillige millioner dollars. TheDAO har indtil videre opnået $108 millioner i risikovillig investeringskapital, mestendels fra mindre og individuelle investorer. Den store interesse fra småinvestorer, er kommet bag på de større og etablerede investeringsinstitutioner: Det er en helvedes masse penge. Og det har gjort Wall Street nysgerrig.
Spillet Star Citizen er noget som Wall Street relativt nemt kan begribe. Det er et produkt fra underholdningsbranchen, udviklet af en spildesigner med masser af erfaring. Direktøren har rekrutteret nogle af de bedste folk i branchen. Det er ligetil for etablissementet at forstå..
Men TheDAO er anderledes ubegribelig. Der er ikke nogen leder, ikke nogen firmastruktur, ikke noget som helst. Bare en helvedes masse penge.
“Hvem tager beslutningerne?”
“Hvad er forretningsplanen?”
“Hvad er investeringsprospektet?”
Det som etablissementet ikke kan få øje på, er at der ER en ledelse, der ER en forretningsplan, og der ER et klart investeringsprospekt. Det er lige foran dem. De kan bare ikke se den:
Kildekoden.
Kildekoden tager beslutningerne. Og den er fuldstændig offentligt. Forretningsplanen er en del af kildekoden.
At Wall Street ikke kan afkode hvordan kildekode er en fuldstændig forståelig, beviseligt troværdig, og gennemsigtig forretningslogik, er grunden til at Wall Street og den gamle verden er på den forkerte side af den digitale kløft.
Det er præcist det samme med Bitcoin. For et par år siden lød spørgsmålet: “Hvordan kan man stole på en valuta, som ikke har en centralbank?”
Svaret er selvfølgelig, at man netop kan stole på Bitcoin FORDI det ikke har en centralbank. Og det er med samme logik, at man kan stole på en DAO.
Den er uregulerbar, ustoppelig og kan ikke censureres. Den baserer på ideen om frihandel – free enterprise – i den reneste form. Med en tilhørende offentlig kildekode, som alle kan læse.
 
Du kan stole på DAO, fordi den gamle verden ikke stoppe den.
 
Artiklen er frit oversat til dansk fra Rick Falkvinges “The DAO raises $100 million: How the old world really can´t comprehend the new world”, og bringes med tilladelse fra PrivateInternetAccess.com.

Leave a comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.