I fremtiden kan det være unødvendigt at ringe 112 når du har problemer – Istedet kan du trykke på en knap på din smartphone, og tilkalde hjælp fra dit netværk og frivillige lokale vagtværn. Den løsning står Cell 411 for, og kalder appen (android og iOS) en “micro-social platform der støtter mennesker i at at handle fredeligt og frivilligt”. Den voluntaristiske og systemkritiske vinkel er ikke til at tage fejl af, og står tydeligt i appens design, hvor der ligefrem er mulighed for at sende alarmsignal om copblocking og anholdelser. Projektstifteren Virgil Vaduva udtaler:

Platformen er udviklet til folk som vil leve liv udenfor statens kontrol. Man bestemmer selv hvem der får ens nødsignal – Kun dem man stoler fuldstændigt på, kan se at man er i knibe. Det er perfekt til aktivister, som kan kontakte deres netværk hvis de bliver udsat for politibrutalitet, ulovlige ransagninger og lignende.


Platformen giver med videre mulighed for at folk som organiserer sig i private vagtværn (som man kender det fra natteravnene, nabohjælp, eller endda Hjemmeværnet, danerværn, Soldiers of Odin og lignende), kan tilbyde at folk kan tilkalde dem via appen hvis de føler sig utrygge. Med et enkelt tryk på en knap, sender telefonen et signal til vagtværnets folk på patrulje med info om ens position. Og ikke nok med dét – Man kan automatisk begynde at livestreame fra appen, så gerningsmænd kan identificeres, selv hvis ens telefon går tabt.
Mulighederne er mange, og ifølge frihedsaktivisten Lars Kragh Andersen, er perspektiverne omfattende.

Cell 411 er ca. for politiet, hvad Uber er for taxa-monopolet. Det er til dato en af de mest perspektivrige anvendelser af dele konceptet, jeg har set. Teknologien gør, at det dårligt fungerende og tit direkte krænkende politi-monopol kan få noget hårdt tiltrængt konkurrence. Der er ret store perspektiver for det fredelige civilsamfund med en app som denne.Photo by Toban B.

Leave a comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.