Demokrati modarbejder menneskets værdier

I lørdagens udgave af Berlingske var der et glimrende interview med den bogaktuelle Jonathan Haidt. Her kommer han med nogle klare pointer om, hvorfor venstrefløjen har gang i et håbløst projekt, fordi de ikke anerkender, hvordan mennesker i virkeligheden er. Han nævner fem grundværdier, som er vigtige for mange mennesker: omsorg over for lidelse, retfærdighed, frihed fra undertrykkelse, loyalitet over gruppen, autoritet og moralsk orden og til sidst det hellige.

Interviewet kan læses her.

Selvom Jonathan Haidt er en del af venstefløjen, hylder han konservatismen, fordi den i følge ham accepterer de værdier, som er vigtige for mennesker. I artiklen sættes liberale og socialister i bås som en flok verdensfjerne borgere. Han slutter dog af med at fortælle, at han godt kan lide de konservative værdier, men han kan ikke lide Det Republikanske Parti.

Jonathan Haidts konklusion er dog noget mangelfuld, da mange liberale netop accepterer, at de konservative værdier findes, og derfor kan mennesker have et velfungerende samfund uden staten. Udover at disse værdier er vigtige for liberale, så er demokratiet direkte skadeligt for disse værdier, da skiftende regeringspartier kan bruge flertallets magt til at tryne værdier, som man ikke er enige i.

Det virkelig interessante finder vi ikke i Berlingskes interview men i et TED foredrag, hvor Jonathan Haidt forklarer, hvad det er, han har fundet ud af.

Her bliver det klart, at vi kan lære meget af Jonathan Haidts nye bog. Det virker dog ikke til, at hverken konservative eller Jonathan Heidt selv forstår, hvad han har fundet ud af. I den udvidet forklaring af hans opdagelse, forklarer han, at et solidt samfund både har brug for højre- og venstreorintereret holdninger for at få et samfund til at hænge sammen. Han påpeger, at der er en arrogant holdning blandt venstrefløjen og liberale, hvor man ser ned på konservative værdier. Det skader samfundet som helhed.

I et liberalt samfund får man netop den rette balance mellem klassiske dyder, nytænkning, udfordring af autoriteter og opgør med rigide regler.

F.eks. skal familier selv finder ud af, om begge forældre skal på arbejde, eller om den ene skal blive hjemme og passe børn. Stærke værdier, dem som Jonathan Haidt kalder for konservative værdier, gør, at der opstår stærke bånd mellem mennesker, og der kommer helt naturligt en spontan orden i et samfund.

Men et samfund hvor konservative har magten ville ikke fungere optimalt, fordi pludselig er det konservative værdier, der tryner idéer og holdninger, som bevæger sig væk fra det normale. Dette er direkte skadeligt for et lands udvikling.

Menneskelige værdier skal have lov til at udvikle sig frit. Nogen gange bliver værdier udfordret, og selv konservative må indrømme, at dette tit er nødvendigt, da ikke alle autoriteter nødvendigvis er gavnlige for samfundet eller for det enkelte menneske.

Bogen The Righteous Mind: Why Good People are Divided by Politics and Religion kan købes hos Amazon.

You may also like

0 comments

Sign In

Reset Your Password