Sidste lørdag holdt jeg et foredrag for en flok VU’er. Når jeg tænker på VU, kan jeg ikke lade være med at tænke på moderpartiet Venstre, som trods alt er der, hvor en del VU’er ender. Venstre har ikke ligefrem vist, at de gider at være liberale, og derfor spekulerede jeg på, hvilket ungdomsparti en ung anarko-kapitalist burde vælge i dag.
Selvfølgelig kan man også helt vælge ikke at være medlem af et ungdomsparti, hvor man trods alt skal mænge sig med statselskere. Men jeg anerkender, at mange anarkokapitalister godt kan lide at diskutere politik, og der er et ungdomsparti tit vejen frem. Desuden er det også et godt sted at score, og det er trods en vigtig del af unges liv.
For at finde ud af hvilket ungdomsparti en ung anarkokapitalist skal vælge at være medlem af, har jeg kigget nærmere på Liberal Alliance Ungdom, Konservativ Ungdom og Venstre Ungdom. Jeg har i slutningen, af dette indlæg, linket til de dokumenter, som jeg har kigget nærmere på.
Det er vigtigt at påpege, at guiden også kan bruges af liberale, som mener, at staten skal have en rolle, selvom denne holdning ikke kan anbefales.
Skat
Skat er klart et af de vigtigste punkter, da vi i Danmark betaler uhørt meget i skat. Jeg har taget den frihed at proppe alle skatter ind under samme kategori. Dvs. at selskabsskat også tæller med i denne sammenhæng.
Udvalgte punkter
VU
– Flad skat (de kalder det fast skatteprocent).
– Halvere selskabsskatten.
– Don’t pick the winners.
– Tilskud og støtte til erhvervslivet bør fjernes.
LAU:
– Lav flad skat.
– Afskaf selskabsskatten.
– Al erhvervsstøtte skal afskaffes.
– Modstander af differentieret moms.
KU:
– Flad skat med et højt bundfradrag.
– Væk med fradrag.
– Mod afgifter (og så alligevel ikke)
Fordi:
– Særskatter skal have direkte forbindelse til en offentlig udgift
– Særskatter skal bruges i et mindre omfang end i dag
– Momsen fjernes og der indføres særskatter på sundhedsfarlige varer.
Hvem skal du vælge?
Alle tre ungdomspartier vil have en lav flad skat, men det er svært at vide, hvilket parti der egentlig vil have den laveste indkomstsskat af de tre ungdomspartier. Konservativ Ungdom skriver dog, at de vil have en flad skat med et højt bundfradrag, og det virker til, at de faktisk ender med at gå ind for den laveste indkomstsskat.
Konservative Ungdom vil fjerne moms, men det trækker gevaldigt ned, at de vil indføre særskatter på det, som de kalder for sundhedsfarlige varer. Det kan aldrig være op til staten at afgøre, hvad der er usundt for alle danskere. Det er op til den enkelte dansker.
Hverken Venstre eller Liberal ALliance kommer nærmere ind på, hvad momsen skal være. Liberal Alliance skriver blot, at de er i mod en differentieret moms. De burde tage afstand til moms i det hele taget, men det gør de desværre ikke.
Konservativ Ungdom vil stå virkeligt stærkt, hvis det ikke var, fordi de åbner op for, at staten godt må indføre en række særskatter.
Tilbage er Venstre Ungdom og Liberal Alliance Ungdom. De vil begge to fjerne alt erhvervsstøtte. I stedet foreslår VU, at selskabsskatten bliver halveret. LAU vil helt fjerne selskabsskat.
Liberal Alliance Ungdom ender derfor med at vinde over Venstre Ungdom. Konservativ Ungdom er taberen, selvom de har en række fornuftige pointer. Hvis de ikke skrev om særskatter, ville de have vundet.
Fortsætter i et nyt indlæg om retspolitik.
Links:
Liberal Alliance Ungdom: Principprogram fra 2010, Arbejdsprogram fra 2010
Konservativ Ungdom: Politiske program
Venstre Ungdom: principprogram fra 2011, resolutioner fra 2011

Leave a comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.