Interview med Liberators grundlæggere

Det er nu mere end 11 år siden, at Thomas Breitenbach var tutor for David Karsbøl på økonomistudiet. Selv blandt økonomistuderende kunne der være langt blandt liberale sjæle, derfor begyndte de at tale sammen.

De startede Liberator, fordi de var trætte af måden, som medierne altid vinklede historier på i Danmark.

“Det handlede om, at hver gang medierne spurgte en politiker eller ekspert, så var svaret altid mere stat. Det var mere stat på den ene eller anden måde. Aldrig mindre stat. Journalisters udgangspunkt var altid, at hvis der var et problem, så kiggede de på staten. Når de kiggede på staten, spurgte de en politiker, hvad de ville gøre ved dit og dat. Modet manglede hos eksperter og politikere til at svare, at der ikke var et problem. Selv borgerlige politikere havde masser af forslag til, hvordan de kunne pille ved vores frihed. Der var brug for et organ, som kunne komme med den vinkel, der manglede.” forklarer Thomas Breitenbach.

En anden grund, til at de startede Liberator, var, at de begge var trætte af Venstres udsultning af liberale værdier.

“Partiet Venstre var allerede dengang meget topstyret. I selve organisationen var der nok mange mennesker, der ventede på, at Anders Fogh Rasmussen ville lave en liberal drejning undervejs. De troede, at der var en køreklar plan, og derfor sad de og holdte deres kæft og ventede på, at tingene blev bedre. Det blev det bare ikke. Jeg tror, at vi vandt genklang hos mange aktive hos Venstre. Men de blev ført bag lyset, fordi de var for naive og troede på, at Anders Fogh Rasmussen ville indføre en liberal drejning.” sådan forklarer David Karsbøl Liberators massive kritik af Venstre.

Ingen af de to tidligere redaktører har det store tilovers for Venstres rolle i dansk politik siden 2001.

“Venstre er en hån mod tænkende mennesker. Vi var meget provokeret af, at de kunne finde på at kalde sig for liberale.” uddyber Thomas Breitenbach.

Hvor David Karsbøl i en overgang var medlem af Venstre Ungdom i Allerød, har Thomas Breintenbach altid set politik som noget, man skal undgå.

“Nej, jeg har aldrig været medlem af et parti. Det tætteste jeg har været på politik, var en gang, hvor jeg var til et elevrådsmøde, fordi jeg gerne ville slippe for fransk, og fordi vi skulle diskutere Operation Dagsværk. Jeg ville gerne ødelægge det møde. Det var Karen Ellemann, som var formand for elevrådet, og allerede dengang var hun stærkt venstreorienteret.”

Det var det hele værd
De synes begge to, at tiden de brugte på Liberator, var godt givet ud, da det gav liberale og
anarko-kapitalister et sted at fremføre deres synspunkter.

“Hvis man har en ren Ayn Rand holdning til det, så har vi ikke fået noget ud af det, for vi har ikke tjent noget på det. Men jeg kan se mig selv i spejlet om morgnen, fordi jeg har brugt meget tid på det, og jeg har rykket nogle menneskers holdninger i en positiv retning. Ikke mange – men dem vi har rykket, har vi rykket meget. Vi har rykket en hel del mennesker, men 20-30 mennesker har vi rykket meget. Det er nogle mennesker, der er fornuftige og velformulerende, og tilsammen kan de gøre en forskel. På den måde tror jeg, at vi har gjort en forskel på længere sigt.” svarer David Karsbøl på spørgsmålet, om tiden han lagde i Liberator, var godt givet ud.

Thomas Breitenbach giver ham ret i, at Liberator.dk for alvor gjorde en stor forskel for rigtig mange mennesker.

“Vi fik henvendelser fra elever i gymnasiet rundt omkring, som var isoleret med deres beskidte holdninger. Unge mennesker som ikke vidste, at de var så langt ude, men fandt ud af det, da de læste sandheden på Liberator. På den måde var vi med til at påvirke en generation af KU’er og VU’er.” fastlår Thomas Breitenbach.

Sådan bruger unge liberale bedst deres tid
Hvordan kan unge bedst bruge deres tid i fremtiden til at skabe mere frihed.

“Vi er ikke altruister, så du skal bare gøre det, som du synes er fedt, hvis der er noget, som pisser dig af. Du behøver ikke gå derind, hvor du gør mest gavn ud fra objektive kriterier. Hvis du føler, at der er noget der mangler, og du har noget at byde på, så skal du bare gøre det. Slåskampe er sjove, hvis det er noget, du tror på. Hvis jeg skulle lave noget nu, ville jeg lave TV, fordi det kan laves for stort set ingen penge i dag. Som studerende får du kastet penge i nakken, og du kan læse pensum på en eftermiddag. Det giver studerende uendelig meget tid til at stikke et kamera op i hovedet på folk. Alle kan få et pressekort i dag, så det er bare med at komme i gang.” udtaler Thomas Breitenbach.

Begge redaktører er generelt enige om, at det bare handler om at komme i gang med at gøre noget.

“Jeg tror, at man som ung liberal kan gøre en stor forskel på 180grader.dk. Jeg har aldrig set særlig meget fjernsyn, og i dag ser jeg stort set ikke noget. Jeg læser heller ikke ret meget på mainstream mediernes hjemmesider. Jeg holder ingen avis længere. Mange af mine nyheder får jeg fra 180grader.dk. Hvis man kan medvirke som liberal til at gøre 180grader til et endnu bedre medie. Dvs. mere aktuelt og mere kritisk. Så tror jeg, at man kan være med til at skubbe hele mediebilledet i en liberal retning, da 180grader når bredere ud. 180grader kan blive en rugekasse for kritisk liberal journalistik. På den måde kan vi forhåbenligt få rykket hele mediebilledet med tiden.” foreslår David Karsbøl til unge liberale.

Modsat Thomas Breitenbach er David Karsbøl stadig utrolig åben overfor politik som middel til at skabe mere frihed.

“Jeg mener, at man skal trække på alle fronter, så selv i politik kan man gøre en forskel. Det er en fordel, at Ole Birk Olesen er kommet ind i Folketinget. Han har godt fat i ungdommen, og det kan gøre en kæmpe forskel i fremtiden. Liberal Alliance er den eneste ungdomsorganisation, hvor der sker noget intellektuelt for tiden. De andre partier er intellektuelle døde. Der er ikke noget drive i dem. Det er vigtigt med en god liberal talentmasse, som man kan trække på i fremtidens politik.” forklarer David Karsbøl om vigtigheden ved ungdomspolitik.

David Karsbøl har især meget tilovers for Ole Birk Olesen.

“Politik er et problematisk system, men det er en god platform til at udbrede liberale synspunkter. Det er det Ole Birk Olesen gør med stor succes. Han har fået mere taletid, efter han er kommet i Folketinget. Vi skal håbe på 10-20 Ole Birk’er i Folketinget. Jeg tror godt, at man kan gøre en stor forskel igennem politik.” slutter David Karsbøl.

You may also like

0 comments

Sign In

Reset Your Password