Liberator har i dag 11 års fødselsdag, og det fejrer vi med at undersøge, om der har været nogle udvikling på de punkter, som blev nævnt som årsag til, at Liberator blev skabt.
Medierne er unuanceret
I artiklen Kære Læser skrev redaktionen, at de startede Liberator, fordi nyhedsformidlingen i Danmark var unuanceret. Det meste af kritikken er stadig gældende i dag. Journalisters vinkel er ofte, at staten skal gøre noget for at løse et problem. Uanset hvad problemet er, skal staten gribe ind. Denne vinkel er let at gå til for journalister, da de ikke behøver tænke særlig meget over de problemstillinger, der kan være i en given sag. De behøver ikke spekulere nærmere over, at et given problem ofte er skabt pga. statens indblanding. Men det er helt forståeligt, at journalister undgår at tænke selv, for det kræver en del mere arbejde.
At journalister er venstreorienteret, og derved har fokus på statsløsninger på alle problemer, er flere liberale enige om. Det var også grunden til, at 180grader.dk blev oprettet af Ole Birk Olesen og Liberators tidligere redaktør Thomas Breitenbach. I starten lignede 180grader.dk mest af alt en liberal udgave af Ekstra Bladet fremfor, som egentlig var målet, en modspiller til de store morgenaviser. I dag er 180grader brugerorinteret, og de får derfor nyheder fra de medier, som beskyldes for at være unuanceret. Men 180grader har i det mindste skabt en platform, hvor liberale diskuterer artikler og skriver klummer.
Overordnet set har ingenting ændret sig, og medierne har stadig utrolig stor fokus på, hvad politikere kan gøre for at løse det ene problem efter det andet.
Venstre – tidligere kendt som et liberalt parti
I Liberators åbningsartikel skrives der også om den stigende utilfredshed med Anders Fogh Rasmussen og Venstre. Det er værd at bemærke, at Anders Fogh Rasmussen og Venstre først vandt valget 20. november 2001. I åbningsartikel fra 8. februar skriver redaktion følgende om Anders Fogh Rasmussen.
”Danmarks “liberale” parti, Venstre, kræver skattestop og agiterer for velfærdsstatens status quo. Den danske journalist stand har i høj grad beskæftiget sig med, om Danmark “har råd” i stedet for at spørge Anders Fogh, om han nogensinde har læst den bog, han står som forfatter på? (Vi liberale vil i øvrigt gerne have vores navn tilbage en af dagene, Anders!).”
I dag ved vi, at Venstre aldrig valgte at blive liberale igen. Det blev faktisk værre, som årene skred frem med Venstre ved magten. Pludselig kom flere i Venstre nok i tanke om, hvorfor Anders Fogh Rasmussen i sine unge år i Venstre Ungdom blev kaldt Røde Anders. Enkelte prøvede at gøre noget. Bl.a. ved at skrive nogle liberale teser, som selvfølgelig hurtigt blev glemt igen, fordi der var varmere indeni ministerbilerne end udenfor.
Venstres udsultning af liberale værdier har i dag skabt partiet Liberal Alliance, hvor flere liberale tror på, at politik er vejen til mere frihed.
Tiden må vise, om politik kan skabe et mere frit Danmark. I øjeblikket sidder vi foran fjernsynet og ser på, at Botox Helle leger statsminister.

Join the Conversation

2 Comments

  1. Tja Hans det er lidt fornøjeligt at læse det du om udviklingen omkring Venstre som liberalt parti. Liberator kan helt klart tage en del af æren for at Liberal Alliance eksisterer i dag med den undergrund som den har været med til at bære frem.
    Men på den anden side, så er der også sket en anden udvikling på Liberator, hvor man har bevæget sig et sted hen hvor det er ligegyldigt om Venstre er liberalt eller ej, man tror ikke på politik længere.

  2. Tja Hans det er lidt fornøjeligt at læse det du om udviklingen omkring Venstre som liberalt parti. Liberator kan helt klart tage en del af æren for at Liberal Alliance eksisterer i dag med den undergrund som den har været med til at bære frem.
    Men på den anden side, så er der også sket en anden udvikling på Liberator, hvor man har bevæget sig et sted hen hvor det er ligegyldigt om Venstre er liberalt eller ej, man tror ikke på politik længere.

Leave a comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.