Jakkesæt vs. piercinger

Jeg var engang til et arrangement i en borgerlig bogklub, hvor jeg blev skreget ind i hovedet, at det var et tegn på samfundets manglende moral, at flere og flere unge havde piercinger i hele hovedet og gik i grimt tøj.

Det er en holdning, som jeg møder blandt mange borgerlige.

Da jeg på et senere tidspunkt snakkede med en borgerlig politiker, der stillede op til Folketinget, kunne politikeren ikke forstå, hvorfor lærere ikke bare tager pænt tøj på, så de kan se anstændige ud. Jakkesæt ville i sig selv gøre dem til bedre lærere.

Alle grupper finder deres værdier overlegne
Tøj har nogle bestemte livsstilsværdier for mennesker. Mennesker i bestemte grupper ligner ofte utrolig meget hinanden. Selv venstrefløjsanarkister, som gør alt for ikke at ligne nogen, ligner gerne alle de andre venstrefløjsanarkister. Deres påklædning har en værdi for dem, og ligesom mange borgerlige, ser mange venstrefløjsanarkister også ned på andres værdier. En mand i jakkesæt er i deres verden et mappedyr eller et kapitalistsvin.

Hvis du tager i ungdomshuset, ser du ikke en eneste person i jakkesæt, selvom det ville være det mest provokerende at have på. Måske lige med undtagen af en skindfrakke. Der er ingenting provokerende ved en næsepiercing eller blåt hår på ungdomshuset, og alligevel vælger de fleste netop den påklædning. De er ikke forskellige fra hinanden, de er blot forskellige fra samfundet, og det er også målet ved det hele.

Dette oplevede jeg også engang på The Rock i indre København. Stedet spiller, som navnet antyder, hovedsageligt rockmusik. Jeg var derinde med nogle arbejdeskollegaer, og vi var faldet i snak med en kvindelig gothpige. På et tidspunkt kom der fire poptøser ind i klubben, og det fandt den kvindelige gothpige for dårligt, fordi de havde ikke noget at gøre på The Rock med den påklædning. Hun brugte samme retorik, som de fleste poptøser nok vil have brugt om hende, hvis den kvindelige goth var gået ind på et technodiskotek.

Men nu var de på hendes sted, og så skal de fandme også ligne hende og have hendes værdier.

Vi er forskellige
Mindre stat, som de fleste borgerlige forhåbenligt vil have (jeg er i tvivl nogen gange), ville ikke øge efterspørgslen efter mere ens tøj. Alle liberale og anarkokapitalister kan kun støtte op om, at folk vælger de værdier og det tøj, som de mener passer dem bedst. Vi må dog også kæmpe for, at folk i forskellige grupperinger anerkender hinanden og ikke peger fingre af hinanden, bare fordi de ikke deler samme værdier.

Mangfoldigheden er kommet for at blive, da mennesker hele tiden indgår i forskellige grupperinger. De fleste grupper finder deres identitet i at adskille sig fra andre grupper. F.eks. igennem deres tøj.

Jeg anser det ikke for manglende moral, hvis folk vælger at have piercinger i hele hovedet. Det er et tegn på manglende moral, hvis denne person har værdier, som undertrykker andres mulighed for at være fri.

0 comments

Sign In

Reset Your Password