Jeg har altid være glad for ejendomsret. Da jeg var barn, vidste jeg ikke, hvorfor jeg var glad for ejendomsret, fordi jeg havde egentlig ikke undret mig over, hvad ejendomsret var for en størrelse.
Men der var mine ting og andres ting. Andre måtte godt lege med mine ting, men de måtte ikke tage dem med hjem. Alle var enige om disse regler.
Først senere i livet fandt jeg ud af, hvad ejendomsret var. I dagligdagen virkede det ikke til, at det var jura, som var grunden til, at folk følte ejerskab over genstande. Det virkede mest af alt til, at der også var en spontan orden, der skabte denne følelse af ejerskab over ting.
Mangel på ejendomsret
De sidste par år har jeg boet med min kæreste i vores egen lejlighed. Faktisk er det kun min lejlighed, men jeg anser den tit for vores, da parforhold gør et eller andet med ens ejerfornemmelse. Men i øjeblikket læser jeg på et universitet i USA, og lejer derfor et værelse i et hus, hvor jeg bor sammen med seks andre personer. Vi har alle vores eget værelse og vi deler en række fællesarealer. F.eks. stue, køkken, vaskerum osv.
Denne oplevelse har gjort, at jeg igen kom i tanke om, hvor vigtig ejendomsret er for mennesker i dagligdagen. Alle fællesrum er beskidte, og folk rydder ikke op efter sig selv. Det er der to grunde til:
1. Folk ser forskelligt på behovet for oprydning og rengøring. Nogen mener ikke, at det er særligt vigtigt.
2. Folk sviner mere på områder, som de ikke selv har noget ansvar overfor. Fordi der er en god chance for, at andre rydder op efter dem.
Tilhængere af en stat ville bruge de to ovenstående eksempler til at påpege, at det er grunden til, at vi skal have en stat til at opsætte regler for fællesarealer. Uden staten ville der være forurening over det hele.
Problemet er blot, at staten ikke er særlig god til at holde øje med denne slags regler, og staten passer sjældent særlig godt på sin ejendom (fællesarealer). En stat føler ikke ansvar overfor områder på samme måde som privatpersoner.
Flere østrigske økonomer påpeger, at forurening er mangel på ejendomsret. Staten har skabt en række områder, som ingen længere føler, at de har ansvar for at vedligeholde eller passe på. Du kan læse mere om Free-market environmentalism her.
Mangel på ejendomsret, og dermed ansvar, er det, som er sket, der hvor jeg bor til leje. Derfor er det hele ved at falde sammen.
Jeg savner min ejendomsret.

Leave a comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.