Kan vi fremme selvtægt?

På en måde der ikke kræver at vi revolutionerer det eksisterende system? Et par tanker om hvordan det muligvist kan lade sig gøre.

Jeg sætter stor pris på, at der er borgere der griber ind overfor situationer der kan udvikle sig til voldsepisoder, eller decideret stopper allerede begyndte overfald.

Incitamentet til disse heltebedrifter er reelt set kun glæden i at kunne hjælpe en anden person, samt viden om at man har hjulpet med at gøre verden lidt mere sikker. Desværre sker det nok for sjældent, for disse handlinger har uden tvivl elementer af hvad de fleste økonomer vil kalde en positiv eksternalitet. Andre får langt mere glæde af denne handling end man selv gør. Ikke bare personen i nød nyder godt af hjælpen, men handlingen er forhåbentlig også med til at mindske incitamentet for andre nederdrægtige typer i at starte en levevej gennem overfald, røveri og tyveri.

Men hvad nu hvis vi ændrede på incitamenterne? Hvis vi gjorde det muligt og let for de mennesker der fik glæde af denne handling at donere penge (eller neutralier) til hverdagens helte for deres handlinger.  Jeg er personligt villig til at betale for den øgede sikkerhed der følger af disse handlinger, men er andre det også? Det kan derfor også være nødvendigt at synliggøre nytten af hjælpen. Ideer kunne værre:

  • Man kunne arbejde med at synliggøre den positive effekt af disse handlinger (Ros, personlig taksigelser, måske endda prøve at kvantificere effekten af disse handlinger?)
  • Gøre det let og potentielt anonymt at donere direkte til disse helte (Donor site, paypal? Brev donationer?)
  • Gøre det lettere for borgere at kordinere modstand og forsvare sig selv (Måske en smartphone app, dowenload den og få besked hvis du er i et område hvor der er brug for netop din hjælp, en slags Guardian Angels i web 2.0 format)

Et scenario: En person observerer noget der kunne være starten til en voldtægt. Derefter udsender personen besked over sin smartphone. To andre, der også har dowenloaded app’en og er i området, kommer til og de kan sammen undersøge om der er noget der skal stoppes. Kvinden der er reddet fra overfaldet lægger en takkehilsen op på en donor hjemmeside, herefter kan andre give en gave eller en donation for deres hjælp til at opretholde deres sikkerhed. Det kan være alt fra et gratis måltid på en lokal restaurent og pengegaver fra bekymrede forældre til ros og takkekort.

Kom gerne med flere ideer og mere konkrete forslag til ovenstående tanker. Forhåbentlig vil der være muligt at finde en måde at bryde statens monopol på sikkerhed, uden kun at tænke i ideal løsninger (som et komplet privat retssystem med privat politi osv.)

Læs mere om selvtægt og privat ret her:

Selvtægt: Frihedens forudsætning – af Lasse Birk Olesen

Ret uden stat – af Henrik Gade Jensen

Politi, retsvæsen og love – på markedet af David Friedman

Photo by redtimmy

You may also like

0 comments

Sign In

Reset Your Password