Det oprindelige formål med denne guide/artikel var egentlig at finde alt det der var skrevet om kultur på Liberator de sidste mange år, men jeg indså at det muligvis var en ide med et par ord inden.
En kultur er i min forståelse af ordet en bestemt smag indenfor artistiske udtryk tilhørende en specifik gruppe af mennesker. Og det giver i min bedste forstand ikke mening at definere et bestemt udtryk for alle mennesker af en liberal overbevisning. Vi dele uden tvivl mange (men ikke alle) værdier, men vi lever bestemt ikke samme livsstil. En liberal kultur skal derfor kunne omfatte alle lige fra barnløse hedonister til ansvarlige forældre. Fra tweens til det grå guld. Anti-autoritære punker og frihedselskende teknokrater. Nudistiske havenussere og megalomaniske entreprenører. Kort sagt alle potentielle frihedselskere.
Netop fordi man i et frit samfund har friheden til at skabe sit eget liv (et vigtig men; ikke skad andre i processen), så kan den ikke have sin egen forhåndsbestemte kultur. Længe leve den diversitet og mangfoldighed som et frit samfund omfavner!
De fleste af også kan ikke se os fri for at promovere vores personlige kultur og livsstil. Og det er selvfølgelig helt okay! Men det tager overhånd, hvis man påstår at der kun er en bestemt kultur der er forenelig med frihed. Dermed ikke sagt, at alle kulturer er forenelige med et samfund baseret på frihed.
Så hvad handler alle de nedenstående indlæg om? Jeg kan finde tre temaer i nedenstående indlæg, det første tema forsøger at finde stumper af frihed i andre kulturer. Så når der snakkes om en libertariansk (eller hvilket ord du insistere på at bruge om din frihedsrelaterede holdning) kultur kan man snakke om elementer af frihed i andre kulturer, hvor fuldstændig vandvittig totalitær resten af den pågældende kultur så må være. Så har vi et tema der omhandler kulturpolitik, eller snare, der diskuteres hvorfor kulturen ikke skal politiseres. Det sidste tema diskuterer hvilken kultur der reelt deles af det liberale frihedsorienterede Danmark, der er ikke mange artikler indenfor dette felt.
Jeg har undladt at gå igennem lynblog indlæg af hensyn til tid. Men derudover skulle nedenstående liste være ret fuldkommen (ellers skriv en kommentar og det vil blive rettet)
Frihed i andres kultur
George Harrison – RIP – 05/12/2001 – David Bakkegaard Karsbøl
911 is a joke in yo town – 01/04/2004 – Nikolaj Gammeltoft
Kong Arthur, Anmeldelse – 02/08/2004 – Mr.Smith
Et interview med Paul Cantor: Østrigsk økonomi og kultur – 25/08/2004 – Oversat af Lasse Birk Olesen
Der Untergang – 23/03/2005 – Mr Smith
Per Fly modtager ny hædersbevisning – 12/05/2005 – T B Jensen
TV-anmeldelse: Omars bureaukratiske jul – 23/12/2005 – Kasper Kyndsberg
Hornsleths provokationer – 20/08/2006 – David Bakkegaard Karsbøl
Freedom Music Vol. 1 – 16/02/2010 – Jesper Juul Andersen
A New Kind of Army – 01/11/2010 – Jesper Rasmussen
Vox Populi – 03/11/2010 – Jesper Juul Andersen
Political Correctness Übber Alles – 06/11/2010 – Jesper Juul Andersen
Kulturpolitik
Sælg eller forsvind – eller hvorfor markedsøkonomi er godt for god kunst – 06/03/2001 – Nikolaj Gammeltoft
Statsnarkoman eller underholder – 21/03/2003 – Kim Eskildsen
Privatisere kulturen – 12/03/2003 – David Bakkegaard Karsbøl
720.000 til klovnerier – 31/05/2001 – Nikolaj Gammeltoft
Kulturkannon – 10/12/2004 – Mr. Smith
Kulturkanonskud I foden – 12/12/2004 – David Bakkegaard Karsbøl
Lad os være glade for statsstøtten til teatre – 15/06/2006 – David Bakkegaard Karsbøl
Farvel Peter – 07/03/2009 – Hans Jonas Hansen
2620 Happiness – 05/11/2009 – Erik Kofoed
DR2 Satiren ryger. Og hvad så? – 04/04/2010 – Kim Stig Andersen
Vores kultur
Borgerlig med et twist – 11/08/2008 – Søren V
Den borgerlige kollektivist – 22/05/2008 -Søren V

Join the Conversation

17 Comments

 1. Godt indlæg Jesper! Mere fokus på dette område tak 🙂
  Ligesom liberalismen bliver beskrevet som en ikke-ideologi skal liberalismen også tænkes som en ikke-kultur, hvilket i praksis ikke er særlig tydeligt i dag, desværre – det er kun snak og teorier. Den som knækker koden på dette område og formår at formidle friheds-tanken, som den kulturelt åbne ramme, som den i virkeligheden er, og i kraft af dette formår at samle en kulturelt mangfoldig gruppe af frihedsorienterede mennesker under et flag, kommer til at ændre alt!
  Det er dog en øvelse, der er meget svær, hvis ikke umulig? For kigger man på alle større bevægelser igennem tiden er der et stærkt fællestræk -de har alle bestået af mennesker, der har været bundet sammen af meget stærke og tydelige kulturelle bånd med meget rodfæstede og gennemgribende værdier og dogmer for hvordan, man bør leve sit liv. Har jeg ret?
  Derfor ser man også, at når liberale danskere mødes, så mødes de ikke blot om deres forkærlighed for frihed og frie markeder, nej de mødes f.eks. i det her Saxobankske-Cepos-agtige-veluddannede-karrieremindede univers, hvor der i den grad er en helt masse normer og værdier for, hvordan man helt bør agere og leve sit liv, hvilket signalere alt andet end kulturel åbenhed – ja, faktisk minder det mere om en lukket klub.
  Så måske ligger løsningen i stedet i, at bryde ideologien op i nogle kulturelt fragmenterede grupperinger, da friheds-tanken simpelthen er for åben, fri og udefineret en ramme til at man kan danne fællesskab omkring den? Giver det mere mening, at splitte sig op som jakkesæts-liberalisterne, hipster-liberalisterne, hippie-liberalisterne, bitre-gamle-mænd-liberalisterne mv? Hvad siger i?

  1. Ja, man kan jo ikke komme uden om, at et fælleskab og fælles identitet vil være gavnlig 🙂 Derfor finder jeg netop at diskussionen om et symbol er vigtig! Noget der samler alle uden at skille fra.
   http://liberator.dk/kampagner/det-sort-og-hvide-flag/
   “Giver det mere mening, at splitte sig op som jakkesæts-liberalisterne, hipster-liberalisterne, hippie-liberalisterne, bitre-gamle-mænd-liberalisterne mv?”
   Ja, det gør det vel og man kunne garenteret lave en større typografi over samtlige liberale i DK 🙂 Men finder faktisk at Liberator dækker de fleste grupper ret godt efterhånden 🙂

 2. Godt indlæg Jesper! Mere fokus på dette område tak 🙂
  Ligesom liberalismen bliver beskrevet som en ikke-ideologi skal liberalismen også tænkes som en ikke-kultur, hvilket i praksis ikke er særlig tydeligt i dag, desværre – det er kun snak og teorier. Den som knækker koden på dette område og formår at formidle friheds-tanken, som den kulturelt åbne ramme, som den i virkeligheden er, og i kraft af dette formår at samle en kulturelt mangfoldig gruppe af frihedsorienterede mennesker under et flag, kommer til at ændre alt!
  Det er dog en øvelse, der er meget svær, hvis ikke umulig? For kigger man på alle større bevægelser igennem tiden er der et stærkt fællestræk -de har alle bestået af mennesker, der har været bundet sammen af meget stærke og tydelige kulturelle bånd med meget rodfæstede og gennemgribende værdier og dogmer for hvordan, man bør leve sit liv. Har jeg ret?
  Derfor ser man også, at når liberale danskere mødes, så mødes de ikke blot om deres forkærlighed for frihed og frie markeder, nej de mødes f.eks. i det her Saxobankske-Cepos-agtige-veluddannede-karrieremindede univers, hvor der i den grad er en helt masse normer og værdier for, hvordan man helt bør agere og leve sit liv, hvilket signalere alt andet end kulturel åbenhed – ja, faktisk minder det mere om en lukket klub.
  Så måske ligger løsningen i stedet i, at bryde ideologien op i nogle kulturelt fragmenterede grupperinger, da friheds-tanken simpelthen er for åben, fri og udefineret en ramme til at man kan danne fællesskab omkring den? Giver det mere mening, at splitte sig op som jakkesæts-liberalisterne, hipster-liberalisterne, hippie-liberalisterne, bitre-gamle-mænd-liberalisterne mv? Hvad siger i?

  1. Ja, man kan jo ikke komme uden om, at et fælleskab og fælles identitet vil være gavnlig 🙂 Derfor finder jeg netop at diskussionen om et symbol er vigtig! Noget der samler alle uden at skille fra.
   http://liberator.dk/kampagner/det-sort-og-hvide-flag/
   “Giver det mere mening, at splitte sig op som jakkesæts-liberalisterne, hipster-liberalisterne, hippie-liberalisterne, bitre-gamle-mænd-liberalisterne mv?”
   Ja, det gør det vel og man kunne garenteret lave en større typografi over samtlige liberale i DK 🙂 Men finder faktisk at Liberator dækker de fleste grupper ret godt efterhånden 🙂

  1. Undlod at tage den me,d fordi jeg ikke vil inkludere hele IP debatten. Finder snare, at den debat mere et et ejendomsretligt spørgsmål end en debat om kultur.

  1. Undlod at tage den me,d fordi jeg ikke vil inkludere hele IP debatten. Finder snare, at den debat mere et et ejendomsretligt spørgsmål end en debat om kultur.

Leave a comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.