– bevares, inflationsraten er siden 1971. Men alligevel er det meget sigende, at det lige præcis siden 1971 har været en kæmpe inflation i USA. Det var nemlig her, at Nixon opsagde Bretton-Woods samarbejdet, der endeligt frigjorde værdien af dollaren fra værdien af guld.
Mikael Milhøj var for et par uger siden inde på nogle af de konsekvenser, som Fed – anført af Helicopter-Ben – fører. Men strategien er ikke ny. Langt fra. Da man i 1971 første gang benyttede sig af QE (Quantitative Easing) for at finansiere Vietnam-krigen gik prisen på guld fra 35 dollars pr. ounce til 850 dollars pr. ounce i 1981, hvorefter Fed indså, hvad der skete, når de førte så lempelig en pengepolitik. Desværre husker Greenspan og Bernanke ikke godt, og på trods af en lille pause til seddelpressen, har den pumpet ufortrødent videre siden 1971. Se fx her:

En dollar har siden 1971 mistet 82% af sin købekraft i forhold til CPI. Det skyldes den inflation, som QE medfører. Pengene, der trykkes bliver brugt til at købe amerikansk gæld i form af statsobligationer. Dvs., at det QE dybest set gør er:
1.       Den udhuler værdien af private menneskers opsparing
2.       Den mindsker den reelle værdi af den amerikanske statsgæld, da gælden – primært – er opgjort i nominel værdi
3.       Den bliver brugt til at opkøbe amerikansk gæld
Der er ingen tvivl om, at den løsning er uholdbar, men problemet vil stå på så længe staten har monopol på udstedelse af penge. Jeg vil forsøge over den næste tid at komme med nogle alternativer til den traditionelle monetære politik – både de historiske, de usandsynlige og de mere sandsynlige. Stay tuned!

Join the Conversation

8 Comments

 1. God artikel, men vigtigt at huske er jo at guldprisen på 35 havde været LÅST fast, og reelt set først blev frigivet på daværende tidspunkt, hvilket forklarer hovedparten af stigningen i guldprisen dengang….. Så du kan ikke argumentere for at det udelukkende er grundet QE i til Vietnam krigen, omend dette selvfølgelig havde en påvirkning sammenholdt med oliekriserne.

 2. God artikel, men vigtigt at huske er jo at guldprisen på 35 havde været LÅST fast, og reelt set først blev frigivet på daværende tidspunkt, hvilket forklarer hovedparten af stigningen i guldprisen dengang….. Så du kan ikke argumentere for at det udelukkende er grundet QE i til Vietnam krigen, omend dette selvfølgelig havde en påvirkning sammenholdt med oliekriserne.

 3. Ja, guldprisen var låst fast – men det var den i forhold til dollaren.
  Sakset fra Wiki: “The chief features of the Bretton Woods system were an obligation for each country to adopt a monetary policy that maintained the exchange rate of its currency within a fixed value—plus or minus one percent—in terms of gold and the ability of the IMF to bridge temporary imbalances of payments.”
  Dvs., at dollaren altid var garanteret en værdi i forhold til guldet, og derfor ændrede prisen sig ikke.

  1. Det er da øffe Toft – Kan du evt. uddybe sammenhængen mellem den konklussion og saksen fra wiki ?!

 4. Ja, guldprisen var låst fast – men det var den i forhold til dollaren.
  Sakset fra Wiki: “The chief features of the Bretton Woods system were an obligation for each country to adopt a monetary policy that maintained the exchange rate of its currency within a fixed value—plus or minus one percent—in terms of gold and the ability of the IMF to bridge temporary imbalances of payments.”
  Dvs., at dollaren altid var garanteret en værdi i forhold til guldet, og derfor ændrede prisen sig ikke.

  1. Det er da øffe Toft – Kan du evt. uddybe sammenhængen mellem den konklussion og saksen fra wiki ?!

 5. Pingback: Liberator
 6. Pingback: Liberator
Leave a comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.