Den unge, smukke Negin Bazrafkan har et skrevet et debatindlæg i Politiken, som har modtaget stor ros fra mange kanter. Indlægget “I misforstår mit smil” handler om, at drenge af udenlandsk oprindelse (“2.g.’ere og mænd fra Mellemøsten”, skriver hun) tror, at Negin vil have sex med dem, blot hun smiler til dem, hvilket afstedkommer kommentarer af typen: “Eow Koran, så du lige hende der la, hun shuffede ooooooooooooordenli’ meget ..”.
Måske er det fordi, jeg er så gammel, at jeg ikke forstår et ord af ovenstående kommentar. Måske er det fordi, jeg er så gammel, at jeg er blevet bevidst om, at kvinders tid som hyper-attraktive på “vi råber efter hende på gaden”-måden er en stakket frist. Der er ca. 10 år, til denne frist udløber for mig, og ca. 20 år, til den udløber for Negin. Jeg tror, det gør en forskel. Eller måske er det bare fordi, jeg ikke er i besiddelse af iransk blod og et mellemøstligt temperament. Men jeg er lidt i tvivl om, hvad det er, Negin føler sig så provokeret over.
Ikke, at jeg ikke forstår, at det kan være et irritationsmoment med store mængder af uønsket opmærksomhed fra mænd. Jeg har selv rejst i Mellemøsten, hvor denne uønskede opmærksomhed antager andre dimensioner end i de fleste lande (selvom etnisk danske mænd også bliver kåde, når de har fået nogle under vesten), så jeg forstår kun alt for godt, at man bliver træt i hovedet (og armene) af hele tiden at skulle vifte mænd væk som var de en græshoppesværm.
Men man er ikke herre over andre menneskers reaktioner på og tanker om en. Negin beskriver ikke direkte fysiske trusler, kun enkelte fornærmelser og en mængde dumme kommentarer. Helt ærligt: That’s life. Os, der bruger meget tid på at debattere online ved, at dumme kommentarer af forskellig art er i overflod i samfundet.
For at give det hele en mere alvorlig kant: Dengang for længe, længe siden da en dame ved navn Pia Kjærsgaard var en relativt frihedsorienteret Fremskridtskvinde, sagde hun som kommentar på et spørgsmål om voldtægter, at “kvinder må lære at slå fra sig.” Selvfølgelig er det langt fra en fyldestgørende kommentar til voldtægtsproblematikken, men jeg er enig i det basale: Kvinder har et ansvar.
Mænd har et ansvar for at styre deres lyster, og ikke overskride kvinders fysiske grænser. Men kvinder har også et ansvar for ikke at bringe sig selv i situationer, hvor voldtægt er en overhængende risiko. F.eks. ved klart at markere vore grænser overfor mænd, så mændene ikke har nogen undskyldning for at være i tvivl om, hvad de har at forholde sig til. Mange kvinder er elendige til dette – og elendige til, med Pia Kjærsgaards udtryk “at slå fra sig”, hvis manden alligevel har været for tungnem til at forstå budskabet i første omgang. Her er det jo, for øvrigt, at man som frihedsorienteret naturligt undrer sig over, at vi lever i et samfund, hvor staten ikke tillader os at gå med en peberspray.
Negin skal bare smile videre, og kvinder i det hele taget flirte videre og gå så sexet klædt, vi vil. En uønsket fysisk reaktion fra en mand er til enhver tid uacceptabel, og indebærer retten (næsten pligten) til at slå fra sig. Men at nogle lettere primitive mandfolk ikke forstår Negin, er der ikke noget at gøre ved. Jeg vil i hvert fald gerne have mig frabedt, at man skyder penge i en statslig “kvinder har altså lov til at smile”-kampagne.
Somme tider er verden bare dum, Negin. Glæd dig over, at du tydeligvis selv hører til blandt de mere begavede.

Join the Conversation

17 Comments

 1. Udmærket sagt. Det drejer sig om utvivlsomt afkodning af unghingstenes signaler. Man kan sammenligne disse araberdrenge ( for at sige det kort ) med gadedrengene i Rom. Det drejer sig mere om en optræden til ære for vennekredsen end en egentlig kurtiseren. Der er ikke mere kompliment i det, end når et byggesjak fra et stillads fløjter efter en transvestit nede på gaden. Hvornår drejer det sig om en overskridelse? Det hænder faktisk selv for mig, at kvinder på gaden beglor mig, så jeg må tænke: “Hold øjnene for dig selv, din so!” En dag siger jeg det måske.

 2. Udmærket sagt. Det drejer sig om utvivlsomt afkodning af unghingstenes signaler. Man kan sammenligne disse araberdrenge ( for at sige det kort ) med gadedrengene i Rom. Det drejer sig mere om en optræden til ære for vennekredsen end en egentlig kurtiseren. Der er ikke mere kompliment i det, end når et byggesjak fra et stillads fløjter efter en transvestit nede på gaden. Hvornår drejer det sig om en overskridelse? Det hænder faktisk selv for mig, at kvinder på gaden beglor mig, så jeg må tænke: “Hold øjnene for dig selv, din so!” En dag siger jeg det måske.

 3. @Bo: Tak for din kommentar. Jeg giver dig stort set ret. Gade-opmærksomhed er ikke nødvendigvis et kompliment – dog får unge, smukke kvinder indiskutabelt mere af den type opmærksomhed end de fleste andre. Måske det også er værd at glædes lidt over, frem for udelukkende at irriteres?
  Og tak for det glimrende udtryk “unghingst” :-D.
  ““Hold øjnene for dig selv, din so!” En dag siger jeg det måske.” Sig det endelig :-D.

 4. @Bo: Tak for din kommentar. Jeg giver dig stort set ret. Gade-opmærksomhed er ikke nødvendigvis et kompliment – dog får unge, smukke kvinder indiskutabelt mere af den type opmærksomhed end de fleste andre. Måske det også er værd at glædes lidt over, frem for udelukkende at irriteres?
  Og tak for det glimrende udtryk “unghingst” :-D.
  ““Hold øjnene for dig selv, din so!” En dag siger jeg det måske.” Sig det endelig :-D.

 5. @Bo: Tak for din kommentar. Jeg giver dig stort set ret. Gade-opmærksomhed er ikke nødvendigvis et kompliment – dog får unge, smukke kvinder indiskutabelt mere af den type opmærksomhed end de fleste andre. Måske det også er værd at glædes lidt over, frem for udelukkende at irriteres?
  Og tak for det glimrende udtryk “unghingst” :-D.
  ““Hold øjnene for dig selv, din so!” En dag siger jeg det måske.” Sig det endelig :-D.

 6. Tak fordi du forstod kommentaren. Naturligvis skal mænd behandle kvinder ordentligt. At der så kan forekomme smuttere, er beklageligt. ( Men der gør der så mange steder: “Hold lige hænderne for dig selv, kammerat.” – Hørt på en bøssebar. ) Men hvis jeg har forstået dit anliggende, er det en kritik af en overdreven sarthed og nærtagenhed, der nu er så socialt akceptabel, at private oplevelser kan gøres til kønspolitiske dagsordener. Personlige løsninger er her som i mange andre tilfælde tit de bedste. ( Som når mødre i arbejderklassen i min barndom sagde til deres døtre: “Bare spark dem i skridtet, hvis de bliver for frække.” )

 7. Tak fordi du forstod kommentaren. Naturligvis skal mænd behandle kvinder ordentligt. At der så kan forekomme smuttere, er beklageligt. ( Men der gør der så mange steder: “Hold lige hænderne for dig selv, kammerat.” – Hørt på en bøssebar. ) Men hvis jeg har forstået dit anliggende, er det en kritik af en overdreven sarthed og nærtagenhed, der nu er så socialt akceptabel, at private oplevelser kan gøres til kønspolitiske dagsordener. Personlige løsninger er her som i mange andre tilfælde tit de bedste. ( Som når mødre i arbejderklassen i min barndom sagde til deres døtre: “Bare spark dem i skridtet, hvis de bliver for frække.” )

 8. Tak fordi du forstod kommentaren. Naturligvis skal mænd behandle kvinder ordentligt. At der så kan forekomme smuttere, er beklageligt. ( Men der gør der så mange steder: “Hold lige hænderne for dig selv, kammerat.” – Hørt på en bøssebar. ) Men hvis jeg har forstået dit anliggende, er det en kritik af en overdreven sarthed og nærtagenhed, der nu er så socialt akceptabel, at private oplevelser kan gøres til kønspolitiske dagsordener. Personlige løsninger er her som i mange andre tilfælde tit de bedste. ( Som når mødre i arbejderklassen i min barndom sagde til deres døtre: “Bare spark dem i skridtet, hvis de bliver for frække.” )

 9. Hvem er denne Paaske, der har skrevet indlægget? Camilla? Blev super forvirret over at der var en anden der også hed Paaske.

 10. Hvem er denne Paaske, der har skrevet indlægget? Camilla? Blev super forvirret over at der var en anden der også hed Paaske.

 11. Hvem er denne Paaske, der har skrevet indlægget? Camilla? Blev super forvirret over at der var en anden der også hed Paaske.

 12. Ja, det er mig, der har skrevet indlægget :-). Det er sandt – vi er ikke så mange Paaske’r.

 13. Ja, det er mig, der har skrevet indlægget :-). Det er sandt – vi er ikke så mange Paaske’r.

 14. Godt indlæg, Camilla.
  @Bo
  Det kan vist kategoriseres som værende et luksus problem, du har 🙂

 15. Godt indlæg, Camilla.
  @Bo
  Det kan vist kategoriseres som værende et luksus problem, du har 🙂

Leave a comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.