I dag den 24. marts (red. artiklen blev skrevet der) er der kommet en udmelding fra Danmarks Radio, der vil skabe røre blandt de danske tv-narkomaner. Satiren bliver sparet bort, og pengene vil blive brugt på flere nyheder. Amerikanske koncepter vil således blive den største del af underholdningen på DR.
For at lægge lidt blødt ud, er dette opkast til en ny profil af DR, direkte dum. Hvem gider, at se flere nyheder, man kan sgu da zappe over på TV2 NEWS, hvis man synes, at det er interessant at få at vide at hunde (stadig) har fire ben.
Flere shows a la x-factor er der et marked for, men det er efterhånden ved at fylde så meget, at jeg er ved at blive mæt. Jeg kan for eksempel ikke et eneste navn på en af dem, der deltager i programmet, det kunne jeg i den første sæson. Men her er det lokalfølelsen, som spiller ind. Det er lettere at holde med en fra Christiansfeld end en fra Chicago.
Men DR’s satire er et varemærke for kanalen. DR’s satire har været en rugekasse for mange danske komikere som Casper Christensen, Drengene fra Angora og Piger på Prøveløsladelse. Christina Sederqvist fra Piger på Prøveløsladelse siger til politikken: »Vi er alle sammen fuldstændig rystede. Det er et kæmpe tab. Linda og jeg havde aldrig fået det break, som vi har fået, hvis ikke DR 2 havde været vores rugekasse. DR har været dem, der tog chancer og dyrkede det skæve og unikke«
Det er det som Danmarks Radio kan, og så selvfølgelig drama serierne. At efterligne amerikanske programmer er i mine øjne at skyde sig selv i foden, for det kan folk se på amerikansk tv eller andre kommercielle kanaler, og det gør de. DR har et stærkt brand, at prøve at lave det om til fordel for dårligere producerede og masseproducerede nyheds- og underholdningsprogrammer er tåbeligt.
Okay, slut på min analyse af DR’s brand, og lad os så gå i gang med selve artiklen. For jeg kunne personligt ikke være mere ligeglad med om DR tager satire af programmet, for hvis jeg har lyst til en griner, så tænder jeg ikke mit tv. Jeg går i stedet på youtube.
Det er min klare overbevisning, at TV i løbet af de næste ti-femten år vil miste fodfæste til internettet, faktisk vil jeg sige, at det dør fuldstændigt. For hvad vil pointen være i at sidde og se reklameblok efter reklameblok, når man bare kan gå på nettet, og få de nyheder og den underholdning man ønsker.
Derfor vil mange kanaler flytte over på nettet, og derfor udvikler bl.a. DR også konstant deres internet-del.
Fjernsynet kan ikke tilbyde noget, som internettet ikke kan udover at se grimt ud, og jeg vil gætte på, at de fleste fjernsyn i dag har indbygget internet. Det har jeg i hvert fald set i so ein ding, om det er korrekt skal jeg ikke kunne sige, da jeg bruger et camping-tv, jeg har fået af mine forældre.
Vi er moderne forbrugere, og vi gider ikke spilde vores tid på at sidde at se på programmer, som ikke interesserer os, og det er det, fjernsynet tilbyder os. Internettet har også den fordel, at hvis jeg vil se nyheder eller mandrilaftalen mandag morgen klokken 05:37, så kan jeg det.
At ”rugekassen” forsvinder, tror jeg heller ikke på. Alle kan i dag lave en film og lægge den på nettet. Dette giver selvfølgeligt et ekstremt udbud, men fårene bliver alligevel skilt fra bukkene lynhurtigt. Jeg gider ikke at lægge et tolv-årigt barn, der synger bim bam busse ud på min facebook-side, i mens bl.a. Ronnis blog godt kan få den ære. Og jeg er ikke den eneste, Ronni har knap 17.000 fan på facebook, piger på prøve løsladelse knap 38.000. Tøserne er blevet vist i den bedste sendetid (for det segment, som de henvender sig til) på DR2, det har Ronni ikke.
At Ronni så er blevet opdaget af DR, og spurgt om at lave nogle programmer, er nøjagtigt som da piger på prøveløsladelse lavede dummies, og sendte dem ind til DR. Forskellen er bare, at DR selv har været ude at fiske blandt de tusindvis af elendige satirikere på nettet, i stedet for at de har modtaget tusindvis af elendige satirikere i deres postkasse.
Det er sådan mediebilledet har ændret sig. Vi som forbruger går på nettet og fisker selv vores underholdning og nyheder, i stedet for at få dem serveret.
Derfor har jeg heller intet imod at sige: »DR2-satiren ryger. Og hvad så? Jeg finder nok det, som jeg synes er sjovt på nettet alligevel. «

Join the Conversation

15 Comments

 1. Sålænge at DR indkræver licens på den måde som de gør, er det mindste vel vi kan forlange, at de producerer egne kvalitetsproduktioner. Herunder eventuelt satire (politisk og social).
  Det er derimod frygteligt at DR, når nu jeg er tvunget til at betale til dem, føler sig fristet til underlødig underholdning som feks. X-Factor (som jeg dog troligt følger ;))…
  Den type programmer burde være forbeholdt kommercielle stationer, som feks. TV3.
  DR bør, sålænge de “sutter på lappen”, producere kvalitet. Også gerne snævre programmer (sålænge at sortimentet er godt blandet). Dokumentarer, debat og aktualitet, og satire.
  Det er de tilgengæld også bedst til. Og selvom jeg er imod tvangs-licensen, så kommer jeg til at savne DR (eller især DR2 og DR-K, samt udvalgte DAB-radiostationer og P1/P2/P3) når det en dag lægges i graven eller konvereteres til endnu et kommercielt tv/radio-foretagende.

 2. Sålænge at DR indkræver licens på den måde som de gør, er det mindste vel vi kan forlange, at de producerer egne kvalitetsproduktioner. Herunder eventuelt satire (politisk og social).
  Det er derimod frygteligt at DR, når nu jeg er tvunget til at betale til dem, føler sig fristet til underlødig underholdning som feks. X-Factor (som jeg dog troligt følger ;))…
  Den type programmer burde være forbeholdt kommercielle stationer, som feks. TV3.
  DR bør, sålænge de “sutter på lappen”, producere kvalitet. Også gerne snævre programmer (sålænge at sortimentet er godt blandet). Dokumentarer, debat og aktualitet, og satire.
  Det er de tilgengæld også bedst til. Og selvom jeg er imod tvangs-licensen, så kommer jeg til at savne DR (eller især DR2 og DR-K, samt udvalgte DAB-radiostationer og P1/P2/P3) når det en dag lægges i graven eller konvereteres til endnu et kommercielt tv/radio-foretagende.

 3. Sålænge at DR indkræver licens på den måde som de gør, er det mindste vel vi kan forlange, at de producerer egne kvalitetsproduktioner. Herunder eventuelt satire (politisk og social).
  Det er derimod frygteligt at DR, når nu jeg er tvunget til at betale til dem, føler sig fristet til underlødig underholdning som feks. X-Factor (som jeg dog troligt følger ;))…
  Den type programmer burde være forbeholdt kommercielle stationer, som feks. TV3.
  DR bør, sålænge de “sutter på lappen”, producere kvalitet. Også gerne snævre programmer (sålænge at sortimentet er godt blandet). Dokumentarer, debat og aktualitet, og satire.
  Det er de tilgengæld også bedst til. Og selvom jeg er imod tvangs-licensen, så kommer jeg til at savne DR (eller især DR2 og DR-K, samt udvalgte DAB-radiostationer og P1/P2/P3) når det en dag lægges i graven eller konvereteres til endnu et kommercielt tv/radio-foretagende.

 4. Den pointe havde jeg slet ikke tænkt på. Men her er jeg helt enig med dig. Licensen skal væk, men hvis de nu skal have mine penge. Så skal det ikke være masseproduceret amerikanske efterligninger.
  Men ser ikke tv, så mange af de programmer der bliver produceret kommer først til mig, når det ligges på nettet.

 5. Den pointe havde jeg slet ikke tænkt på. Men her er jeg helt enig med dig. Licensen skal væk, men hvis de nu skal have mine penge. Så skal det ikke være masseproduceret amerikanske efterligninger.
  Men ser ikke tv, så mange af de programmer der bliver produceret kommer først til mig, når det ligges på nettet.

 6. Den pointe havde jeg slet ikke tænkt på. Men her er jeg helt enig med dig. Licensen skal væk, men hvis de nu skal have mine penge. Så skal det ikke være masseproduceret amerikanske efterligninger.
  Men ser ikke tv, så mange af de programmer der bliver produceret kommer først til mig, når det ligges på nettet.

 7. Det er jo en fuldstædig åndssvag beslutning DR har taget. Ja vi ved jo allesammen at der er ca. 1-1,5 mio mennesker i Danmark der ser X-Factor og at seertallet ved finalen var omkring de 2 millioner. MEN, seertal er jo for DR i og for sig ligegyldigt for en public service kanal som DR, de modtager licenspenge og støtte fra staten og har ingen reklamer, uden reklamer er seertallet fuldstændigt ligegyldigt rent økonomisk. Hvis vi nu også bider mærke i at DR er en public service kanal er deres opgave jo at vise tv for hele befolkningen ikke kun de 50% der gider at spilde deres tid på X-Factor, et program der ligner så mange andre talentshows og som på den måde overhovedet ikke bidrager med noget nyt til dansk tv som DR2 Satire gjorde. Det er derfor dybt latterligt at man så nedlægger en så nyskabende afdeling indenfor DR, en afdeling som samtidig viste noget der var fuldstændigt dansk (okay noget af det var meget inspireret af udenlandske satireshows) men det var ikke blot en kopi af populære amerikanske eller engelske programmer. Os der gerne vil se noget nyt, noget spændene eller for den sags skyld bare tv med indhold burde da i det mindste kunne zappe over på DR1 eller DR2 for at kunne se det der mens de kommercielle tv-kanaler kan vise hvad de vil eftersom vi ikke er tvangsindlagt til at betale dem . Vent blot så kommer Paradise Hotel sikkert også over på DR og vi skal alle sammen (også os der ikke gider at se det) betale for en flok mindre begavede unge mennesker der hore og drikker på et hotel i Mexico. En sørgelig udvikling DR går igennem fra genialt til rablende sindsygt. Da jeg var lille var det mest indholdsløse og værste program de sendte MGP og senere Børne MGP, men det var trods alt kun en gang om året. Ikke fredag efter fredag.

 8. Det er jo en fuldstædig åndssvag beslutning DR har taget. Ja vi ved jo allesammen at der er ca. 1-1,5 mio mennesker i Danmark der ser X-Factor og at seertallet ved finalen var omkring de 2 millioner. MEN, seertal er jo for DR i og for sig ligegyldigt for en public service kanal som DR, de modtager licenspenge og støtte fra staten og har ingen reklamer, uden reklamer er seertallet fuldstændigt ligegyldigt rent økonomisk. Hvis vi nu også bider mærke i at DR er en public service kanal er deres opgave jo at vise tv for hele befolkningen ikke kun de 50% der gider at spilde deres tid på X-Factor, et program der ligner så mange andre talentshows og som på den måde overhovedet ikke bidrager med noget nyt til dansk tv som DR2 Satire gjorde. Det er derfor dybt latterligt at man så nedlægger en så nyskabende afdeling indenfor DR, en afdeling som samtidig viste noget der var fuldstændigt dansk (okay noget af det var meget inspireret af udenlandske satireshows) men det var ikke blot en kopi af populære amerikanske eller engelske programmer. Os der gerne vil se noget nyt, noget spændene eller for den sags skyld bare tv med indhold burde da i det mindste kunne zappe over på DR1 eller DR2 for at kunne se det der mens de kommercielle tv-kanaler kan vise hvad de vil eftersom vi ikke er tvangsindlagt til at betale dem . Vent blot så kommer Paradise Hotel sikkert også over på DR og vi skal alle sammen (også os der ikke gider at se det) betale for en flok mindre begavede unge mennesker der hore og drikker på et hotel i Mexico. En sørgelig udvikling DR går igennem fra genialt til rablende sindsygt. Da jeg var lille var det mest indholdsløse og værste program de sendte MGP og senere Børne MGP, men det var trods alt kun en gang om året. Ikke fredag efter fredag.

 9. Det er jo en fuldstædig åndssvag beslutning DR har taget. Ja vi ved jo allesammen at der er ca. 1-1,5 mio mennesker i Danmark der ser X-Factor og at seertallet ved finalen var omkring de 2 millioner. MEN, seertal er jo for DR i og for sig ligegyldigt for en public service kanal som DR, de modtager licenspenge og støtte fra staten og har ingen reklamer, uden reklamer er seertallet fuldstændigt ligegyldigt rent økonomisk. Hvis vi nu også bider mærke i at DR er en public service kanal er deres opgave jo at vise tv for hele befolkningen ikke kun de 50% der gider at spilde deres tid på X-Factor, et program der ligner så mange andre talentshows og som på den måde overhovedet ikke bidrager med noget nyt til dansk tv som DR2 Satire gjorde. Det er derfor dybt latterligt at man så nedlægger en så nyskabende afdeling indenfor DR, en afdeling som samtidig viste noget der var fuldstændigt dansk (okay noget af det var meget inspireret af udenlandske satireshows) men det var ikke blot en kopi af populære amerikanske eller engelske programmer. Os der gerne vil se noget nyt, noget spændene eller for den sags skyld bare tv med indhold burde da i det mindste kunne zappe over på DR1 eller DR2 for at kunne se det der mens de kommercielle tv-kanaler kan vise hvad de vil eftersom vi ikke er tvangsindlagt til at betale dem . Vent blot så kommer Paradise Hotel sikkert også over på DR og vi skal alle sammen (også os der ikke gider at se det) betale for en flok mindre begavede unge mennesker der hore og drikker på et hotel i Mexico. En sørgelig udvikling DR går igennem fra genialt til rablende sindsygt. Da jeg var lille var det mest indholdsløse og værste program de sendte MGP og senere Børne MGP, men det var trods alt kun en gang om året. Ikke fredag efter fredag.

 10. Det er jo en fuldstædig åndssvag beslutning DR har taget. Ja vi ved jo allesammen at der er ca. 1-1,5 mio mennesker i Danmark der ser X-Factor og at seertallet ved finalen var omkring de 2 millioner. MEN, seertal er jo for DR i og for sig ligegyldigt for en public service kanal som DR, de modtager licenspenge og støtte fra staten og har ingen reklamer, uden reklamer er seertallet fuldstændigt ligegyldigt rent økonomisk. Hvis vi nu også bider mærke i at DR er en public service kanal er deres opgave jo at vise tv for hele befolkningen ikke kun de 50% der gider at spilde deres tid på X-Factor, et program der ligner så mange andre talentshows og som på den måde overhovedet ikke bidrager med noget nyt til dansk tv som DR2 Satire gjorde. Det er derfor dybt latterligt at man så nedlægger en så nyskabende afdeling indenfor DR, en afdeling som samtidig viste noget der var fuldstændigt dansk (okay noget af det var meget inspireret af udenlandske satireshows) men det var ikke blot en kopi af populære amerikanske eller engelske programmer. Os der gerne vil se noget nyt, noget spændene eller for den sags skyld bare tv med indhold burde da i det mindste kunne zappe over på DR1 eller DR2 for at kunne se det der mens de kommercielle tv-kanaler kan vise hvad de vil eftersom vi ikke er tvangsindlagt til at betale dem . Vent blot så kommer Paradise Hotel sikkert også over på DR og vi skal alle sammen (også os der ikke gider at se det) betale for en flok mindre begavede unge mennesker der hore og drikker på et hotel i Mexico. En sørgelig udvikling DR går igennem fra genialt til rablende sindsygt. Da jeg var lille var det mest indholdsløse og værste program de sendte MGP og senere Børne MGP, men det var trods alt kun en gang om året. Ikke fredag efter fredag.

 11. Nu er det jo lidt pudsigt at proklamere, at man vil have kvalitet, når man bliver tvunget til at betale licens, fordi X factor er da netop kvalitet. Satire er jo ikke niche tv. F.eks. er zulu fyldt med med satire tv.
  Det er selvfølgelig rigtigt, at seertal ikke burde spille en rolle, når vi snakker om public service. Men det er nu den letteste måde at måle succes, og DR ved godt, at man skal ramme bredt, hvis man ikke vil forsvinde. For hvorfor skulle folk gide betale et kæmpe beløb for at se niche tv? Alle kanaler der ligger i DR’s prisleje har ikke reklamer, så det er der intet unikt ved.Det er dog pudsigt, at de snakker om at fjerne satire tv, fordi det er ikke særlig dyrt at lave. Så man kan vel sige, at det er bedst til prisen for dem, fordi der er stadig mange, der ser den slags programmer. Kan man jo også høre på folks reaktioner.
  Men satire vil ikke forsvinde fra DK, om DR så dropper det eller ej. Det er jo et kæmpe marked.

 12. Nu er det jo lidt pudsigt at proklamere, at man vil have kvalitet, når man bliver tvunget til at betale licens, fordi X factor er da netop kvalitet. Satire er jo ikke niche tv. F.eks. er zulu fyldt med med satire tv.
  Det er selvfølgelig rigtigt, at seertal ikke burde spille en rolle, når vi snakker om public service. Men det er nu den letteste måde at måle succes, og DR ved godt, at man skal ramme bredt, hvis man ikke vil forsvinde. For hvorfor skulle folk gide betale et kæmpe beløb for at se niche tv? Alle kanaler der ligger i DR’s prisleje har ikke reklamer, så det er der intet unikt ved.Det er dog pudsigt, at de snakker om at fjerne satire tv, fordi det er ikke særlig dyrt at lave. Så man kan vel sige, at det er bedst til prisen for dem, fordi der er stadig mange, der ser den slags programmer. Kan man jo også høre på folks reaktioner.
  Men satire vil ikke forsvinde fra DK, om DR så dropper det eller ej. Det er jo et kæmpe marked.

 13. Nu er det jo lidt pudsigt at proklamere, at man vil have kvalitet, når man bliver tvunget til at betale licens, fordi X factor er da netop kvalitet. Satire er jo ikke niche tv. F.eks. er zulu fyldt med med satire tv.
  Det er selvfølgelig rigtigt, at seertal ikke burde spille en rolle, når vi snakker om public service. Men det er nu den letteste måde at måle succes, og DR ved godt, at man skal ramme bredt, hvis man ikke vil forsvinde. For hvorfor skulle folk gide betale et kæmpe beløb for at se niche tv? Alle kanaler der ligger i DR’s prisleje har ikke reklamer, så det er der intet unikt ved.Det er dog pudsigt, at de snakker om at fjerne satire tv, fordi det er ikke særlig dyrt at lave. Så man kan vel sige, at det er bedst til prisen for dem, fordi der er stadig mange, der ser den slags programmer. Kan man jo også høre på folks reaktioner.
  Men satire vil ikke forsvinde fra DK, om DR så dropper det eller ej. Det er jo et kæmpe marked.

 14. Hvorfor mon det altid er børnene der rammes af sparerunder.
  Strategien den samme over alt.
  Besparelser betyder at man skal ramme det bedste eller det vigtigste så malkekøerne kan forstå at det er vigtigt at de betaler deres licens eller skat.

 15. Hvorfor mon det altid er børnene der rammes af sparerunder.
  Strategien den samme over alt.
  Besparelser betyder at man skal ramme det bedste eller det vigtigste så malkekøerne kan forstå at det er vigtigt at de betaler deres licens eller skat.

Leave a comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.