Man får altid at vide, at man skal stemme. Man skal lade sin stemme blive hørt. Hver gang der er folketingsvalg, så er der altid en, som prøver at overbevise en om, at det handler om at stemme på den mest liberale kandidat, fordi ellers får vi en rød (rødere) regering.
Man skal stemme på ideologien. Hvad bruger disse folk som argument, når vi snakker om kommunalvalg?
Jeg kender personligt meget lidt til kommunalpolitik. Der bliver ikke snakket så meget om kommunalpolitik, medmindre KL (Kommunernes Landsforening) brokker sig over et eller andet. Men hvis man spørger folk, hvordan det går i deres kommune, så aner de det faktisk ikke.
Mit indtryk af kommunalpolitik er, at det er et serviceorgan. Om du stemmer på den ene eller anden kandidat, handler det i sidste ende om, hvordan man flytter rundt på pengene. En vil bruge dem på børnepasning. En anden på gratis busser. Hvad er der liberalt ved det?
Man kan da give skattelettelser. Nuvel ja.
Når Rasmus Jarlov snakker om skattelettelser, så taler han om en pct. skattelettelse. En pct. er da sikkert meget for kommunen. Det er bare ikke særlig meget for den almindelig borger. Men kommunen har ansvar. Den skal gøre en masse ting, som staten har påduttet dem. Så selv hvis en politiker vil sætte skatten ned til en pct., så kan det ikke lade sig gøre.
Kommunalpolitik ville da være lidt interessant, hvis man kunne vælge en politiker, som havde fuldstændig lov til at skabe en kommune, som politikeren ville have. Det vil gøre kommunalpolitik en del sjovere. For selvom jeg hader Christiansborg, så er det stadig mere interessant end kommunalpolitik.
Det ser ikke ud til, at det gør den store forskel, om du går ned og sætter dit kryds eller ej. Om du bliver hjemme i sofaen eller sætter dit kryds, så bor du stadig i et bureaukratisk helvede. Selv kommuner som kalder sig for borgerlige kommuner er bundet af en masse regler, og man betaler stadig en vanvittig høj skat.
Så du må selv opstille nogle parametre for, hvordan du skal placere dit kryds. Jeg har hørt flere forskellige bud allerede.Boykotteren: Personen finder det moralsk forkert at stemme, da en stemme vil legalisere et valg, som personen ikke støtter.
Sofavælgeren: Jeg er ligeglad med, om der er valg. De minder alle sammen om hinanden. Og hvad sker der for ham, der ligner en fed Harry Potter?
Ideologen: Man skal da stemme. I Afrika vil de dø for at stemme.
Partivælgeren: Mit parti er det bedste i hele verden. Alle skal stemme på det. Mit parti redder hele kommunen. Mit parti kan også redde verden, hvis vi bestemte der.
Mærkesagsvælgeren: Har valgt et punkt, som personen finder allervigtigst, og så finder vælgeren den politiker, som vælgeren er mest enige med.
Profitvælgeren: Sætter sin stemme til salg. Ikke nødvendigvis for penge. Kan selvfølgelig også være for at imponere en pige/dreng.
Normalt er jeg i kategorien boykotteren.
Men ikke ved dette valg.
Min storebror ”Du skal stemme på mig”
”Giver du så lasagne?” spørger jeg.
”Ja, men kun til dig.”
Min stemme er ved dette valg et stykke lasagne værd. Hvad er din stemme værd?

Join the Conversation

76 Comments

 1. Jeg tilhører en helt anden kategori.
  Jeg møder op og stemmer demonstrativt blankt.
  For jeg vil vise at jeg, og forhåbentlig også mange andre, ikke er repræsneteret i dette såkaldte demokrati.

 2. Jeg tilhører en helt anden kategori.
  Jeg møder op og stemmer demonstrativt blankt.
  For jeg vil vise at jeg, og forhåbentlig også mange andre, ikke er repræsneteret i dette såkaldte demokrati.

 3. Jeg tilhører en helt anden kategori.
  Jeg møder op og stemmer demonstrativt blankt.
  For jeg vil vise at jeg, og forhåbentlig også mange andre, ikke er repræsneteret i dette såkaldte demokrati.

 4. Man hører meget ofte at hvis man ikke stemmer, så har man ikke lov til at brokke sig, men jeg mener det er lige omvendt. Hvis man stemmer, så anerkender man det demokratiske system og dermed vinderes “ret” til at bestemme over dig. Hvis man stemmer bør man derfor ikke brokke sig når man taber, men tage det som en del af spillets regler.
  Jeg bryder mig ikke om spillets regler og har derfor besluttet ikke at deltage.

 5. Man hører meget ofte at hvis man ikke stemmer, så har man ikke lov til at brokke sig, men jeg mener det er lige omvendt. Hvis man stemmer, så anerkender man det demokratiske system og dermed vinderes “ret” til at bestemme over dig. Hvis man stemmer bør man derfor ikke brokke sig når man taber, men tage det som en del af spillets regler.
  Jeg bryder mig ikke om spillets regler og har derfor besluttet ikke at deltage.

 6. Jeg er enig i artiklens synspunkt. Jeg får at vide, at hvis jeg ikke stemmer, lader jeg en anden bestemme. Det er indlysende forkert. Hvis vi sidder fire mand i et skur og skal dele et rov, er det vigtigt selv at være med, men det gælder ikke ved et valg. Det gør faktisk ikke nogen forskel, om jeg stemmer eller ej. Der siges, at vi har de politikere, vi fortjener. Det er heller ikke rigtigt. Vi har de politikere, vi ikke kan komme af med.
  Bortset derfra ville det alligevel være godt med noget empiri. F.eks. beskrives visse bevægelser blandt vælgerne under et valg. Men jeg har aldrig kunnet se mig selv i forhold til de bevægelse. ( Det skulle da lige være en gentaget oplevelse af, at de partier, jeg stemmer på, ryger ud.
  Men nu er jeg faktisk en enkelt vælger og ikke en trend eller en gruppe mennesker i bevægelse. Hvordan etablerer man en forbindelse mellem den enkelte og fluktuationerne ved et valg?

 7. Jeg er enig i artiklens synspunkt. Jeg får at vide, at hvis jeg ikke stemmer, lader jeg en anden bestemme. Det er indlysende forkert. Hvis vi sidder fire mand i et skur og skal dele et rov, er det vigtigt selv at være med, men det gælder ikke ved et valg. Det gør faktisk ikke nogen forskel, om jeg stemmer eller ej. Der siges, at vi har de politikere, vi fortjener. Det er heller ikke rigtigt. Vi har de politikere, vi ikke kan komme af med.
  Bortset derfra ville det alligevel være godt med noget empiri. F.eks. beskrives visse bevægelser blandt vælgerne under et valg. Men jeg har aldrig kunnet se mig selv i forhold til de bevægelse. ( Det skulle da lige være en gentaget oplevelse af, at de partier, jeg stemmer på, ryger ud.
  Men nu er jeg faktisk en enkelt vælger og ikke en trend eller en gruppe mennesker i bevægelse. Hvordan etablerer man en forbindelse mellem den enkelte og fluktuationerne ved et valg?

 8. Jeg stemte Nihilistisk Folkeparti til kommunalvalg, og blankt til regionsrådet. NP fordi jeg er mere enig med dem end alle de andre (“hvad kan det nytte”), og blankt fordi hvad fanden gør regionen egentlig godt for? Udover bureaukrati, naturligvis.

 9. Jeg stemte Nihilistisk Folkeparti til kommunalvalg, og blankt til regionsrådet. NP fordi jeg er mere enig med dem end alle de andre (“hvad kan det nytte”), og blankt fordi hvad fanden gør regionen egentlig godt for? Udover bureaukrati, naturligvis.

 10. Nihillisterne er et projekt der skal få danskerne til at indse at de bør stemme rødt. Jeg tror du har misforstået deres projekt. De mener det som en kritik når de siger danskerne er defacto nihilister.

 11. Nihillisterne er et projekt der skal få danskerne til at indse at de bør stemme rødt. Jeg tror du har misforstået deres projekt. De mener det som en kritik når de siger danskerne er defacto nihilister.

 12. Det er meget muligt, at jeg har misforstået det, men de kommer alligevel ikke ind, så gør mig intet. Jeg holdt mig til deres løfte om “nej til alt”, som umiddelbart er en fremragende idé (ud fra den devise, at skattelettelser næppe bliver diskuteret, men det gør merudgifter).
  Valget stod mellem dem og Liste P.I.K.

 13. Det er meget muligt, at jeg har misforstået det, men de kommer alligevel ikke ind, så gør mig intet. Jeg holdt mig til deres løfte om “nej til alt”, som umiddelbart er en fremragende idé (ud fra den devise, at skattelettelser næppe bliver diskuteret, men det gør merudgifter).
  Valget stod mellem dem og Liste P.I.K.

 14. Jeg har stemt med følelserne som jeg plejer. Jeg har primært stemt for at støtte de af mine venner der stiller op. Ikke fordi at jeg tror det ændre det vilde om socialdemokraten i byrådet er LA’er, Sosser eller konservativ, men i håb om gladere venner og gode historier til mig.
  Hans Jonas: hvem er din bror der stiller op? Link til hans hjemmeside evt?

 15. Jeg har stemt med følelserne som jeg plejer. Jeg har primært stemt for at støtte de af mine venner der stiller op. Ikke fordi at jeg tror det ændre det vilde om socialdemokraten i byrådet er LA’er, Sosser eller konservativ, men i håb om gladere venner og gode historier til mig.
  Hans Jonas: hvem er din bror der stiller op? Link til hans hjemmeside evt?

 16. Jeg har stemt med følelserne som jeg plejer. Jeg har primært stemt for at støtte de af mine venner der stiller op. Ikke fordi at jeg tror det ændre det vilde om socialdemokraten i byrådet er LA’er, Sosser eller konservativ, men i håb om gladere venner og gode historier til mig.
  Hans Jonas: hvem er din bror der stiller op? Link til hans hjemmeside evt?

 17. Jeg vælger samme metode og årsag, som Holme fremstiller. Jeg stemmer ikke, fordi en stemme fra mig betyder at jeg accepterer demokratiets magt over mig – og det gør jeg som sagt ikke.
  Kommunerne ville dog, være et mindre onde, hvis der ikke var en stat – bevares det ville ikke være mere liberalt – men det er trodsalt lettere at flytte inden for et land, end helt at flytte ud.
  Men jeg er stolt over at stemme blankt, og jeg har mit eget lille ritual med at rengøre mig selv, efter at have besørget, med mit valgkort.

 18. Jeg vælger samme metode og årsag, som Holme fremstiller. Jeg stemmer ikke, fordi en stemme fra mig betyder at jeg accepterer demokratiets magt over mig – og det gør jeg som sagt ikke.
  Kommunerne ville dog, være et mindre onde, hvis der ikke var en stat – bevares det ville ikke være mere liberalt – men det er trodsalt lettere at flytte inden for et land, end helt at flytte ud.
  Men jeg er stolt over at stemme blankt, og jeg har mit eget lille ritual med at rengøre mig selv, efter at have besørget, med mit valgkort.

 19. Jeg vælger samme metode og årsag, som Holme fremstiller. Jeg stemmer ikke, fordi en stemme fra mig betyder at jeg accepterer demokratiets magt over mig – og det gør jeg som sagt ikke.
  Kommunerne ville dog, være et mindre onde, hvis der ikke var en stat – bevares det ville ikke være mere liberalt – men det er trodsalt lettere at flytte inden for et land, end helt at flytte ud.
  Men jeg er stolt over at stemme blankt, og jeg har mit eget lille ritual med at rengøre mig selv, efter at have besørget, med mit valgkort.

 20. Hvad med Liberal Alliance? Det var da i det mindste et bud på et liberalt parti. På trods af deres noget komiske 2 år i dansk politik, er de, i mine øjne, det eneste parti der fører en stort set libertær politik. Hvilket nok er grunden til at de havde et kanonvalg på under 1%…der er sgu lang vej endnu..

 21. Hvad med Liberal Alliance? Det var da i det mindste et bud på et liberalt parti. På trods af deres noget komiske 2 år i dansk politik, er de, i mine øjne, det eneste parti der fører en stort set libertær politik. Hvilket nok er grunden til at de havde et kanonvalg på under 1%…der er sgu lang vej endnu..

 22. Hvad med Liberal Alliance? Det var da i det mindste et bud på et liberalt parti. På trods af deres noget komiske 2 år i dansk politik, er de, i mine øjne, det eneste parti der fører en stort set libertær politik. Hvilket nok er grunden til at de havde et kanonvalg på under 1%…der er sgu lang vej endnu..

 23. Med 63 % af stemmerne talt op i Århus ser det indtil videre ud til, at ca. 40 % af stemmerne går til Socialdemokratiet, og lige under 20 % til SF.
  Som sagt, ingen grund til at tage valget alvorligt. Ikke en jordisk chance for hverken LA eller andre.

 24. Med 63 % af stemmerne talt op i Århus ser det indtil videre ud til, at ca. 40 % af stemmerne går til Socialdemokratiet, og lige under 20 % til SF.
  Som sagt, ingen grund til at tage valget alvorligt. Ikke en jordisk chance for hverken LA eller andre.

 25. Med 63 % af stemmerne talt op i Århus ser det indtil videre ud til, at ca. 40 % af stemmerne går til Socialdemokratiet, og lige under 20 % til SF.
  Som sagt, ingen grund til at tage valget alvorligt. Ikke en jordisk chance for hverken LA eller andre.

 26. Vi må ganske enkelt konstatere, at danskerne er og forbliver socialdemokrater. Har man drømme om et liberalistisk samfund, er det faktisk nok lettere og mere konstruktivt ganske enkelt at forlade landet.
  Dog ser jeg stadigvæk kommuner med Venstre og Konservative i flertal som et mindre ondt alternativt end en kommune domineret af Socialdemokraterne og SF, men det er også virkelig kun ekstremt lidt, der gør forskellen med den neo-socialdemokratisme samtlige danske partier udover Enhedslisten de seneste år har ført.

 27. Vi må ganske enkelt konstatere, at danskerne er og forbliver socialdemokrater. Har man drømme om et liberalistisk samfund, er det faktisk nok lettere og mere konstruktivt ganske enkelt at forlade landet.
  Dog ser jeg stadigvæk kommuner med Venstre og Konservative i flertal som et mindre ondt alternativt end en kommune domineret af Socialdemokraterne og SF, men det er også virkelig kun ekstremt lidt, der gør forskellen med den neo-socialdemokratisme samtlige danske partier udover Enhedslisten de seneste år har ført.

 28. Vi må ganske enkelt konstatere, at danskerne er og forbliver socialdemokrater. Har man drømme om et liberalistisk samfund, er det faktisk nok lettere og mere konstruktivt ganske enkelt at forlade landet.
  Dog ser jeg stadigvæk kommuner med Venstre og Konservative i flertal som et mindre ondt alternativt end en kommune domineret af Socialdemokraterne og SF, men det er også virkelig kun ekstremt lidt, der gør forskellen med den neo-socialdemokratisme samtlige danske partier udover Enhedslisten de seneste år har ført.

 29. Normalt stemmer jeg ikke. Denne gang stemte jeg på min bror Rasmus Ole Hansen, fordi han er min bror.
  Jeg regnede med at stemme blankt til regionens valget, men jeg valgte i stedet at stemme på hampepartiet, fordi jeg lige havde læst en artikel om dem, hvor deres formand fortalte, at de bruger mange af deres penge på at ryge hash. Så hvis min stemme kan give dem lidt hygge, så fair nok.

 30. Normalt stemmer jeg ikke. Denne gang stemte jeg på min bror Rasmus Ole Hansen, fordi han er min bror.
  Jeg regnede med at stemme blankt til regionens valget, men jeg valgte i stedet at stemme på hampepartiet, fordi jeg lige havde læst en artikel om dem, hvor deres formand fortalte, at de bruger mange af deres penge på at ryge hash. Så hvis min stemme kan give dem lidt hygge, så fair nok.

 31. Normalt stemmer jeg ikke. Denne gang stemte jeg på min bror Rasmus Ole Hansen, fordi han er min bror.
  Jeg regnede med at stemme blankt til regionens valget, men jeg valgte i stedet at stemme på hampepartiet, fordi jeg lige havde læst en artikel om dem, hvor deres formand fortalte, at de bruger mange af deres penge på at ryge hash. Så hvis min stemme kan give dem lidt hygge, så fair nok.

 32. God artikel. Lasagne er skam også meget værd.
  Men blank-stemmeren er glemt! Jeg stemte selv blankt, endda under rimelig hård pres.

 33. God artikel. Lasagne er skam også meget værd.
  Men blank-stemmeren er glemt! Jeg stemte selv blankt, endda under rimelig hård pres.

 34. God artikel. Lasagne er skam også meget værd.
  Men blank-stemmeren er glemt! Jeg stemte selv blankt, endda under rimelig hård pres.

 35. Det er da morsomt at læse Hans Jonas Hansens betragtninger om kommunalvalget.
  Kommunalpolitik rykker ingenting, det er lige gyldig, hvordan man stemmer. Det nytter alligevel ikke, så lad os blive hjemme, mener han at vide.
  Hvis Hans Jonas Hansen er så træt af kommunalpolitik, så gør dog noget ved det. Stil op. Så kan det være, man kan tage dig lidt mere seriøs næste gang, du spiller ekspert i kommunalpolitik og mener, at det hele alligevel er lige meget.

 36. Det er da morsomt at læse Hans Jonas Hansens betragtninger om kommunalvalget.
  Kommunalpolitik rykker ingenting, det er lige gyldig, hvordan man stemmer. Det nytter alligevel ikke, så lad os blive hjemme, mener han at vide.
  Hvis Hans Jonas Hansen er så træt af kommunalpolitik, så gør dog noget ved det. Stil op. Så kan det være, man kan tage dig lidt mere seriøs næste gang, du spiller ekspert i kommunalpolitik og mener, at det hele alligevel er lige meget.

 37. Det er da morsomt at læse Hans Jonas Hansens betragtninger om kommunalvalget.
  Kommunalpolitik rykker ingenting, det er lige gyldig, hvordan man stemmer. Det nytter alligevel ikke, så lad os blive hjemme, mener han at vide.
  Hvis Hans Jonas Hansen er så træt af kommunalpolitik, så gør dog noget ved det. Stil op. Så kan det være, man kan tage dig lidt mere seriøs næste gang, du spiller ekspert i kommunalpolitik og mener, at det hele alligevel er lige meget.

 38. Kære Peter.
  Hvorfor skulle Hans Jonas deltage i noget noget som han er kritisk overfor, hvis han er overbevist om at det ikke kan reformeres indefra?
  Jeg går ud fra at du aldrig kunne finde på at melde dig ind i HA, for at reformere dem indefra 😉

 39. Kære Peter.
  Hvorfor skulle Hans Jonas deltage i noget noget som han er kritisk overfor, hvis han er overbevist om at det ikke kan reformeres indefra?
  Jeg går ud fra at du aldrig kunne finde på at melde dig ind i HA, for at reformere dem indefra 😉

 40. Kære Peter.
  Hvorfor skulle Hans Jonas deltage i noget noget som han er kritisk overfor, hvis han er overbevist om at det ikke kan reformeres indefra?
  Jeg går ud fra at du aldrig kunne finde på at melde dig ind i HA, for at reformere dem indefra 😉

 41. @Holme
  Det er bare lidt for nemt at tage den poppede “jeg stemmer ikke, fordi det hele er alligevel én stor socialdemokratisk-foretagende”-holdning på sig.
  Særligt når han selv siger, at han ikke kender særligt meget til systemet.
  “Jeg kender personligt meget lidt til kommunalpolitik.” Skriver Hans Jonas Hansen.
  Nu er det faktisk sådan, at han kan reformere systemet indefra. Han kan jo starte med at stille op til kommunalvalget for sin egen liste. Eller han kan samle underskrifter og stille op til folketingsvalget og påvirke systemet derfra. Hvis det er selve styreformen, demokrati, det er galt med, kan han jo gå til valg på at afskaffe demokratiet og indføre et nyt.
  Meeen, mon ikke det var klogest at tage kommunalvalget først, så kan han også blive lidt mere opdateret på, hvad det egentlig handler om.

 42. @Holme
  Det er bare lidt for nemt at tage den poppede “jeg stemmer ikke, fordi det hele er alligevel én stor socialdemokratisk-foretagende”-holdning på sig.
  Særligt når han selv siger, at han ikke kender særligt meget til systemet.
  “Jeg kender personligt meget lidt til kommunalpolitik.” Skriver Hans Jonas Hansen.
  Nu er det faktisk sådan, at han kan reformere systemet indefra. Han kan jo starte med at stille op til kommunalvalget for sin egen liste. Eller han kan samle underskrifter og stille op til folketingsvalget og påvirke systemet derfra. Hvis det er selve styreformen, demokrati, det er galt med, kan han jo gå til valg på at afskaffe demokratiet og indføre et nyt.
  Meeen, mon ikke det var klogest at tage kommunalvalget først, så kan han også blive lidt mere opdateret på, hvad det egentlig handler om.

 43. @Holme
  Det er bare lidt for nemt at tage den poppede “jeg stemmer ikke, fordi det hele er alligevel én stor socialdemokratisk-foretagende”-holdning på sig.
  Særligt når han selv siger, at han ikke kender særligt meget til systemet.
  “Jeg kender personligt meget lidt til kommunalpolitik.” Skriver Hans Jonas Hansen.
  Nu er det faktisk sådan, at han kan reformere systemet indefra. Han kan jo starte med at stille op til kommunalvalget for sin egen liste. Eller han kan samle underskrifter og stille op til folketingsvalget og påvirke systemet derfra. Hvis det er selve styreformen, demokrati, det er galt med, kan han jo gå til valg på at afskaffe demokratiet og indføre et nyt.
  Meeen, mon ikke det var klogest at tage kommunalvalget først, så kan han også blive lidt mere opdateret på, hvad det egentlig handler om.

 44. “Hvis det er selve styreformen, demokrati, det er galt med, kan han jo gå til valg på at afskaffe demokratiet og indføre et nyt.”
  Det er, så vidt jeg ved, grundlovsstridigt.

 45. “Hvis det er selve styreformen, demokrati, det er galt med, kan han jo gå til valg på at afskaffe demokratiet og indføre et nyt.”
  Det er, så vidt jeg ved, grundlovsstridigt.

 46. “Hvis det er selve styreformen, demokrati, det er galt med, kan han jo gå til valg på at afskaffe demokratiet og indføre et nyt.”
  Det er, så vidt jeg ved, grundlovsstridigt.

 47. Er det virkeligt realistisk at prøve at reformere systemet indefra? Jeg har endnu ikke hørt om nogen, der har kunnet gøre det. Måske LA er et forsøg i den retning. I så fald ser det sort ud. Deres egne forslag er så spage, at man ikke altid kan se dem som liberale. F.eks. lavede et medlem 170 spareforslag til finansloven, der ville spare 6 milliarder. Anders Samuelsen affejede forslaget som politisk umuligt. LAs forslag til en reduktion af selskabsskatten ved finanslovforhandlingerne blev fejet af bordet med det samme af regeringen.
  Hvordan begrænser man politik ad politisk vej?
  Jeg synes, det er interessant, at godt 34% af vælgerne blev hjemme, og at 10 % stemte blankt. Det vil sige, at de politikerne, der blev valgt ikke har mere end ca. 56% af vælgerne bag. Dertil føjer jeg min egen påstand, at det er usandsynligt, at det ville have været anderledes, hvis de havde haft 75% af vælgerne bag sig.
  Hvad de ca. 44%, der ikke stemte på et parti eller en person, mener, kan man naturligvis ikke vide, men der er ved at aftegne sig en interessant social situation.

 48. Er det virkeligt realistisk at prøve at reformere systemet indefra? Jeg har endnu ikke hørt om nogen, der har kunnet gøre det. Måske LA er et forsøg i den retning. I så fald ser det sort ud. Deres egne forslag er så spage, at man ikke altid kan se dem som liberale. F.eks. lavede et medlem 170 spareforslag til finansloven, der ville spare 6 milliarder. Anders Samuelsen affejede forslaget som politisk umuligt. LAs forslag til en reduktion af selskabsskatten ved finanslovforhandlingerne blev fejet af bordet med det samme af regeringen.
  Hvordan begrænser man politik ad politisk vej?
  Jeg synes, det er interessant, at godt 34% af vælgerne blev hjemme, og at 10 % stemte blankt. Det vil sige, at de politikerne, der blev valgt ikke har mere end ca. 56% af vælgerne bag. Dertil føjer jeg min egen påstand, at det er usandsynligt, at det ville have været anderledes, hvis de havde haft 75% af vælgerne bag sig.
  Hvad de ca. 44%, der ikke stemte på et parti eller en person, mener, kan man naturligvis ikke vide, men der er ved at aftegne sig en interessant social situation.

 49. Er det virkeligt realistisk at prøve at reformere systemet indefra? Jeg har endnu ikke hørt om nogen, der har kunnet gøre det. Måske LA er et forsøg i den retning. I så fald ser det sort ud. Deres egne forslag er så spage, at man ikke altid kan se dem som liberale. F.eks. lavede et medlem 170 spareforslag til finansloven, der ville spare 6 milliarder. Anders Samuelsen affejede forslaget som politisk umuligt. LAs forslag til en reduktion af selskabsskatten ved finanslovforhandlingerne blev fejet af bordet med det samme af regeringen.
  Hvordan begrænser man politik ad politisk vej?
  Jeg synes, det er interessant, at godt 34% af vælgerne blev hjemme, og at 10 % stemte blankt. Det vil sige, at de politikerne, der blev valgt ikke har mere end ca. 56% af vælgerne bag. Dertil føjer jeg min egen påstand, at det er usandsynligt, at det ville have været anderledes, hvis de havde haft 75% af vælgerne bag sig.
  Hvad de ca. 44%, der ikke stemte på et parti eller en person, mener, kan man naturligvis ikke vide, men der er ved at aftegne sig en interessant social situation.

 50. Men, Peter. Dine argumenter forudsætter at man er enig om, at systemet kan reformeres indefra og som du kan se, er det ikke alle som er enige i dette.
  En anden ting er at der også findes folk som er uenige i, at flertallet har ret til at bestemme over mindretallet, hvilket jo er det grundlæggende præmis for demokratiet (og derfor også kommunalvalgene). Det vil jo være hyklerisk at stille op til valg, hvis man ikke anerkender denne form for flertalsdiktatur, ikke?
  Bo Nake har i øvrigt en pointe i, at der er rigtig mange som ikke stemmer. I Århus, hvor jeg bor, var det 36,3% af den stemmeberettigede befolkning som ikke deltog, mens det største parti (Socialdemokraterne) kun fik knap 26 %. Gad vide hvad de 36,3% mener? De blev jo ikke spurgt og de bliver endda slet ikke regnet med når resultaterne skulle optælles, hvorfor socialdemokraternes 26% pludselig bliver kunstigt oppustet til 41,3%. Det mindste man kunne gøre var da at opgive de reelle tal.

 51. Men, Peter. Dine argumenter forudsætter at man er enig om, at systemet kan reformeres indefra og som du kan se, er det ikke alle som er enige i dette.
  En anden ting er at der også findes folk som er uenige i, at flertallet har ret til at bestemme over mindretallet, hvilket jo er det grundlæggende præmis for demokratiet (og derfor også kommunalvalgene). Det vil jo være hyklerisk at stille op til valg, hvis man ikke anerkender denne form for flertalsdiktatur, ikke?
  Bo Nake har i øvrigt en pointe i, at der er rigtig mange som ikke stemmer. I Århus, hvor jeg bor, var det 36,3% af den stemmeberettigede befolkning som ikke deltog, mens det største parti (Socialdemokraterne) kun fik knap 26 %. Gad vide hvad de 36,3% mener? De blev jo ikke spurgt og de bliver endda slet ikke regnet med når resultaterne skulle optælles, hvorfor socialdemokraternes 26% pludselig bliver kunstigt oppustet til 41,3%. Det mindste man kunne gøre var da at opgive de reelle tal.

 52. Peter Andersen
  Nu kender jeg nok til kommunalpolitik til at vide, at mange af de reformer, som folk i kommunalpolitik snakker om ikke har noget med dem selv at gøre. De bliver skabt på Christiansborg. Privatskoler, fri hash osv.
  Jeg kan ikke se, hvorfor man skal bruge sin tid på partipolitik, hvis man ikke tror på, at det skaber nogle ændringer. Så vinder man mere ved at vælge en vej, hvor man tror på, at man kan gøre en større forskel. Det som min artikel ‘meld dig ud’ handlede om. Livet handler om prioritere sin tid.
  Jeg tror ikke på, at man kan fjerne demokrati ved demokrati. Ligesom jeg heller ikke tror på, at man kan fjerne en konge ved kongens hjælp.

 53. Peter Andersen
  Nu kender jeg nok til kommunalpolitik til at vide, at mange af de reformer, som folk i kommunalpolitik snakker om ikke har noget med dem selv at gøre. De bliver skabt på Christiansborg. Privatskoler, fri hash osv.
  Jeg kan ikke se, hvorfor man skal bruge sin tid på partipolitik, hvis man ikke tror på, at det skaber nogle ændringer. Så vinder man mere ved at vælge en vej, hvor man tror på, at man kan gøre en større forskel. Det som min artikel ‘meld dig ud’ handlede om. Livet handler om prioritere sin tid.
  Jeg tror ikke på, at man kan fjerne demokrati ved demokrati. Ligesom jeg heller ikke tror på, at man kan fjerne en konge ved kongens hjælp.

 54. “Man får altid at vide”
  Ja, ingen kan tænke selv, desværre, for hvis de kunne ville de forstå hvad det betyder at afgive sin stemme, og her mener jeg i den mest åbenlyse og logiske betydning.
  Hvis man afgiver sin stemme, hvad har man så at skulle have sagt?
  Stumme kan som bekendt ikke tale!

 55. “Man får altid at vide”
  Ja, ingen kan tænke selv, desværre, for hvis de kunne ville de forstå hvad det betyder at afgive sin stemme, og her mener jeg i den mest åbenlyse og logiske betydning.
  Hvis man afgiver sin stemme, hvad har man så at skulle have sagt?
  Stumme kan som bekendt ikke tale!

 56. Denne artikel siger lidt om de mulige grunde til den lave valgdeltagelse.
  http://www.180grader.dk/vis/ghetto-danmark-sidder-tungt-i-sofaen-1
  Når det især er randgrupper, der afstår fra at stemme, kunne det jo være fordi, de i højere grad end andre kan se, at valget først og fremmest tjener til legitimering af det politiske system.
  En udlænding i en af ghettoerne kan med god grund kalde det overtro, når han får at vide, at han opnår indflydelse gennem valgdeltagelse.
  Et andet interessant forhold er det, at unges valgdeltagelse er lavere i Sverige end her. Skyldes det, at statens folkeopdragende indsats har været stærkere i Sverige?

 57. Denne artikel siger lidt om de mulige grunde til den lave valgdeltagelse.
  http://www.180grader.dk/vis/ghetto-danmark-sidder-tungt-i-sofaen-1
  Når det især er randgrupper, der afstår fra at stemme, kunne det jo være fordi, de i højere grad end andre kan se, at valget først og fremmest tjener til legitimering af det politiske system.
  En udlænding i en af ghettoerne kan med god grund kalde det overtro, når han får at vide, at han opnår indflydelse gennem valgdeltagelse.
  Et andet interessant forhold er det, at unges valgdeltagelse er lavere i Sverige end her. Skyldes det, at statens folkeopdragende indsats har været stærkere i Sverige?

 58. Denne artikel siger lidt om de mulige grunde til den lave valgdeltagelse.
  http://www.180grader.dk/vis/ghetto-danmark-sidder-tungt-i-sofaen-1
  Når det især er randgrupper, der afstår fra at stemme, kunne det jo være fordi, de i højere grad end andre kan se, at valget først og fremmest tjener til legitimering af det politiske system.
  En udlænding i en af ghettoerne kan med god grund kalde det overtro, når han får at vide, at han opnår indflydelse gennem valgdeltagelse.
  Et andet interessant forhold er det, at unges valgdeltagelse er lavere i Sverige end her. Skyldes det, at statens folkeopdragende indsats har været stærkere i Sverige?

Leave a comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.