Filmanmeldelse: Das Leben der Anderen

Andre folks liv” hedder den tyske film der handler om en Stasiovervågning i DDR i 80’erne. Lidt tankevækkende lægger titlen tæt på den danske spillefilm ”hvordan slipper vi af med de andre” og det var det første jeg tænkte på, da jeg så titlen på filmen på dansk.
Handling
Das Leben der Anderen handler om en kulturminister og medlem af politbureuet der har kastet sin kærlighed over den kendte skuespiller Christa-Maria Sieland. I al hemmelighed har ministeren stævnemøder med Christa-Maria, men hun bliver mere og mere modvillig mod arrangementet.

Christa-Maria bor sammen med instruktøren og manuskriptforfatteren Georg Dreyman og de lever, trods Christa-Marias psykiske problemer, et lykkeligt samliv, hvor Georg Dreyman er ganske uvidende om sin kærestes stævnemøder.
Da Christa-Maria bliver mere og mere modvillig til at møde op til stævnemøder med kulturministeren, beordrer han en Stasi oberst til at iværksætte en overvågning af parret under påskud af, de potentielt er fjender af folket, for at grave noget snavs op, han kan bruge imod Christa-Maria.

Herefter påbegynder den dybt professionelle Stasikaptajn Gerd Wiesler sammen med sit hold en intensiv overvågning af parret, hvor samtlige rum bliver aflyttet og udenomsarealerne bliver videoovervåget.

Efterhånden som overvågningen bliver mere og mere intensiv oplever stasikaptajnen en større og større beundring og nysgerrighed over parret. Efterhånden som han kommer længere og længere hen i overvågningen sørger han for at han selv kommer til at stå for selve overvågningen frem for at læse rapporter.

Alt imens overvågningen står på, oplever Georg Dreyman en større og større skepsis overfor DDR regimet. Hans bedste ven, den kendte forfatter og manuskriptforfatter Albert Jerska, bliver stadig mere deprimeret over at bo i DDR, hvor han pga. nogle udtalelser imod regimet er afskåret fra at kunne arbejde. Dette forhold påvirker Georg Dreyman i retning af at påbegynde statsundergravende arbejde, hvilket gør overvågningen meget mere spændende for stasikaptajnen.

Miljø
Selvom filmen er fyldt med kitschede DDR møbler, 80’ertøj og Trabanter og man dermed kunne blive suget ind i filmens univers virker filmen i sine lange snakkescener til tider mere som et teaterstykke end som en egentlig spillefilm.
Hvis man kan komme over de nogengange væver lidt længe over tingene, så byder filmen på et ægte visuelt DDR univers og på et indblik i, hvordan det er at være overvågeren og den overvågede. Så hvis man ikke vil se den for sin underholdningsværdi, bør man se den for sin personlige dannelse.

Perspektivering
Som jeg skrev indledningsvist minder filmens titel om den danske film ”Hvordan slipper vi af med de andre”. Filmens tema minder faktisk også meget om det. Men mens den danske film var ren politiserende fiktion, så er Das Leben der Anderen noget mere objektiv.

Filmen fremstiller sine karakterer helt uden nøkker. Der er masser af skurke, men der er ingen rigtige helte, som i superhelte, der kommer ud af filmen uden snavs på hænderne. På den måde er den dejlig usentimental og vi kan sætte os tilbage og nyde filmen som en slags semidokumentar der beskriver DDR og Stasi som det var, pyntet med en kærlighedshistorie.

0 comments

Sign In

Reset Your Password