En kold tyrker

Danmark er et lille land, hvor der ikke bliver begået særligt mange mord, befolkningens størrelse taget i betragtning. De der bliver begået, hvad enten det er et rovmord eller måske en vanvidsbilitsts påkørsel af et par legende børn, bliver dækket heftigt af medierne. Hvor mange billeder af speedometre, blomster på en græsmark, demonstrationer mod nyttesløs vold, osv. ser man ikke om måneden?

Det bliver flere og flere, og selv om problemet ikke er enormt, så er det større end nogensinde og stigende. Hver gang der har været en reportage fra en sådan begivenhed, retter medierne øjnene mod Christiansborg og stiller det efterhånden meget slidte spørgsmål: hvad vil du/I gøre for at forhindre dette i fremtiden? Folkerepræsentanten med statens magt i hånden ved ikke hvad han skal sige, men så er det godt, hans spindoktor har lært ham at sige ”Forbud”.

Er der tale om et trafikdrab, er der et trafikalt forbud af en art på vej, er der tale om mord i forbindelse med knivstik, er der endnu en skærpelse af den i forvejen urimeligt stramme lovgivning på vej. Men hvad er statens rolle egentlig i denne oprydningsproces? Hvordan får man taget vare på det skete og straffet den kriminelle ordentligt, samtidig med at man får sikret sig, at chancen for at der sket igen minimeres?

For mig som almindelig dødelig ikke-politiker er svaret ret så klart. Det handler ikke om at grave dybt ned i kernen af et af ligedele korruption, medieliderlighed og magtbegær tilsølet politisk system for at finde en folkevalgt, der kan komme med snørklede forslag om knivsæggens længde i millimeter eller funktionerne i den fartbegrænsende GPS-enhed. For mig at se skal vi tilbage til rødderne, vi skal se mere enkelt på tingene. Det er som om det er blevet farligt at se for enkelt på løsningen af dette problem og andre af slagsen, men summasummarum er, at en, der slår et andet menneske ihjel enten fuldt bevidst eller ved at tilsidesætte hensynet til sit medmenneske ikke er meget mere værd, end den skæbne vedkommende har overladt ofret til.

Jeg siger ikke, at vi skal genindføre dødstraf eller offentlig henrettelse, men vi er nødt til at have menneskets helt basale egenskab, identifikation, in mente, når vi finder en løsning på dette. Hvis vi straffer en morder med 12 års fængsel, så vil han være ret hurtigt ude igen og – uanset hvor meget rehab han kommer igennem – kunne slå ihjel igen. Straffer du ham derimod med 40-50 års fængsel (hvilket i min optik ikke ville være mere rimeligt), så kommer han højst sandsynligt ikke ud igen. Han vil dog stadig kunne lave manuelt, dødsygt, men nødvendigt arbejde under observation, og så må han leve med dette forhold som en straf for sin forbrydelse. Får man ydermere defileret budskabet om, at det ikke kan betale sig at begå forbrydelser, ud i samfundet, så alle (måske i skolen) på et tidligt tidspunkt bliver præsenteret for alvoren, så skal den skræmmekampagne nok holde de fleste fra dette – med mindre man synes det er superfedt at tilbringe over halvdelen af sit liv i et fængsel og i øvrigt aldrig ville kunne få et job eller en uddannelse.

Statens eneste rolle i dette er, at politikerne skal sætte rammerne for straf i forbindelse med hård og hensynsløs kriminalitet så højt, at det virkeligt ikke kan betale sig at begå kriminalitet. Dette kræver selvfølgelig også, at man investerer massivt i større og flere fængsler overalt i Danmark. Over tid vil udviklingen således regulere sig selv på baggrund af ovennævnte skræmmeeffekt, således at kriminaliteten vil mindskes. Vi skal med andre ord som samfund tage en kold tyrker på området og spærre folk inde fra en side af, når de begår utilgivelig og hensynsløs kriminalitet, som får stor betydning for andre individer. Herunder mord, trafikdrab, voldsomme røverier, osv. Efter svedeturen vil selvreguleringen nedbringe kriminalitetstallet, og nogle fængsler vil kunne bygges om til andre, private formål.

You may also like

0 comments

Sign In

Reset Your Password