Udbud og efterspørgsel på lejeboliger

Når man ser at prisen på en vare er stigende er det normalt et tegn til markedets aktører om at der er en knaphed på godet og andre derfor kan begynde at udbyde en given vare.

Alle der, ligesom jeg selv, er vokset op i en provinsby i 80’erne kan huske hvordan priserne på dagligvarer faldt gevaldigt lokalt med indtoget af Dansk Supermarkeds varehuse (Bilka og Føtex) samt de tyske supermarkedskæder. Årsagen var at de bestående butikker – købmandsbutikker, Kvickly, Brugsen (dengang var der kun en slags), Irma mf. – tog relativt høje priser for varerne fordi der var lille konkurrence. Med indtoget af – for min hjemby Næstveds vedkommende – Bilka og Aldi faldt realpriserne flere procent i perioden efter etableringen og borgerne i Næstved oplevede på den måde en reallønsfremgang på op imod 10% (jeg har desværre ingen kilde).

Sådan fungerer en markedsøkonomi. Hvis priserne stiger eller er permanent høje, er det en invitation til andre aktører at deltage.

Nu f.eks. på boligmarkedet er lejepriserne på lejeboliger ifølge Politiken stigende (også refereret i Ekstra Bladet). Og ifølge Lejernes LO ulovligt høje. Hvis man klager til sit lokale huslejenævn kan man derfor få sat sin leje ned. I artiklen anklages udlejerne faktisk for at udnytte at der angiveligt skulle være en trængt situation på lejemarkedet nu, hvor det er svært at finde lejeboliger. Men, er stigende lejepriser ikke et tegn til markedets aktører om at der er boligmangel og der skal produceres flere lejeboliger?

Det var min første indskydelse da jeg læste artiklen. Men, på den anden side set skal man huske at boligmarkedet er gennemreguleret. Renten bestemmes af nationalbanken, huslejen bestemmes i lejeloven. Der er ikke et spektrum hvor der er et rent marked – boligområdet som helhed er jo faktisk udtryk for hvad vores politikere finder, er den optimale situation(!!!).

Uden jeg har undersøgt det, er jeg sikker på at mange af de boliger der nu udbydes til udleje ejes af folk, der venter på bedre tider på ejendomsmarkedet, for ikke at sætte penge til på de lejligheder de har købt. Så i stedet for at være de onde i artiklen, er de i virkeligheden nogle mennesker der sætter deres ejendom til leje for et beløb der formegentlig nogenlunde svarer til terminsudgifterne og nu risikerer at inkassere store månedlige tab, hvis deres lejere går til huslejenævnet. I huslejenævnet skeler man nemlig slet ikke til udlejers omkostninger, men alene til, hvad huslejenævnet finder rimeligt! Så er udlejer ond, eller lever udlejer i et vågent mareridt på vej mod en økonomisk ruin?

You may also like

0 comments

Sign In

Reset Your Password