“Der er sket en mentalitetsændring i Danmark, mener eksperter. Det er blevet politisk acceptabelt at begrænse det frisind, som har været en central del af det danske samfund siden 1864.”
Dansk frisind på retur? | information.dk.

Join the Conversation

6 Comments

 1. Der er bestemt et problem. Men hvorfor spørge “eksperter”? Problemet er noget, alle kan konstatere i deres hverdag, og selv tage stilling til. Det øjeblik, man laver foreninger for frisind, går der noget tabt. De grundtvigske selv er et godt eksempel på problemet: “I må gerne være jer selv, så længe I ligner os.” Det er dette grundtvigske double-bind, der gør de milieuer så klaustrfobiske.
  Tolerance er også et svært begreb. Men Tom Paine siger det virkeligt godt: “Toleration is not the opposite of intolerance but the counterfeit of it. Both are despotisms: the one assumes to itself the right of withholding liberty of conscience, the other of granting it.” (fra The Rights of Man.)

 2. Der er bestemt et problem. Men hvorfor spørge “eksperter”? Problemet er noget, alle kan konstatere i deres hverdag, og selv tage stilling til. Det øjeblik, man laver foreninger for frisind, går der noget tabt. De grundtvigske selv er et godt eksempel på problemet: “I må gerne være jer selv, så længe I ligner os.” Det er dette grundtvigske double-bind, der gør de milieuer så klaustrfobiske.
  Tolerance er også et svært begreb. Men Tom Paine siger det virkeligt godt: “Toleration is not the opposite of intolerance but the counterfeit of it. Both are despotisms: the one assumes to itself the right of withholding liberty of conscience, the other of granting it.” (fra The Rights of Man.)

 3. Danskerne har også tidligere været stærkt forfulgte af syge, dogmatiske moralister. Det var i slutningen af 1800-tallet frem til efter 2. Vedenskrig. Da var Indre Missuon blevet så kvælende en organisation med så megen magt til at terrorisere folk med deres perverse moral. Mange mennesker blev fordømt og udstødt som fordærvede og det, der er værre, af de indre missionske, og mindre byer blev delt i to.
  Så blev der dannet borgerforeninger til forsvar for almindelige menneskers ret til at være hjemme i egen by, og de foreninger eksisterer til dels endnu. De havde ikke noget med fagforeningerne at gøre; men efterhåden er mange af dem blevet sluttet sammen med håndværkerforeningen i samme by.
  De virkede jo.

 4. Danskerne har også tidligere været stærkt forfulgte af syge, dogmatiske moralister. Det var i slutningen af 1800-tallet frem til efter 2. Vedenskrig. Da var Indre Missuon blevet så kvælende en organisation med så megen magt til at terrorisere folk med deres perverse moral. Mange mennesker blev fordømt og udstødt som fordærvede og det, der er værre, af de indre missionske, og mindre byer blev delt i to.
  Så blev der dannet borgerforeninger til forsvar for almindelige menneskers ret til at være hjemme i egen by, og de foreninger eksisterer til dels endnu. De havde ikke noget med fagforeningerne at gøre; men efterhåden er mange af dem blevet sluttet sammen med håndværkerforeningen i samme by.
  De virkede jo.

Leave a comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.