Hvis skidt er godt…

Hvis skidt er godt er de danske politikere verdens bedste til at beskatte sin befolkning.

Ifølge EPN er Danmark uofficiel verdensmester i beskatning med en flot førsteplads over Sverige. Mens Sveriges borgerlige regering nøjes med et gennemsnitligt skattetryk på 48,3% af svenskerne slår Danmarks borgerlige regering dem med 48,7%.

Der kommer mange af disse undersøgelser og hver og en af dem viser at vi betaler meget i skat. Om vi er verdensmestre eller ej er mindre vigtigt. Problemet er, at der ikke er noget alternativ.

Så sent som i dag tænkte jeg på om man burde finde sig lidt ekstra beskæftigelse for at man kunne tjene penge nok til at få lidt materiel fremgang – måske en lejlighed et rart sted med fladskærm på væggen og en lækker sofagruppe, eller en nyere pålidelig tysk bil. Men, jeg ved at ekstra penge skal jeg betale marginalskat af, og jeg ved hvad de – politikerne – bruger dem til. Forhåbentligt er det ikke alle, der er så kyniske som jeg, for så var vi virkeligt dårligt stillet. Så ville ingen arbejde ud over hvad der er strengt nødvendigt for i det mindste ikke at lide nød.

Jeg har ikke altid været så kynisk. Jeg kan huske at jeg var med i Valbyhallen i den store duel mellem Anders Fogh og Poul Nyrup til valget i 2001, hvor jeg sang med på

“hvad har Danmark brug for?
Danmark
har brug for
en borgerliiiiiig
libera-al
regering
igen
hvad har Danmark brug for? (osv)”

Vi klappede og sang til vi blev ildrøde i hovedet. Imens stod Poul Nyrup på scenen og rev Anders Foghs fra “Socialstat til Minimalstat” i stykker foran et måbende publikum. Jeg tænkte at Poul Nyrup var et svin, men Anders – han stod bare og smilede. Uffe Ellemann sagde dagen efter at han ville være blevet rasende, hvis det var en af hans bøger Poul Nyrup havde stået og revet i stykker på scenen.

Dengang fattede jeg ikke, hvordan Anders bare kunne stå og se en mand rive hans bog i stykker. Alle sagde det var fordi Anders var cool – han havde medietække og kontrol over sig selv. Men i dag ved jeg bedre. For hvis jeg eller en af os andre heromkring havde skrevet en bog som minimalstatsbogen så ville det være vores sjæl der var printet på papiret. Det ville være vores inderste tanker og følelser. Det ville være det allermest dyrebare vi har. Men for Anders var det lige meget. Bogen var bare redskab i vejen for at blive kalif. Bogen havde tjent sit formål og gjort Anders til en person der talte med en intellektuel styrke fordi bogen gjorde ham til både forfatter og filosof.

Og resultatet: vi hører stadig om at Danmark er verdens allerbedste til at beskatte sine indbyggere. “We need Anders Fogh Rasmussens government like we need a hole in the head” som amerikanerne ville sige.

Nu siger de, der kommer en biografi om ham. Hvis nogen giver mig den, tror jeg, jeg vil rive den i stykker.

You may also like

0 comments

Sign In

Reset Your Password