Journalister fatter virkelig ikke økonomi

Reuters beretter, at inflationen “i Zimbabwe stiger med raketfart”, og derfor “vil landets centralbank nu sende en pengeseddel på gaden til en værdi på 100 milliarder zimbabwedollar.” Endvidere: “Hyperinflationen i Zimbabwe gør, at centralbanken har svært ved at følge med prisudviklingen. Derfor vil man også sende 10-, 20- og 50 milliarder zimbabwedollar-sedler på gaden. Det er ikke første gang, at centralbanken sætter ekstra nuller på sedlerne. Priserne fortsætter nemlig deres himmelflugt, hvilket gør det nødvendigt at sende den ene nye gigantseddel på gaden efter den anden.”

For journalister er prisstigninger åbenbart noget, der sker uden indflydelse fra centralbanken. De fatter ikke, at det er på grund af, at centralbanken trykker penge, at priserne stiger. Artiklen afsluttes med:

“Politiske analytikere mener, at den eneste løsning på hyperinflationen er et samarbejde mellem Mugabe og oppositionspartiet Movement for Democratic Change (MDC).”

Vil et bredt politisk samarbejde stoppe centralbankens destruktion af økonomien? Jeg tvivler.

Update: 180Grader.dks Morten Løfberg er ingen undtagelse.

0 comments

Sign In

Reset Your Password