Reuters beretter, at inflationen “i Zimbabwe stiger med raketfart”, og derfor “vil landets centralbank nu sende en pengeseddel på gaden til en værdi på 100 milliarder zimbabwedollar.” Endvidere: “Hyperinflationen i Zimbabwe gør, at centralbanken har svært ved at følge med prisudviklingen. Derfor vil man også sende 10-, 20- og 50 milliarder zimbabwedollar-sedler på gaden. Det er ikke første gang, at centralbanken sætter ekstra nuller på sedlerne. Priserne fortsætter nemlig deres himmelflugt, hvilket gør det nødvendigt at sende den ene nye gigantseddel på gaden efter den anden.”
For journalister er prisstigninger åbenbart noget, der sker uden indflydelse fra centralbanken. De fatter ikke, at det er på grund af, at centralbanken trykker penge, at priserne stiger. Artiklen afsluttes med:
“Politiske analytikere mener, at den eneste løsning på hyperinflationen er et samarbejde mellem Mugabe og oppositionspartiet Movement for Democratic Change (MDC).”
Vil et bredt politisk samarbejde stoppe centralbankens destruktion af økonomien? Jeg tvivler.
Update: 180Grader.dks Morten Løfberg er ingen undtagelse.

Join the Conversation

10 Comments

 1. Jamen Jan, du burde da vide, at årsagen til hyperinflationen i Zimbabwe intet har at gøre med landets egen pengepolitik, men tværtimod skyldes britiske imperialister og amerikanske zionister, der vil have den folkekære Mugabe fjernet fra magten, så de hvide igen kan overtage kontrollen med landets kaffeproduktion…

 2. Jamen Jan, du burde da vide, at årsagen til hyperinflationen i Zimbabwe intet har at gøre med landets egen pengepolitik, men tværtimod skyldes britiske imperialister og amerikanske zionister, der vil have den folkekære Mugabe fjernet fra magten, så de hvide igen kan overtage kontrollen med landets kaffeproduktion…

 3. Nej, inflation er bare noget der sker, ligesom sammenbrud på børsen. Det er sikkert noget med markedskræfterne.

 4. Nej, inflation er bare noget der sker, ligesom sammenbrud på børsen. Det er sikkert noget med markedskræfterne.

 5. Ja. Det er vel de onde kapitalister der overproducerer, og får underskud medmindre de sætter prisen op, hvilket medfører højere lønningerne, og højere priser. Dermed kan centralbanken jo ikke gøre andet end at sætte nye pengesedler på banen.

 6. Ja. Det er vel de onde kapitalister der overproducerer, og får underskud medmindre de sætter prisen op, hvilket medfører højere lønningerne, og højere priser. Dermed kan centralbanken jo ikke gøre andet end at sætte nye pengesedler på banen.

 7. Måske det er endnu værre. Journalister fatter ikke journalistik.
  Det et jo bare en kopi historie, fra et eller andet sted hvor de serieproducerer historier. I stedet for at tænke selv, så vipper man bare historien videre.
  For hvis man nu tænkte selv, så fik man jo ikke så mange historier igennem.

 8. Måske det er endnu værre. Journalister fatter ikke journalistik.
  Det et jo bare en kopi historie, fra et eller andet sted hvor de serieproducerer historier. I stedet for at tænke selv, så vipper man bare historien videre.
  For hvis man nu tænkte selv, så fik man jo ikke så mange historier igennem.

 9. I så fald synes jeg det tyder på at journalister forstår sig på redaktionel økonomi, om ikke andet.

 10. I så fald synes jeg det tyder på at journalister forstår sig på redaktionel økonomi, om ikke andet.

Leave a comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.