Jeg har cut ‘n’ pasted lidt her og der for at se om mit gæt på Foghs nytårstale holdt stik med den faktiske. Døm selv:
Jan Madsen: Danmark er lige nu ramt af en alvorlig global økonomisk krise
Fogh: Vi står over for en betydelig udfordring. En international økonomisk krise af et historisk omfang.
Folketinget har derfor imødekommet denne krise med en redningspakke til de danske banker. Denne pakke har dog vist sig ikke at være nok, for lige nu får vi rapporter ind om, at også sunde og veldrevne virksomheder nu har svært ved at skaffe kapital.
Og vi skal have gang i bankernes udlån til fornuftige projekter… hvis bankerne nu går i den anden grøft og holder op med at låne ud til sunde virksomheder med gode forretningsidéer.
Det er vi nødt til at reagere på, derfor er regeringen gået ind i overvejelser om forskellige modeller for, hvordan vi eventuelt kan tilføre supplerende kapital til pengeinstitutter i Danmark, således at de har lige konkurrencevilkår med pengeinstitutter i andre lande og sådan, at vi kan sikre tilstrækkelige udlån til sunde virksomheder og rentable investeringer.
Allerede her i januar vil vi derfor tilbyde at skyde ny kapital ind i veldrevne banker. Ikke af hensyn til bankerne. Men for at bankerne fortsat kan låne ud.
Samtidig vil vi i 2009 se hensigtsmæssige skattelettelser.
Og vi er parate til endnu en gang at bruge skatten til at sætte skub i økonomien. Regeringen har en skattereform i støbeskeen.
Det er den rette medicin til at få dansk økonomi på ret køl, hvis den skulle blive hårdere ramt af den globale recession.
Hvis alt dette ikke rækker, vil vi tage yderligere skridt for at sikre den økonomiske aktivitet. Hvis økonomien fortsætter med at se dyster ud, kan vi indfase skattereformen, så danskerne får flere penge mellem hænderne til en start.
Sådan leverer regeringen et løft til efterspørgsel og vækst nu og her og et løft til arbejdsmarkedet på længere sigt.
Så kan vi på én gang sikre, at der kommer gang i økonomien.

Leave a comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.