Frihed 10×10

Vi lever i en oplevelsesøkonomi, hvor mennesker i høj grad træffer deres valg på baggrund af følelser og hurtige intuitive beslutninger. Det er derfor klart, at ideer, der baserer sig på rationalitet, lange økonomiske udredninger og filosofi, ofte har svært ved at stå distancen og vinde folks interesse og opmærksomhed.

Selv blev jeg forført af frihed og kapitalisme for mange år siden og følger derfor disse ideer ganske tæt den dag i dag. Men var disse ideer ukendte for mig, ville jeg ikke give hverken Rothbard, Friedman, Liberator eller Cepos et eneste sekund af min tid eller opmærksomhed. Jeg er, som de fleste andre mennesker, en følelsesluder af format. Alt, der ikke umiddelbart begejstrer mig, rører mig, tænder mig eller griber mig om hjertet bliver filtreret fra. Hvorfor skulle jeg dog investere min tid i at læse om selvejerskab og privat ejendomsret, når nu den generte Paul Pots fra X-Factor kan få mig til at græde, eller når Obama kan røre mig med sine levende fortællinger om “Change”, omsorg og et bæredygtigt miljø?

Det er helt tåbeligt, at frittænkende kapitalister ikke i højere grad benytter sig af følelsesladede budskaber og kommunikationsformer, når de vil ramme folk. Følelser er vigtige: De skaber mening og betydning for os. Følelser er en del af vores sprog, og taler man ikke dette sprog, så vil man uundgåeligt blive misforstået og forbigået, ligesom kapitalismen bliver det igen og igen. Folk vil altid træffe valg med udgangspunkt i deres følelser. Det vil vi aldrig kunne lave om på – i stedet må vi forholde os til det.

Vi indleder derfor nu et projekt her på Liberator, som har fået projekttitlen “Frihed 10×10”. Vi har længe talt om at oprette en kampagnesektion her på siden, der netop vil kunne bearbejde og behandle de mere emotionelle lag i redaktionens ideologiske holdninger. Men et stort spørgsmål her rejst sig: Hvor sender vi folk hen, efter vi har kastet vores provokerende budskaber i hovedet på dem? Vi kan selvfølgelig henvise dem til værker som “The Machinery of Freedom”, Liberators mange artikler og hundredvis af andre kilder. Sandheden er dog desværre bare, at langt, langt de fleste vil miste pusten, inden de overhovedet får kradset i, hvad det er, det hele handler om. Det materiale, der findes, er simpelthen for omfattende, kedeligt eller bare slet ikke henvendt til almindelige mennesker, der blot zapper videre, hvis indholdet ikke lige fanger dem i løbet af de første 2-3 sekunder.

Dette vil vi imødekomme ved at lave en lille hurtig og let spiselig guide til frihed. Inspireret af pixibogen, der revolutionerede børnebogslitteraturen, vil vi lave en lille bog på 10×10 cm, med 24 sider og en vægt på 20g. 50% af indholdet bliver tekst understøttet af de resterende 50%, som vil være grafik og foto. Bogen skal være underholdende, sjov og kunne læses på 5-10 minutter i en pause eller bare som lidt tilfældig tidsfordriv.

Inspireret af Milton Friedmans 80’er agtige “Free to Choose” videoserie, kommer bogen til at indeholde 10 fortællinger om et frit samfund skrevet af 10 forskellige frihedselskende danskere. Hver tekst vil komme til at bestå af ca. 500 bogstaver og vil begynde med “Jeg drømmer…” eller lignende. Formatet og begrænsningerne er lagt ned over projektet, som en række benspænd for at få forfatterne til at være meget præcise og kortfattede i deres kommunikation. På den måde bliver bogen en lille hurtig snack, som enhver vil kunne indtage.

Tanken er, at hvert tema er en selvstændig lille fortælling, der selvfølgelig er en del af den samlede fortælling, men som samtidig kan trækkes ud af sammenhængen og gøres til en selvstændig flyer, plakat, youtube-video eller kampagne. Så på den måde bliver bogen også en guideline og fælles referenceramme for fremtidige kampagner. Ved at deltage som forfatter er der altså rig mulighed for at få eksponeret sit navn samt sine holdninger og ideer indenfor et meget specifikt område. Så vi håber, at vi vil kunne få en masse spændende mennesker til at deltage i projektet.

Bogen vil desuden blive suppleret med et website, hvor hvert tema vil blive underbygget med referencer og links, så det er muligt for den besøgende/læsende at dykke dybere ned i indholdet, når først interessen er vakt.

Mht. de ti temaer kunne jeg godt tænke mig at få noget feedback fra jer alle sammen, inden vi arbejder videre med projektet. Men som udgangspunkt kunne det være interessant at tage afsæt i de emner, der optager helt almindelige mennesker, som har svært ved at relatere til økonomi, naturlige rettigheder etc. Evt. kunne vi tage udgangspunkt i de argumenter, som du har oplevet virker overfor helt almindelige mennesker?

Nedenfor har jeg listet nogle tilfældige forslag til temaer, men jeg vil utroligt gerne have dig til at skrive, hvad du opfatter som det vigtigste at fortælle i en guide til frihed?

Temaer

Krig – Jeg fantaserer om en verden uden krig. Kun et frit marked kan
sikre…
Lykke – Vi finder kun lykken ved at finde den selv…
Diversitet – Jeg drømmer om mennesker, der kan være vidt forskellige…
Grænser – Jeg drømmer om, at alle skal kunne rejse frit…
Kultur – Kulturen er rigest og smukkest, hvis den defineres af dig og mig…
Fristeder – Jeg drømmer om en verden fyldt med fristeder, hvor mennesker…
Forbrugerdemokrati* – Tænk, hvis vi kunne ændre verden igennem vores…
Solidaritet – Solidaritet og næstekærlighed kan kun udspringe fra
individet…
Hash – Mit liv er mit eget, og derfor må jeg anvende det til…

Hvis du gerne vil deltage som forfatter til en af de ti temaer i bogen, så send mig en mail på sviuff(snabel-a)gmail.com, hvor du lister en række temaer, som du kunne have lyst til at skrive om. Så vil vi i redaktionen udvælge 10 temaer og 10 forfattere, som vi vil gå videre med i projektet.

You may also like

0 comments

Sign In

Reset Your Password