Borgerlig med et twist!

Denne artikel er en opfølgning på min tidligere artikel “Den Borgerlige Kollektivist”, som for nylig blev bragt under titlen “Individualister i uniform” på Netavisen 180Grader. Formålet med min sidste artikel var at gøre opmærksom på, at det er interne forhold i det borgerlige miljø, der forhindre os i at gøre frihed, som mange af os forstår den, til en bredt accepteret ide. Min løsning på dette var og er en kulturkamp, hvor vi frigør frihedsidéen fra den borgerlige livsstil og i stedet kommunikerer ideologien ud som den levende, åbensindede, sprælske, smukke og visionære ide, den i virkeligheden er. Der er imidlertid mange, der har spurgt, hvordan vi sætter den proces i gang og har bedt om mere pragmatiske forslag til hvordan, de kan ændre deres kommunikation, hvilket jeg i denne artikel vil forsøge at svare på.

Men først, lad mig henvise til en afstemning lavet på 180Grader i forbindelse med min tidligere artikel, der giver et udmærket indblik i den problemstilling, vi står overfor internt i det borgerlige miljø, men som også viser de store muligheder og den store opbakning, der er i forhold til at skabe forandring og gøre frihedskampen mere sprælsk og levende.

Selvom en afstemning på 180Grader måske ikke ligefrem kan siges at være retvisende, giver den stadigvæk en indikation af, at der faktisk er en imponerende stor gruppe (næsten halvdelen), der bakker op omkring en mere sprælsk (forskelligartet) livsform/kommunikation indenfor det borgerlige miljø. Men skræmmende er det, at en endnu større gruppe (over halvdelen) ligefrem ikke synes, at det sprælske og mærkelige hører til i det borgerlige miljø. Dette overrasker mig dog ikke; men jeg ser det, som et tydeligt udtryk for, at de fleste borgerlige ser det at være borgerlig som en livsstil med nogle ret begrænsede rammer. En livsstil, som de forsøger at promovere og fastholde, om de er bevidste omkring det eller ej.
Men den livsstil har intet at gøre med de frihedsidealer, der netop tillader ethvert menneske at leve fuldstændigt, som han eller hun vil, så længe andre ikke tvinges til at muliggøre den livsførelse. Det er den mest åbensindede og smukke ide, der findes, og den skaber rum til menneskelig og social diversitet i en sådan grad, at vi slet ikke kan forestille os det. Det er sådan, vi må forstå, vise og formidle den for at komme videre.
Tro dog ikke, at en reinkarneret og modificeret udgave af Mogens Glistrup kommer dalende ned fra himlen med sine flotte bryster og et tandpastasmil så iøjnefaldende og smukt, at han alene kan charmere disse ideer igennem hos de borgerlige og resten af den danske befolkning. Nej, det her er en kulturkamp, der skal kæmpes af dig, af mig og på hver vores måde; alt er tilladt og intet forbudt. Overordnet handler det om at gøre kulturen omkring ideen mere farverig, varieret og troværdig. Om at gøre budskaberne simple, banale og mere følelsesladede, så de bliver nemmere og hurtigere at forstå og når ind til hjertet hos folk. Det handler om at sprede sine ideer igennem et bredere spektrum af medier på alle former og måder. Om at være så usædvanlig eller provokerende at folk ikke kan undgå at høre, hvad du siger. Ja, faktisk kan du næsten ikke være provokerende eller usædvanlig nok.
Det er dog vigtigt at forstå, at det ikke handler om at forfladige teorien og det akademiske niveau etc. Nej, det skal fortsat være højt og ja, gerne højere. Men det handler om at skabe større sammenhæng imellem form og indhold. Om at gøre det, der er uden om, og det der leder hen til ideologien ligeså sprælsk, levende og vildt, som ideologien i virkeligheden er.
Men som sagt er der ikke et eller flere rigtige svar på, hvordan dette kan gøres, da det er meget op til dig, din personlighed, dine evner og kreativitet at folde det sprælske og levende ud i ideologien. Jeg vil dog alligevel prøve at komme med et par forslag og nogle gode råd. Men de er udelukkende ment som inspiration og ikke prioriteret i nogen særlig rækkefølge. Føl dig fri til at stjæle, kopiere og komme med flere og bedre forslag. Faktisk er det det, jeg gerne vil have dig til.
1. Brug følelsesladede argumenter
Borgerlige har tendens til at synes, at rationel argumentation er den eneste vej frem. Men som mennesker træffer vi tusindvis af beslutninger hver eneste dag baseret på emotionelle og mere eller mindre ubevidste valg, og at ignorere det er i sandhed at være irrationel.
En god måde at få følelsesladede argumenter igennem er f.eks. via billeder og film. Men ligesom man kan skrive en løgn i en artikel, kan man selvfølgelig også fordreje sandheden i et billede. Men tro ikke, at der er noget specielt fordækt ved at kommunikere på den måde. Følelser kan ligesom rationelle argumenter også bruges til at fortælle sandheden, ja faktisk kan følelser ofte få den tydeligere frem.

Vi køber jo heller ikke en bil udelukkende ud fra dens tekniske egenskaber, tilsvarende er det med ideer. De emotionelle værdier er vigtige for os, de betyder noget og skaber mening for os. Vigtigst af alt, vi træffer vores valg ud fra dem.

2. Find inspiration alle steder
Vær ikke bange for at finde inspiration til måder at kommunikere på udenfor det miljø, du normalt befinder dig i. De venstreorienterede har ikke patent på teater, happenings, musik, tegning, graffiti, farver som ikke er blå, sorte og grå etc. Men slå dem gerne i originalitet.
3. Vær pink eller bare i farver
Hold dig ikke tilbage i forhold til at klæde dig anderledes, hvis du føler for det. Buk ikke under for den borgerlige garderobe, hvis det ikke er helt og aldeles nødvendigt i forhold til din profession. Vær i det mindste åben overfor andre muligheder og farv dine blå t-shirts pinke, hvis du her en oplagt lejlighed til det.
Der er nemlig brug for frihedsorienterede mennesker, som ikke falder i overfor folks fordomme, som du gør, når du træder frem i jakkesæt, og som VU’erne gør i deres blå smølfe-uniformer (Hint: T-shirts i ti forskellige farver ville gøre en magisk forskel)
4. Brug alternative kommunikationsformer
Bryd op med den klassiske artikelskrivning. Kommuniker igennem video, billeder, grafik, kunst, digte, kærlighedsromaner, musik etc. Leg med det og find ud af, hvad det kan gøre for dit budskab og din kommunikation. Ayn Rand gjorde det, Milton Friedman gjorde det og Kristian Von Hornsleth gør det, så kan du også. Det kan hjælpe dig til at nå ud til et bredere og alternativt publikum.
5. Skift tema, men sig det samme
Læg den økonomiske sniksnak i skuffen i ny og næ. Folk gider ikke høre på det, de keder sig af helvede til, og dit budskab dør. Tal i stedet om hvordan staten forhindrer dig i, at elske den du vil. Om hvordan mennesker bliver markant lykkeligere, hvis de har en mening og et formål med deres liv, som f.eks. at have et arbejde, at du vil have lov til af ryge hash osv. Babysæler får altid mere opmærksomhed end andre dyr. Find babysælen og fortæl dine historier igennem den.
6. Lav usædvanlige og hurtige indgange til dine ideer
Det er vigtigt, at der fortsat holdes et højt intellektuelt niveau. Men vær ikke bange for at lave hurtige, provokerende og lette indgange til det mere dybdegående indhold. Hvorfor er der f.eks. ikke en bog der hedder “frihed for dummies” eller en flyer med ti hurtige og simple punkter og noget flashy grafik etc., der kort og hurtigt introducerer ideologien og evt. dens positive påvirkning af samfundet på en sjov og levende måde. Eller en YouTube video der gør det samme og er fyldt med sjove eksempler. Du kan også knytte Facebook-grupper, grafik, fotos mv. til dine artikler. Det er en utroligt nem måde at gøre dem mere spiselige på. Vær ikke bange for simple slogans og børnesprog. Folk er ikke dumme, men nogle gange hjælper det at få tingene serveret på en nem måde.
7. Vær god
De venstreorienterede har ikke patent på godhedsindustrien. Vær ikke bange for at fortælle folk, hvor mange sultne negere et frit og åbent marked kunne rede etc. Hvis du og dine ideer er gode, så er det ikke nogen synd også at fremstå som sådan. Faktisk kan det være en kæmpe fordel og gøre endnu mere godt.
8. Quick innovation
I stedet for altid at skælde ud på staten, kunne du blive enormt hurtig til at innovere dig ud af de problemstillinger, som de venstreorienterede ser i samfundet. Det handler om altid at have et privat initiativ, som et hurtigt og positivt svar på de problemstillinger, de venstreorienterede vil løse gennem statslig interventionisme. F.eks. når de venstreorienterede vil reducere CO2 med vold og magt, så udvikler eller foreslår du et “CO2 free” privatlabel etc. Påvirk og iscenesæt markedet, så det rent faktisk er tydeligt, at markedet kan løse de problemstillinger, vi står overfor som samfund. Lav evt. en blog, en bog eller et innovationssite, hvor du kommer med private og bæredygtige alternativer til de statslige initiativer, der findes. Løser markedet alle vores problemer? Så vis os det!
9. Skift scene
I stedet for altid at hænge ud med dine borgerlige kammesjukker, så hæng ud med dine venstreorienterede bekendtskaber. Gå til de fester, de kurser og tag de uddannelser, de gør. Lær hvordan de tænker, og hvad der er vigtigt for dem. Så har du meget nemmere ved at nå dem med dine ideer og budskaber.
10. Mors dreng
Gør op med den borgerlige pænhed, hvis du ikke virkeligt er pæn indeni. Frihed har mange ansigter og er ikke nødvendigvis en mors dreng med et fint akademisk sprog, slips og velstrøget skjorte. Det er vigtigt at få det frem, da det er det, der holder så utroligt mange tilbage. Tag i stedet kreativiteten og vildskaben fra de venstreorienterede og integrer det i dine ideer omkring frihed. Vis at frihed kan være mere levende end statslig omfordeling og tvang.
11, 12, 13 osv.
Men det op til dig at formulere frihedens forskellige farver og dialekter. Det er vigtigt, at den her ændring kommer indefra og får lov til at vokse frem på en naturlig måde. Det handler blot om at udfordre rammerne og turde være lidt fræk. Mere avanceret er det i virkeligheden ikke.

You may also like

0 comments

Sign In

Reset Your Password