Medierne er glade for ’dårlige nyheder’. De var helt vilde med Michael Moore’s ’Bowling for Columbine’, og ’Fahrenheit 9/11’ fik endda lov at spilde vores tid i biograferne. Hans ’Sicko’ forherligede Danmarks sygehusvæsen, som om det var godt og effektivt.
Morgan Spurlock åd McDonald’s mad i lang tid i ’Supersize Me’, og det eneste afsnit af ’30 days’, der sendes på dansk TV, er dét, hvor han og kæresten lever på minimumsløn. Sørgelige historier, som er taget ud på overdrevet, men påstås at være ’sandheden’.
Min gamle læremester, Karl Nielsen, skrev en håndbog for dokumentarister, der hed ’Video er sandheden 25 gange i sekundet’. Ifølge hans æstetik var den påstand god nok, for han stillede sig op med sit kamera, skød virkeligheden, som den foregik foran ham, og derefter editerede han den, så sandheden kom frem; ikke den sandhed, der passede bedst med hans egen overbevisning.
Michael Moore og Morgan Spurlock kreerer deres egen sandhed, når de laver deres ’dokumentarfilm’. Det gør alle dokumentarister i dag, men de glemmer, at der altid er to eller flere sider af en sag, som skal bringes frem i dokumentaren, hvis den skal fremstille sandheden.
Drew Carey, der nok er mest kendt for sit ’Drew Carey Show’, men anses for at være en af de mest indflydelsesrige libertarianere i USA, er begyndt at lave en serie af små to-the-point dokumentarfilm på Reason.tv. Han tager emner som Mexico-Muren, eminent domain (ekspropriation) og sågar baconpølser under behandling.
Det er ikke humoristen Drew Carey, der rapporterer fra Los Angeles, det er den bekymrede libertarianer, der desværre går for langt ned i detaljerne med sin rapporter, men de detaljer afslører ofte den lokale regerings alt for store trang til at tilrane sig magt over andres liv og levned, hvilket i langt højere grad støtter den libertarianske sag.
På dansk tv kan vi se ’Bullshit’ med komiker/magikerparret Penn & Teller. De kan andet end at underholde med flotte trylleshow og deres trick-afslørende trylleshow. De tager nogle helt almindelige emner op og vrider dem fra alle sider. Teller siger aldrig et ord; det har han aldrig gjort, og det vil han aldrig komme til i medierne, men Penn siger meget, og han gør det på sin egen, højtråbende måde.
Kapitalisbet har hele ’recycling’ episoden af ’Bullshit’ liggende på sin hjemmeside. Netop dét afsnit er arketypisk for Penn & Teller, der på deres egen måde viser, at genbrug faktisk ikke er så godt, som folk går og tror. Som de selv forklarer i starten af episoden, så tror de stadig selv en smule på den løgn, de netop har afsløret!
Alle ’Bullshit’ episoderne er værd at se for enhver libertarianer. Ikke fordi de alle er vedkommende for netop ens eget liv, men der er altid guldkorn at hente.
Herhjemme ser det til gengæld skidt ud med libertarianske holdninger i medierne. Sebastian Dorset var nok det tætteste, vi kom på noget, der lugtede bare en smule af fisk, da han i 2004 skrev på bagsiden af MetroXpress. Han blev dog aldrig helt libertarianer, men holdt en meget stærk Venstre-mands kurs, sådan som partiet venstre burde have holdt den.
’Selvgjort er velgjort’ siger et gammelt ordsprog, og jeg har jo faktisk det produktionsapparat, der skal til for at producere videoprogrammer med libertariansk indhold, men jeg har været ude hos TV-stationerne for at høre, hvordan de ville stille sig over for et dansk program/show, der lænede sig op ad det ellers så populære ’Bullshit’ af Penn & Teller.
Det er man ikke interesserede i, i hvert fald ikke, hvis historierne tages seriøst. Den producer, jeg snakkede med, fortalte mig, at man ikke regnede med, at folk tog ’Bullshit’ alvorligt, da det jo var et komikerpar, der lavede showet.
Så nu skal jeg ud og finde to dygtige komikere, så vi kan lave et komisk show, der kan narre sådan en producer til at tro, at det er komik, vi laver, og ikke en seriøs libertariansk agenda serveret med humor.

Join the Conversation

12 Comments

 1. “Sebastian Dorset var nok det tætteste, vi kom på noget, der lugtede bare en smule af fisk, da han i 2004 skrev på bagsiden af MetroXpress. Han blev dog aldrig helt libertarianer, men holdt en meget stærk Venstre-mands kurs, sådan som partiet venstre burde have holdt den”
  Hvaba?!?! Sebastian Dorset er da brølende SF’er! Jeg har i hvert fald aldrig hørt ham sige noget liberalt..

 2. “Sebastian Dorset var nok det tætteste, vi kom på noget, der lugtede bare en smule af fisk, da han i 2004 skrev på bagsiden af MetroXpress. Han blev dog aldrig helt libertarianer, men holdt en meget stærk Venstre-mands kurs, sådan som partiet venstre burde have holdt den”
  Hvaba?!?! Sebastian Dorset er da brølende SF’er! Jeg har i hvert fald aldrig hørt ham sige noget liberalt..

 3. Nej, Dorset er faktisk Venstre-mand… og han går ind for så meget personlig frihed som muligt og – vigtigst af alt – at folk tager ansvar for deres eget liv og levned.
  Jeg havde en lang snak med ham om politik og livet’s store mysterier, og selvom han selv gerne vil lave i et samfund, hvor alt er reguleret på bedste/værste røde vis, så vil han ikke påtvinge andre at leve i det samme samfund.
  Når vi, som libertarianere, snakker om, at alle skal have lov til at indgå i de frivillige fællesskaber vi har lyst til, så skal vi også respektere, at der er nogen, der kan lide regulering og gerne vil indgå i et sådant fællesskab… uden at påtvinge andre deres reguleringer.
  Sådan en mand er Dorset, der ér Venstremand… både med sin valgstemme og sine holdninger.

 4. Nej, Dorset er faktisk Venstre-mand… og han går ind for så meget personlig frihed som muligt og – vigtigst af alt – at folk tager ansvar for deres eget liv og levned.
  Jeg havde en lang snak med ham om politik og livet’s store mysterier, og selvom han selv gerne vil lave i et samfund, hvor alt er reguleret på bedste/værste røde vis, så vil han ikke påtvinge andre at leve i det samme samfund.
  Når vi, som libertarianere, snakker om, at alle skal have lov til at indgå i de frivillige fællesskaber vi har lyst til, så skal vi også respektere, at der er nogen, der kan lide regulering og gerne vil indgå i et sådant fællesskab… uden at påtvinge andre deres reguleringer.
  Sådan en mand er Dorset, der ér Venstremand… både med sin valgstemme og sine holdninger.

 5. nu er det at være venstremand jo på ingen måde ensbetydende med at være liberal, snarere tværtimod.
  Synes også at Farshad Colgi var mere liberal, og han har også bedre sans for humor

 6. nu er det at være venstremand jo på ingen måde ensbetydende med at være liberal, snarere tværtimod.
  Synes også at Farshad Colgi var mere liberal, og han har også bedre sans for humor

 7. Kære H. Roland J.
  Tak for en god artikel, med rigtig fede henvisninger. Jeg er dog uenig med dig på et punkt og kan se, at jeg ikke er den eneste 🙂
  Det kan godt være, at Sebastian Dorset har udtalt, at han ikke vil påtvinge andre det “røde” samfund han ønsker, men ikke desto mindre har han da været med til at bære brænde til det knaldrøde bål i kraft af, at han har støttet aktivt op om SF’s valgkampagne både fysisk og på skrift.
  Hvis han virkelig mente det han sagde til dig, så ville han først og fremmest støtte op om et liberiansk samfund, hvorefter han ville gå ud og skabe sit eget frivillige gruppering med folk der var enige med ham. Man kan altså ikke gå den anden vej.
  Jeg synes derfor det er et noget tyndbenet argument han har præsenteret for dig H. Roland J.
  Og jeg må erklære mig dybt uenig i den betragtning at Sebastian Dorset på nogen måde skulle være liberalistisk-ideologisk indstillet.
  Til sidst vil jeg gerne påpege, at det er problematisk at anvende begrebet Venstremand i denne sammenhæng, da du bruger det i en ideologisk kontekst, hvilket Venstre ikke kan siges at gøre. Venstre har en helt anden praktisk/a-ideologisk tilgang til liberalismen og nogle ville måske sige, at Venstre i forbindelse med denne tilgang fuldstændig har glemt, hvad de begyndte med.
  God ferie herfra.

 8. Kære H. Roland J.
  Tak for en god artikel, med rigtig fede henvisninger. Jeg er dog uenig med dig på et punkt og kan se, at jeg ikke er den eneste 🙂
  Det kan godt være, at Sebastian Dorset har udtalt, at han ikke vil påtvinge andre det “røde” samfund han ønsker, men ikke desto mindre har han da været med til at bære brænde til det knaldrøde bål i kraft af, at han har støttet aktivt op om SF’s valgkampagne både fysisk og på skrift.
  Hvis han virkelig mente det han sagde til dig, så ville han først og fremmest støtte op om et liberiansk samfund, hvorefter han ville gå ud og skabe sit eget frivillige gruppering med folk der var enige med ham. Man kan altså ikke gå den anden vej.
  Jeg synes derfor det er et noget tyndbenet argument han har præsenteret for dig H. Roland J.
  Og jeg må erklære mig dybt uenig i den betragtning at Sebastian Dorset på nogen måde skulle være liberalistisk-ideologisk indstillet.
  Til sidst vil jeg gerne påpege, at det er problematisk at anvende begrebet Venstremand i denne sammenhæng, da du bruger det i en ideologisk kontekst, hvilket Venstre ikke kan siges at gøre. Venstre har en helt anden praktisk/a-ideologisk tilgang til liberalismen og nogle ville måske sige, at Venstre i forbindelse med denne tilgang fuldstændig har glemt, hvad de begyndte med.
  God ferie herfra.

Leave a comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.