Indenrigsministeriet og justitsministeriet har efter et år endeligt afgjort at partinavnene ”Liberalisterne” og ”Venstre” ligner hinanden for meget. Derved slipper Venstre for en ubehagelig konkurrent til det kommende folketingsvalg. Men hvis Venstre blot har en smule skam i livet, så ændrede de straks deres navn.
Enten så skal Venstre ændre sit navn så de ikke længere alder sig for Danmark liberale parti, eller også skal de begynde at føre liberal politik. Men da det sidste nok ikke er at forvente, så må man rimeligvis forlange at Venstre tager konsekvensen og gør det første.
Partiet Liberalisterne har politianmeldt indenrigsminister Lars Løkke Rasmussen for overtrædelse af ministeransvarlighedsloven, p.g.a. langsommelighed i forbindelse med processen der har taget over et år. Selvom ministeren måske kan forsvare sig med at navnet jo blev afvist, så har han alligevel holdt en konkurrent hen i uvished i et år, uden at de har kunne komme i gang med det besværlige arbejde med at samle 20.000 underskrifter. Og så skal man heller ikke glemme at Venstres formand, selveste statsministeren har erklæret at der ikke er brug for en nyt parti, en opfordring som indenrigsministeren og justitsministeren nu har efterkommet.
Det kunne være spændende at høre om en domstol mener, at der er en forvekslingsrisiko mellem navnene ”Liberalisterne” og ”Venstre”. For i en retssal vil man jo legende let kunne dokumentere at Venstre ikke længere kalder sig for ”Danmarks Liberale Parti”, men kun Venstre. Prøv at finde en valgbrochure eller en valgplakat hvor navnet ”Danmarks Liberale Parti” fremgår. Prøv at finde navnet på Venstre officielle hjemme side, den er faktisk klinisk renset for dette navn. Indkald statsministeren og konfronter ham med hans udtalelser om liberalisme. Indkald Poul Nyrup Rasmussen og lad ham rive minimalstatsbogen i stykker en gang til, mens han punkt for punkt gennemgår alle de liberalistiske tanker som Anders Fogh har lagt i graven.
Uanset hvad Liberalisterne gør, så er de nødt til at finde et andet navn. Klagen til ombudsmanden, politianmeldelsen af ministeren og en eventuel retssag – altsammen kan det tage flere år. Men derfor skal regeringen ikke lades i fred. Det som de har gjort er direkte antidemokratisk.
Organisationen for sikkerhed og Samarbejde i Europa (OSCE) monitorerer menneskerettighederne og herunder demokratiet i de Europæiske lande. OSCE sender bl.a. valgobservatører ud til overvågelse af valgene i medlemslandene. Danmark er med i OSCE og har således tiltrådt følgende (min oversættelse):
”Frie og retfærdige valg.
De deltagende stater har erklæret at folkets vilje, udtrykt gennem periodiske og reelle valg, er basis for autoriteten og legitimiteten af regeringen.
Derfor, vil de respektere retten for individer og grupper til frit at etablere politiske partier og organisationer og give den ret til at konkurrere med hinanden på basis af ligeværdig behandling i forhold til loven og myndighederne.”
Man kan jo ikke just sige at behandlingen af Liberalisterne har være ligeværdig. Det har for det første taget et år, og for det andet så er partiet jo reelt blevet forbudt at kalde sig det de er, nemlig liberalister. Hvis denne sag var foregået i Hvide Rusland, som er et af de lande som OSCE overvåger skarpt, så ville det udløse kritik. Så hvorfor skulle den danske regering kunne slippe af sted med at lave et sådant nummer?
Nu når man er i gang med OSCE, så burde man nok også klage over den procedure som Liberalisterne vil stå overfor når de enten har vundet en retssag, eller har fundet et nyt navn (som f.eks. De forbudte liberalister). Den danske opstillingsprocedure stiller bestemt ikke nye partier ligeværdige i forhold til de partier som sidder ved magten. Der er en række problemer.
De 20.000 underskrifter som skal indsamles, skal godkendes på folkeregistret, som så sender vælgererklæringen tilbage til vælgeren, hvor den i 2 ud af 3 tilfælde forsvinder. Reelt skal der derfor indsamles 60.000 underskrifter.
Underskrifterne skal godkendes på over 200 forskellige folkeregistre, dog snart lidt færre, hvilket gør at sagsbehandlingen er vidt forskellig. Nogle folkeregistre afviser f.eks. en vælgererklæring hvis vælgeren ikke har oplyst et mellemnavn som han aldrig bruger. Andre sender et brev med til vælgeren hvor de nærmes opfordrer ham til at smide vælgererklæringen væk og fortryde at han skrev under.
Men det værste er at de 20.000 underskrivere skal afgive deres CPR nummer. Det er der faktisk mange som afviser at gøre, for CPR nummeret er rent faktisk en dybt fortrolig oplysning. Ikke desto mindre kræver de partier som sidder ved magten, at partierne udenfor folketinget skal indsamle dybt fortrolige oplysninger hos mindst 20.000 danskere. Og bagefter skal disse CPR numre afleveres i indenrigsministeriet hvor man således kommer til at ligge inde med en utrolig eksakt og nøjagtig registrering af samtlige partiets støtter. Hvis et af de nye Østeuropæiske lande som kun for nyligt er begyndt deres vej på demokratiets smalle sti, gjorde det samme ville det det da udløse et ramaskrig.
En retssag om retten til at kalde sig for liberalist og en eventuel klage til OSCE vil kunne gå hen og blive særdeles pinligt for det danske demokrati. Specielt hvis der falder en dom umiddelbart efter næste folketingsvalg som giver Liberalisterne ret til at hedde Liberalisterne. Kan man så sige at det nyvalgte folketing er legitimt? Det vil heller ikke være så rart med en streg i karakterbogen hos OSCE og Europarådet.
Men Venstre kan spare os for pinen. De kan blot være ærlige og ændre navnet og så er problemet væk!

Leave a comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.