Efter fyrværkeri ulykken i Seest har myndighederne nu frikendt sig selv for ansvar, med argumentet om at det eneste som de kunne have gjort for at forhindre ulykken, var at forbyde fyrværkeri. Der overser man godt nok lige en enorm brist i hvem der egentligt har ansvaret for opbevaringen af fyrværkeriet og hvem som skal betale.
Forhåbentligt er der ingen som kan være uenige i at det er fyrværkerifabrikken der har forårsaget skaderne. Alligevel, så var det ikke fabrikkens forsikring der betalte for skaderne på naboernes huse, de måtte selv til lommerne. Nu var det så så heldigt, at alle havde deres huse forsikrede!
Netop i dette princip ligger der en enorm ansvarsforflygtigelse. Det burde jo være sådan at fyrværkerifabrikken ved at opføre sig ansvarligt og sikre sig ekstra imod ulykker kunne få en billigere forsikring. Men det incitament er jo ret så begrænset, så forsikringsselskabet ikke skal betale for de skader som deres kunde laver.
Hvis en og kun én forsikring skulle betale, så så sagen nok lidt anderledes ud. En forsikring der skal kunne dække et trecifret millionbeløb er ikke billigt. Den ville faktisk være så dyr, at både forsikringsselskab og fyrværkerifabrik ville have en enorm interesse i at forske og sikre sig imod ulykker. En interesse der ville resultere i krav som ligger langt ud over hvad offentlige myndigheder forlanger. Forsikringsselskabet har i øvrigt heller ikke overvejelser omkring lokale jobs i baghovedet når de sætter forsikringspræmien og de krav der ligger til grund for denne.
Også ved salg af fyrværkeri i forretningerne vil der ske et skift. I dag er det jo myndighederne der står som den store bussemand og stiller nogle krav som måske synes urimelige. Men hvis et forsikringsselskab skal forsikre forretningen, så vil det måske stille de samme krav. Og endnu mere vigtigt, de skrappere krav ville være stillet selv uden at Seest skulle lægges i ruiner, for et professionelt forsikringsselskab har konstant fokus på de risici der kan give selskabet tab. Offentlige myndigheder halter altid bagefter.

Leave a comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.