Siden 11 september 2001 har det spøgt i kulissen, om vi står på randen af en religionskrig eller et sammenstød mellem civilisationer. Nej, har alle nervøst svaret, for man går jo ind for religionsfrihed. Men det er altså to vidt forskellige verdenssyn der ramler ind i hverandre så det slår gnister. At det er to forskellige religioner er blot med til at gøre diskussionen mere besværlig.
Muslimer vil godt have det til at lyde som om vi ikke kan lide dem, fordi de er muslimer. Det blokerer for at man kan se nærmere på de kulturforskelle der findes mellem de to civilisationer. Der findes forskelle der egentligt ikke er relateret til religionen, men blot er et udtryk for kulturens udvikling inden for et geografisk område. Det er f.eks. ikke pænt at vise sine fodsåler i den muslimske verden, det svarer lidt til at bøvse ved bordet i Danmark. Den slags småting må sælgere lære når de rejser ud i verden, for ikke at gøre et forkert indtryk. Her er der ikke længere tale om småting, men et gigantisk fejlfortolkning af hinandens signaler og intentioner.
Når det kommer til retorik, politik og samfundsorden, så er der så sandelig forskelle. Det som vi ser lige nu er ytringsfrihed sat overfor blasfemi. For en dansker er ytringsfrihed mindst lige så hellig som Muhammed er for muslimer. Når det kommer til stykket tror jeg ikke at muslimer er villige til at gå i krig for at forsvare Muhammeds ære. Måske en eller to vil sprænge sig selv i luften, men de var alligevel hjernedøde i forvejen. Men spørg danskerne om de er villige til at gå i krig for at forsvare ytringsfriheden, så vil svaret blive et rungende ja, lunten er blot meget længere.
Men vi forstår blot ikke hinandens passioner for h.h.v. Muhammed og ytringsfrihed. I Danmark er vi vant til at man kan lave en tegning af Jesus nøgen hængende på korset og med et erigeret lem. Derfor kan vi overhovedet ikke forstå, at det skulle være noget problem at Jyllands Posten har bragt 12 harmløse tegninger. Omvendt så kender man i den muslimske verden ikke så meget til ytringsfrihed. Der er man vant til at aviser og medier er statskontrollerede, og de som ikke er lukkes jævnligt når de bliver for åbenmundede, hvis man da ikke slår journalisterne ihjel. Derfor kommer det nok som en overraskelse for mange muslimer, at danskerne ikke bare undskyldte.
Men synet på staten er også meget forskelligt når man lever i et land, som ikke har det der ligner demokrati. De muslimske lande kan åbenbart ikke adskille Danmarks Største avis Jyllands Posten fra den danske regering. De anser disse for to sider af samme sag, og forventer at regeringen kan kontrollere Jyllands Posten. Derfor er undskyldningen fra Jyllands Posten ikke nok, det er regeringen der skal undskylde. Men selvom regeringen skulle undskylde, så kunne 10 aviser dagen efter trykke 100 tegninger af Muhammed. Og efter at regeringen har undskyldt for dette, så kunne 20 aviser trykke 200 tegninger. Synet på pressen er simpelthen forskelligt!
I muslimske lande finder man det naturligt at afbrænde flag og billeder af politikere. I Danmark samler man underskrifter. Signalerne er vidt forskellige. Underskrifterne er et varsel om at man jo kunne finde på at sætte sit kryds et andet sted ved næste valg. Den mulighed har man ikke i lande hvor der ikke afholdes frie valg, derfor må man bruge mere kradse midler.
Muslimer har det med at sætte sig selv i offerrollen og føle sig uretfærdigt behandlet. Hvis man læser i koranen så vil man bemærke at mange tekster handler om hvordan Allah vil straffe de uretfærdige! Man ser ofte at muslimer skyder skylden på andre, det er de racistiske danskeres skyld af indvandrere er arbejdsløse! Det er nærmest en jamrekultur, og kan f.eks. ses ved naturkatastrofer o.lign. hvor mennesker udenfor den nordeuropæiske kulturkreds er langt bedre til højlydt at give udtryk for deres følelser, hvor vi er mere afdæmpede og holder det for os selv. I Vesten har man mere drive, det er bl.a. derfor at det er lykkedes at opbygge en større rigdom end den muslimske verden, oliemilliarderne undtaget.
Vi vil gerne i dialog, men har muslimer overhovedet nogen tradition for dialog? Og hvem hos muslimerne er det som vi skal i dialog med og som skal føre ordet? En af tegnerne bag de 12 Muhammed tegningerne har i et interview sagt at hans mål med tegningerne var at skabe dialog, og i Danmark har satire tegninger jo en lang tradition for at nedbryde barrierer. Men hvis muslimer tager tegningerne bogstaveligt, så skaber de barrierer i stedet.
I den muslimske verden er der en lang tradition for at bruge tegninger som propaganda og til at sprede løgne. Specielt mod Israel er der lavet meget som kun har et formål – at skabe had mod jøder. Som f.eks. når Ariel Sharon tegnes med en slagterkniv og med blod på tøjet, det er jo propaganda som man kan forholde sig til! Yderliggående grupper i vesten har det dog også med at bruge tegninger som propaganda, men disse trykkes altså ikke i respektable aviser. Og da slet ikke i regeringskontrollerede aviser, hvilke vi som bekendt ikke har nogen af. Så hvad vi ser som satire ser man i muslimske lande som statsstyret propaganda. Underfundigheden i tegningerne overses fuldstændigt, for man kender ikke til satire som vi gør det!
Men hvor mange muslimer udenfor Danmark har egentligt set de 12 tegninger? At bruge tegninger til at sprede løgne, kan også ses af at danske imamer har rejst rundt i muslimske lande og vist bl.a. en tegning af Muhammed med grisetryne. En tegning som ikke stammer fra Jyllands Posten. Hvad mon der foregår i hovedet på disse imamer? Man kunne næsten fristes til at tro at de er så forhippede på at udstille sig selv som ofre at de bevidst puster til ilden. Også de forslag til løsning af konflikten som nogle danske imamer er kommet med virker som hul i hovedet. Først skulle der holdes en fest som de danske universiteter skulle arrangere, og senere skulle danskere samle ind til en muslimsk moske. Danskere står måbende overfor den slags forslag, hvad er det de mennesker vil?
At det er to forskellige religioner er ikke det der gør dette til et sammenstød. Det er måske nærmere et sammenstød mellem to forskellige århundreder. Islams tidsregning starter ca. 600 år efter vores, så man kunne passende sige det var det 21 århundrede mod det 15 århundrede. Dermed kommer det nogenlunde til at passe med tidspunktet for Luther og den kristne reformation. Vi mangler bare en muslimsk Luther!
Men så meget for forskelle i baggrund og kultur! Det er altså uholdbart, at muslimer skal behandles som rådne æg, der ikke tåler det mindste stød. Det er jo nu et faktum at nogle lande og nogle kulturer som nu rent faktisk brænder ambassader af og myrder kristne på grund af tegninger i en dansk avis. Uanset hvad man mener om at Jyllands Posten har bragt tegningerne, så kan ingen leve med at noget sådant sker!
Men hvad kan vi egentligt gøre? Jo man kunne jo begynde at kopiere muslimernes retorik, og kræve en undskyldning af verdens muslimer. Det er jo totalt ude af proportioner at brænde en ambassade af på grund af 12 tegninger. Hvis ikke muslimerne selv kan se, det så må vi minde dem om det igen og igen ved at kræve en undskyldning. Lav en demonstration foran muslimske landes ambassader med krav om en undskyldning. Send e-mails til ambassader, regeringer og medier.
Nogle vil nok argumentere at ikke alle muslimer kan afkræves en undskyldning, for hvad nogle få har gjort i mellemøsten. Men for det første ser det ikke ud til at være nogle få, og for det andet, så åbner det op for en væsentlig pointe – hvorfor skal alle danskere afkræves en undskyldning for hvad en enkelt avis har gjort. Så har vi jo en dialog igang!
Jeg har selv sendt en e-mail til en række muslimske landes ambassader med følgende tekst. Ikke at jeg tror det gør en forskel her og nu, men hvis nok tager tråden og gør opmærksom på at muslimerne faktisk også skylder en undskyldning, så kunne det jo være at det efterhånden fes ind på lystavlen. Men det skal være mange for de mennesker som vi kommunikerer med, forstår primært gadens sprog.
Honorable ambassador
It is with regret that I send this letter to You, but the event the last few days has convinced me that an apology is needed.
4 months ago Jyllands Posten printed 12 drawings of the prophet Muhammad. We have since understood that muslims feel very strongly about this, and an apology has been given.
However the reactions from muslims all over the world seems to be out of proportions. No matter what, drawings in a newspaper can never ever justify murder or vandalism. Like we have learned something, I hope that muslims will learn that people who does such things does not belong in this century.
Thus for the muslim countries to gain any respect in this world, muslims of the world should apologise for the use of murder threats and violence.
With Regards
Kjeld Flarup

Leave a comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.