JyllandsPosten har sammen med BG bank beregnet at en handyman ved at være medbygger på sit eget hus kan tjene op til 142.000 Kr. om måneden ved at gå på ubetalt orlov.
I en logisk verden, så tager man ikke 4 måneders orlov for at bruge tid på at bygge sit eget hus. Det overlader man til håndværkere der kan sit kram. Der er naturligvis en række faktorer der gør at det er så absurd som det er, og skylden ligger i alle tilfælde på Christiansborg.
Synder nr. et er skattetrykket. Som det fremgår af artiklen, så spytter skattevæsnet en pæn slat i regnestykket, men den viser ikke hvor galt det reelt er. Hvis man skal have udført håndværker arbejde for 100.000 eksl. materialer, så ryger der over 300.000 Kr. i statskassen hvis man regner med topskat. Skattevæsnet kører i øjeblikket en ”fairplay” kampagne imod sort arbejde, men hvordan skatteministeren vil kalde dette misforhold mellem gør det selv arbejde og betalt håndværker arbejde fair er mig en gåde!
Men artiklen tager kun fat i handyman’ens side af regnestykket. Det som man skal huske på er at de håndværkere som ellers skulle have udført arbejdet jo også betaler topskat, og momsen skal lægges oveni. Derfor er skatten men til at presse prisen så højt op. I ovenstående eksempel hvor der ryger 300.000 Kr i statskassen får håndværkeren jo kun 30.000 Kr. i hånden. Synder nr. 2 er derfor topskatten. I en tid med mangel på håndværkere, vil håndværkerne jo gerne have noget for at arbejde mere en 37 timer. Og for at de kan få det, er priserne nødt til at blive skruet urimeligt op, da topskatten jo tager 2/3.
Synder nr. 3 er den danske udlændingepolitik. Der er masser af håndværkere der gerne vil komme og hjælpe med at bygge vores huse, og det til normale priser. Men det spænder politikerne ben for og påstår at vi har arbejdsløshed og jeg ved ikke hvad. Sandheden er den at de ligger under for nogle stærke fagforeninger der ønsker at presse priserne op, så deres medlemmer kan få nogle urimelige høje lønninger, og ved siden af tjene gode penge på at arbejde sort.
Synder nr. 4 er også den administration, som pålægges håndværksmestre. Omkostningerne ved dette skal også betales af kunden med moms og til topskat. Og administrationen gør at færre vil starte for sig selv og dermed være med til at øge konkurrencen.

Leave a comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.