Hvert år florerer der den joke på nettet, der også tages op i de populærvidenskabelige tv-programmer, avisernes bagsider og i radioen om, hvorfor julemanden ikke findes. Den findes i lidt forskellige versioner. En googling gav følgende resultater meget hurtigt:
Findes julemanden – på skeptica
The Physics of Santa Claus – via newz.dk
Hvorfor Julemanden ikke findes – Ingeniørmæssige betragtninge
Den er ved at være lidt triviel, og lidt svær for de fleste ikke-naturvidenskabeligt uddannede i det hele taget at konsumere.
Årets voksenjulekalender på DR2 – Omars Jul – har taget en lidt anden vinkel på hvorfor julemanden ikke findes – nemlig den bureaukratiske.
Normalt anser vi julemanden for at komme fra Grønland. Men, faktum er, at Skt. Nikolaus (som sandsynligvis er skabelonen for julemanden) kom fra Myra der var en provins i det Osmanske rige – det, der i dag er Tyrkiet. Med andre ord, er Julemanden tyrker.
Men, derudover er der i øvrigt ikke særlig stor enighed om julemandens oprindelse. Så i DR2’s julekalender har et EU direktiv fastslået at julemanden rent faktisk stammer fra Nordpolen [1], hvilket gør julemanden til en statsløs (nordpolen er internationalt territorium) tyrker. Dette giver julemanden, spillet af stand-up komikeren Omar Marzouk, indrejseproblemer til Danmark. Når man vil ind i Danmark skal man have rejsepapirer – et pas. Men, når man er statsløs har man naturligvis ikke noget pas. Og selvom man er julemanden findes der ikke nogen dispensationsmuligheder for en særlig indrejsetilladelse. Reelt er julemandens eneste mulighed, for at få lovlig adgang til Danmark, at søge asyl. Asylbehandlingen tager et par måneder at behandle, og for at opnå asyl skal man være forfulgt at politiske, racemæssige eller religiøse årsager.
Julemanden vælger dog at bryde loven, og smugler sig ind i landet, men støder ind i det næste problem – toldmyndighederne. Hvis man indfører varer udenfor EU ind i Danmark (og Nordpolen lægger som bekendt udenfor EU), skal gaverne fortoldes og momses. Dette er en ret bekostelig affære. Der skal betales fuld moms, hvis gavernes værdi er over 350 kr. Samtidig er der papirer der skal udfylde.
Efter en snak med ”Skat” taget julemanden hånd om told-problemet ved at etablere sit værksted i Danmark. For at drive julemandens værksted er det nødvendigt med arbejdskraft. Danske nisser er dyre i drift (de skal have en meget høj løn), og vil have alle mulige og umulige goder. Derfor vælger julemanden at bruge polske nisser, i stedet for danske, der stiller sig tilfredse med passende mænger nisseøl og risengrød.
Men, polske nisser er ikke lykken i Danmark. Der går ikke langt tid før SID laver en blokade mod julemandens værksted og vil have de polske nisser ud. Og ikke nok med dette – selvom nisserne er naturalieaflønnet skal der betales kildeskat af risengrøden og papirer skal udfyldes og sendes til myndighederne.
Foruden skattemyndighederne, er det jo også arbejdstilsynet. Og arbejdstilsynet mener ikke at kantinen på julemandens værksted lever op til reglerne, så kantinen lukkes og nisserne begynder at strejke.
Men, arbejdstilsynet interesserer sig ikke kun for kantinedriften. Julemanden skal også overholde arbejdsmiljøloven, når han deler gaver ud. Når han skal dele gaver ud, som traditionelt foregår fra taget og ned gennem skorstenen, skal julemanden ved ophold på taget have stillads og livline. Han kan dog søge om dispensation og nøjes med livlinen for korterevarende ophold på tagene. Når han dernæst skal ned igennem skorstenen, som jf. bygningsregulativerne efterhånden er ret små, skal der derudover være indbygget trin indeni skorstenen før han må gå ned i den.
Hjemme på julemandens værksted opstår endnu flere problemer. For legetøjet til børnene er ikke CE mærket. Når man producerer legetøj skal det leve op til legetøjsbekendtgørelsen, og man skal herefter CE mærke legetøjet efter statens retningslinier, og indsende dokumentation for de udførte test til CE mærkningen.
Julemanden har igennem alle disse problemer med systemet vanskeligt ved at forstå, hvorfor han skal så grueligt meget igennem. Han vil jo kun glæde børnene, men skal hele tiden udfylde formularer til det offentlige og hele tiden betale penge.
Han spørger derfor en garvet erhvervsmand til råds.
Julemanden (Omar) ”Hej Claus”
Claus (Riskjær) ”Hejsa”
Julemanden ”Tak fordi du havde tid til at snakke med mig. Jeg kom ind for at snakke med dig, fordi du ved hvordan man starter virksomhed op. Og jeg skal til at starte et produktionsselskab op – et lille firma der laver gaver og jeg er løbet ind i en mur af regler. Og så vil jeg spørge dig; hvorfor er der så mange regler herhjemme hvis man gerne vil lave noget.”
Claus ”Altså det er svært at være julemand”
Julemanden ”Det ER svært at være julemand.
Mit budskab er at gøre det bedre – jeg vil gerne gøre det godt for folk. Så hvis man gerne vil lidt bekæmpe den administrative kraft der er. Hvis man gerne vil gøre samfundet bedre, er det så de her mennesker der sidder og administrerer det, man skal tage kampen op imod eller er det de folk der vælger de mennesker der skal side og administrere.”
Claus ”Det har jeg også tænkt meget over, og jeg tror ikke det er nogen af dem. Hvad skulle du gøre Du kan jo ikke gå ind og lave dem der administrer om for de siger ”Jamen det har vi jo ikke nogen lovgivning der gør det muligt at gøre” og ”det har vi ikke rigtig indflydelse på” og ”det tager langt tid”. Og dem der skal lave tingene om de siger ”Jo, men det fungerer jo, og vi har jo en kommission siddende” – altså hvor mange kommissioner har vi siddende nu? Er det 62 eller sådan noget? Som kigger på det og ”før de er færdige osv.” og så skal det jo i høring hos alle dem, hos alle dem vi skal lave det om overfor. Som selvfølgelig alle sammen siger det er noget lort. Dvs. at der sker ikke en skid. Det er fuldstændig knald i låget. Kan du følge mig? Det er det samme som at sige vi skal ikke have noget til at ske. Vi nedsætter en kommission og sender det i høring – så er du helt sikker på at 95% AF DET ER VÆK.”
Julemanden ”Det er rigtigt nok”
Claus ”Jeg er bange for, Jeg er sindsygt bange for, at det ikke er tider med politiske revolutionære bevægelser. Det bliver ikke politikere eller administrationer der laver det om. Jeg tror du simpelthen er nødt til at udkonkurrere dem. Dvs. at du er nødt til at bevise gennem ting du gør, at du er bedre end deres system. Du har aldrig nogensinde set at regler eller love og bekendtegørelser har skabt nogen som helst udvikling stort set – det er så utroligt begrænset. De kommer ind bagefter for at regulere udviklingen.”
Julemanden ”Dvs. at jeg skal være en bedre julemand, end den julemand de tror, de kender.”
Claus ”Ja, du skal være den stærkeste. Og hvis du ikke har den kraft i brug – hvis ikke din julemand kan sige ”Jeg gidder ikke høre mere på jer. Jeg laver en bedre julemand, jeg laver en julemand der ikke er set før, jeg laver den på en måde, som I ikke kunne forestille jer og det bliver accepteret, og der kommer efterspørgsel efter det jeg leverer som julemand. Hvis ikke du gør det, kan du ikke vinde den kamp – så er du færdig, og så bliver du ikke julemand.”
Julemanden ”OK”
Claus ”Det tog også kun en halv time at forklare.”
Julemanden ”Men, det var en meget vigtig pointe.”
Hvis du ejer et fjernsynsapperat, så følg med i sidste afsnit af Omars Jul på DR2 fredag den 23. december 2005 kl. 20:50.
[1] Man kan så spørge sig selv om, hvor DR2 får den vanvittige ide fra, at EU overhovedet skulle beskæftige sig med, hvor en fiktiv figur som julemanden kommer fra – helt ærligt, selvom det er en julekalender skal man ikke gøre grin med EU. Men, rent faktisk blev det ved et nyligt afholdt EU-Topmøde i Helsingfors diskuteret – til dels fordi at også Finland mener at være arnested for Julemanden.

Leave a comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.