I vort nordiske broderland Sverige, har man i behandlingsindustrien beregnet hvad det koster samfundet at svenskerne er for fede. I denne uges udgave af Ingeniøren kan man læse, at hvis disse tal overføres på danske forhold, så koster fedmen Danmark 8 mia. Kr. om året. (Den fulde artikel findes kun på papir) Det er direkte en fedmeepidemi! Noget må der gøres, så i Sverige har man fremlagt hele 79 forslag til hvordan man kan genopdrage svenskerne.
Herhjemme siger Familie og Forbrugerminister Lars Barfoed at han har nye initiativer under overvejelse. Leder af institut for human ernæring Arne Astrup, lufter lige den med at det skal være attraktivt at tage cyklen, underforstået væk med de der frihedssymboler kaldet biler!
Men det vigtigste tiltag er skolemaden. Her skal alle børn nu til at tvinges til at spise ordentligt mad via skolemadsordninger. Så snart opstår der et nyt serviceområde for velfærdsstaten, som den kan bruge skattekronerne på. Det til trods for at der overhovedet ingen indikationer findes for at det hjælper med sund og rigtig skolemad. Men måske kan den danske og svenske behandlingsindustri være innovative og gøre det bedre. Så host op lige med en milliard til nye skolekøkkener, så det kan prøves efter! Det bliver med garanti kommunerne der skal finde denne milliard uden at sætte skatten op eller spare på de 117 andre ting som folketinget har pålagt dem!
Og hvad er der så galt i at staten bekymrer sig om os og vil forsøge at gøre os allesammen sundere? Der er først og fremmest det galt at vi allesammen gøres til klienter, også de som udmærket kan finde ud af at smøre en god madpakke til børnene!
Men det skulle altså koste 8 mia. kr. om året at vi er for fede. Det lyder af mange penge. Men Danmarks bruttonationalprodukt er på 1.300 mia, så vi snakker altså om en bagatel på 6 promille. Og i løbet af de næste 25 år vil det fordobles, uha uha! Det mest absurde i denne sag er jo, det organ der må gøre noget, koster flere hundrede milliarder i drift. For at spare 8 mia. Kr. sættes der endnu en regulering af vores tilværelse i værk. Hvis vi fjernede alle reguleringerne, så nøjedes vi ikke med at spare 8 mia. Kr.
Det er her fedmeepidemien kommer ind. Det er endnu et bevis på at staten er uundværlig med alle sine reguleringer. Og folk kan jo alligevel ikke tage vare på sig selv, se blot med saltet, det måtte man jo lovgive for. Og skulle private endeligt gøre noget som fremmer sundheden, så er det for en sikkerheds skyld forbudt at fremstille funktionelle fødevarer, så man er sikker på at det er staten som klarer ærterne. Hvor meget mon det koster samfundet med forbuddet mod funktionelle fødevarer?
Og endelig må vi jo ikke glemme det! Vi er allesammen statens ejendom, så vi bør passe bedre på os selv, da vi ellers ødelægger statens ejendom!

Leave a comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.