Det kan ikke undre at Dagbladet Arbejderen den 25. august i år, roste Per Fly’s ‘Drabet’ til skyerne med orderne: “Den fuldender på genial vis Per Flys trilogi om under-, over- og middelklassen i Danmark”. For Per Fly’s trilogi er en klassetrilogi. Klassekamp dér.
For nyligt har Fly modtaget Kronprinseparrets kulturpris samt Nordisk Råds filmpris. Begge priser for den omtalte trilogi.
At kommentere eller ironisere eller begræde dette her på liberator.dk, ville være som at skrive på Det Økologiske Råds hjemmeside, at George Bush står i ledtog med djævlen.
I stedet vil jeg benytte lejligheden til at henlede opmærksomheden på Per Flys store mesterværk, dukkefilmen Prop & Berta fra 2000.
Prop har arvet et hus i skovkanten uden for den lille landsby, Solby. Det viser sig dog hurtigt, at det ikke bliver nemet for Prop at hævde sin ejendomsret til huset, eftersom der i skoven bor en heks, og hun HADER naboer. Dette afskrækker dog ikke den heltmodige Prop, der sammen med den talende Ko, Berta, tager kampen op mod heksen.
Undervejs skal Prop også kæmpe med en doven, men tilforladelig, politimand, den korrupte og magtgale borgmester (forrygende spillet af Aksel Strøbye i sin sidste rolle), byens lemmingagtige borgere, der på bedste vis eksemplificerer Etienne de la Boettie’s pointe om hvorfor mennesker frivilligt nedlader sig til at blive regeret af andre.
Prop kæmper ikke alene for retten til at bo i sit eget hus, men er også motiveret af borgernes hjælpeløshed over for heksen. Byens indbyggere har affundet sig med ikke at tage kampen op og indrette deres liv med den undertrykkelse heksen repræsenterer. Man kan jo tolke som man vil på det, men forestil dig, at Danmark fik besøg af en Prop’sk type, transporteret hertil fra år 1900. Vedkommende ville nok i samme grad undre sig over, hvorfor danskerne blot lod stå til over for en undertrykkende centralmagt.
Hvordan det ender? Prop redder byen, Heksen bliver god igen og alle er glade. Filmen er om muligt den bedste film Zentropa nogensinde har fået skatteyderne til at betale. Dukkerne er i verdensklasse (og naturligvis lavet af østeuropæere – så der er ikke meget Anna og Lotte over dem), musiknumrene af Halfdan E. og Sussi Hyldgaard, suveræne.
Filmen kan vist stadig købes på www.prop-og-berta.dk. God fornøjelse.

Join the Conversation

2 Comments

Leave a comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.