”Landet skal ikke plastres til med storcentre”, siger Bendt Bendtsen, og man spørger sig hvorfor ikke. BB’s svar er soleklart: Det vil udkonkurrere nogen. Så kan pensionister ikke købe ind. Og lokalsamfundene vil dø. Måske er det noget kommunerne og ikke folketinget skal tage sig af. Kun en monopolist kan komme med sådan et angreb på forandring som BB er kommet med.
Mig bekendt er konkurrence en sund del af dansk økonomi og ikke noget at rynke på næsen af. Derimod er der god grund til at rynke på næsen, når man besøger en rådden lokal brugs. Det er dem, der vil blive udkonkurreret. Den lokale købmand, der leverer en god vare, vil ikke blive udkonkurreret. Han vil måske endda blive inspireret til at innovere. Fx ved at tilbyde udbringning. Det bringer os til BB’s andet argument.
”Pensionister kan ikke købe ind, hvis der kommer flere storcentre.” Ser man på København, er der en ret stor koncentration af storcentre. Der er også en ret stor koncentration af mindre købmænd. Og der er udbringning fra en del af de små købmænd. Så jeg står komplet uforstående overfor BB’s påstand, der lugter lidt af et lobby-argument. Folk skal forbydes at lave storcentre, fordi hans små dovne købmandsvenner ikke vil have konkurrence. Change is bad, Leon. Det bringer os til BB’s tredje argument.
Lokalsamfundene dør. Argumentet bringer tankerne over på god gammeldags kommunistisk befolkningspolitik. ”Her skal der bo så mange på denne måde og de skal have adgang til dette, men ikke til andet. Innovation ulovligt. Sådan lever man og sådan dør man. For det er godt. Basta.” Change is bad. Lokalsamfund ændrer sig, fordi de ikke er attraktive for unge mennesker. Men faktisk kan man udmærket nyde sit otium i fredelige omgivelser i lokalsamfund og små øer.
Vi behøver ikke indrette samfundet som om alle og enhver var dybt debile og fysisk handicappede. Af en eller anden grund ændrer verden sig og folk optimerer indenfor de nye rammer. Så er det vel bedst, at forandringen drives af konkurrence og innovation og ikke af begrænsningerne i Bendt Bendtsens fantasi. Hvis nogen bliver udkonkurreret, er det jo fordi folk er vilde med konkurrenten. Det er temmelig usselt, at en borgerlig tager de svage op som et skjold mod forandring. De svage, og alle vi andre, lider under det offentliges monopoler og centralisering. Ikke under andre borgeres diversificering, tilpasningsevne og evige udvikling af alternativer.
Jeg husker med den største irritation tilbage til mine unge dage i Vordingborg, hvor vi måtte køre temmelig langt for at komme i et ordentligt storcenter. Det besvær vil BB fastholde. Måske skulle Folketinget blande sig uden om ting, de ikke forstår. I kommunerne er der sikkert en mere jordnær holdning til tingene. Der har man trods alt stadig en lille bitte mulighed for at konkurrere lidt med hinanden om at gøre forholdene gode for befolkningen. Den konkurrence eksisterer i meget ringere grad på Christiansborg.
Bendt Bendtsen er en plat populist og jeg er sikker på, at hans udmelding vil give pote. Folk skal købe dyrt ind og det skal være besværligt. Nå, ja, altså alle andre folk end lige mig. Skal vi ikke også forbyde folk at flytte hen, hvor der er mange muligheder? Og nægte boligbyggeri i gode områder. Kun på den måde, kan vi effektivt forhindre folk i at gøre livet nemmere for sig selv. Det er ikke nok at forbyde udbyderne adgang til kunderne. Vi må også forbyde kunderne adgang til udbyderne. Konkurrence er noget skidt. Innovation er forfærdeligt. And change is bad.
Nej til flere storcentre, siger Bendt Bendtsen.

Leave a comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.