Tilslutningen til forfatningstraktaten er i Holland nede på 40%. Det var ikke en god nyhed. Når hollænderne stemmer nej, må vi hellere spytte penge i en storstilet undersøgelse, så vi kan finde ud af hvad der er galt med hollænderne. Der er to forklaringer: Den første er noget med den demokratiske debat, der ikke har det for godt i Holland. Noget med at nej-siden bragte noget ind i debatten, de slet ikke måtte og dermed fik den uoplyste hollandske befolkning til at stemme helt forkert. Derfor skal der nu ydes midler til at hollænderne kan få undervisning i hvordan man stemmer ja til folkeafstemninger vedrørende EU. Og hvis ikke de kan lære det, ved de ikke hvad, der er bedst for dem selv.
Den anden er, at hollænderne simpelthen er utaknemmelige og møgforkælede. Nu får de for første gang lov til at stemme om deres forhold til EU, og så stemmer de nee! Hvad bilder de sig ind. Demokrati er ikke en selvfølge, det er en gave. En gave der skal behandles med omhu, noget man ikke bare kaster bort. Den mangel på umodenhed som hollænderne har udvist, gør at vi må vende tilbage til at EU-traktater ikke skal til afstemning i Holland. Det kan hollænderne simpelthen ikke forvalte.
En ting der er helt sikker. Hollænderne har ikke afvist traktaten fordi de er trætte af EU per se. Eller fordi de aldrig før er blevet hørt. Eller fordi traktaten simpelthen er en dårlig idé. Traktaten er der skam god nok, det er borgerne, der er noget galt med.

Tagged:

Leave a comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.