Lotte Bundsgaard er for ung, Henrik Dam vil ikke og Frank Jensen ved ikke om han tør, men Helle Thorning-Schmidt (HTS) stiller op lige på og hårdt. HTS ligner på nogle punkter Anders Fogh Rasmussen, men kan nemt blive mere end han kan klare. HTS har alt hvad der skal til og de svage punkter er overkommelige, selvom det er dem, der skal udnyttes, om end kun indirekte. Hun mestrer det intellektuelle, det menneskelige og det politiske spil.
Det intellektuelle
Intellektet fejler intet. HTS er cand.scient.pol fra KU 1994 og kandidat i europæiske studier i Brügge 1993. Hendes præpolitiske karriere har været i socialdemokratiets administration i parlamentet og i LO. Hendes artikler i aviserne er velformulerede og hun har begået sig godt i EU-parlamentet. Hovedet sidder mellem skuldrene.
Det menneskelige
HTS har også den menneskelige troværdighed på plads. 38 år, flot, fin udstråling og målrettet. Hun er gift med en søn af den tidligere Labour-partileder, Neil Kinnock, og har to børn. Hun beskriver sig selv som en, der bruger sin fritid på venner og familie og læser skønlitteratur, når hun ligger syg. HTS ser op til folk som Nelson Mandela og elsker sin familie. Ingen tvivl om at dette er en person, folk vil føle sig tryg ved. Bortset fra en enkelt detalje, som HTS på ufolkelig og lidt foruroligende vis udstråler mere end så meget andet: Personlige ambitioner og en klar profil som professionel politiker.
Det politiske spil
Hun har været medlem af EU-parlamentet, er valgt til folketinget, og nu er pladsen som leder af landets næststørste parti ledig. Under sin tid i parlamentet, vurderede iagttagere i 2004, har HTS brugt tiden på at forberede overtagelsen med alliancer med hele Nyrup-fløjen, med LO-ledelsen og med en række tidligere ministre:
”Jeg har fra mange mennesker rundt om i landet og fra alle sider i partiet fået rigtig mange opfordringer til at stille op som formand for Socialdemokraterne. Det har jeg efter en del personlige overvejelser, samtale med min familie og kreds besluttet mig for at sige ja til, siger Helle Thorning-Schmidt.” (Berlingske 10. februar 2005)
Ikke et øje er tørt. Denne politiker kan med sikkerhed matche vores statsminister, når det kommer til spin. HTS kan måske endda få det til at virke naturligt. På socialdemokraternes hjemmeside leverer HTS en profil så smagfuld og troværdig, at den går lige ind. Hun roser de arbejdende danskere og kæmper for retfærdighed. Og så er hun en dygtig samler. Der skal være flere skattekroner til både flere parkeringspladser til bilerne og til billigere kollektiv trafik. Hun kan samle tilhængere af både det ene og det andet, og så kan hun sikkert også samle pengene op af deres og andres lommer. Hendes motto er perfekt: Mennesker først – sammen om fremtiden.
”Jeg tror på, at man kan forandre ting til det bedre, og at mennesker er bedst i stærke fællesskaber.”, siger HTS.
De svage punkter
Sammen om fremtiden…stærke fællesskaber…Nelson Mandela. Ja, det er nemlig rigtigt. HTS var oprindelig kommunist/radikalt venstreorienteret ligesom Ritt Bjerregaard, men Ritt Bjerregaard fik hende ind i socialdemokratiet. Hendes svage punkter er bl.a. hendes tidligere politiske tilhørsforhold, hendes personlige ambitioner, der gør hende ufolkelig, og hendes ønske om at poste flere penge i det offentlige uddannelsessystem. Selv på venstrefløjen er man ved at være træt af, at løsningen på, at det offentlige ikke giver igen, hvad det får, altid er at putte flere penge i det samme system.
Disse punkter er bare ikke særlig forskellige fra vores nuværende statsministers, når man ser bort fra det sidste. Det ufolkelige har HTS været efter i et par år og græsrødderne har rost hende for at virke engageret, lyttende til hvad de siger og for at arbejde for sagen. Andre græsrødder hader hende dog stadig for at være højredrejet, men det er kun en fordel for hende. Den ekstremistiske fortid har hun forkastet og hun er i visse kredse blevet beskyldt for at være en borgerlig socialdemokrat pga. sine forslag om parkeringspladser og en polemik om folkepensionen og efterlønnen.
Helle Thorning-Schmidt kan slå Anders Fogh Rasmussen, hvis ikke VK regeringen i denne periode får plantet en vigtig hegnspæl eller to i form af synlige fordele ved frivilligt frem for organiseret fællesskab. Måske er dette den sidste valgperiode i mange, mange år, VK har til at gøre noget borgerligt. Det eneste VK har at slå HTS på, er at det offentlige ikke leverer varen til prisen.
Skal vi have en højredrejet kommunist, eller en venstredrejet liberalist? Fra 2009 regeres landet måske af socialdemokratiske kvinder i kaffeklubber og mødregrupper. Vælgerkorpset vil i 2009 med stor sandsynlighed marchere i takt i et stærk fællesskab. HTS er socialdemokratiets perfekte bud på en formand, der skal slå Anders Fogh Rasmussen på hans egen hjemmebane: Plat populisme og spin, der hviler på et klippefast ideologisk fundament.
Berlingske
HTS ifølge sig selv.

Leave a comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.