Verden er fuld af eksempler på monopoler, der er faldet. Ellers ville verden jo bestå af dem. Det hedder dynamisk konkurrence. I forbindelse med diskussionen om en privatisering af storebæltforbindelsen, har selv folk, der kalder sig økonomer, om end anonymt, påtaget sig på grundlag af teori at påstå, at her vil markedet fejle, hvor det offentlige gør det meget bedre.
Under den engelske kanal ligger eurotunnelen. Som nævnt i den tidligere kommentering af storebælt, konkurrerer alle andre former for overfart med en fast forbindelse. Men så kan man jo bruger politik til at lukke for konkurrencen. Nu klager den private operatør af Eurotunnelen over konkurrencen. Koncernchefen er franskmand, så han håber nok på et indgreb, da der er kutyme for den slags i fransk ”økonomi”, dvs. fransk politik.
Eurotunnelen skylder 45 mia. kr. til i alt 200 banker. Konkurrencen fra flyselskaberne Ryanair og Easyjet er effektiv. Sidste år satte aktionærerne bestyrelsen fra bestillingen, da der med den nuværende forretningspolitik er udsigt til at tunnelen går fallit. Så meget for entry barrierer og statisk konkurrence. Igen slår virkeligheden bunden ud af de statiske modeller, der ofte misbruges til at fejlbeskrive virkeligheden. Verden er dynamisk, hvis vi tillader den at være det.
JP
BBC
Storebælt

Leave a comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.