Line Barfoed (EL) tror, offentlige jobs betaler sig selv. Hendes ræssonnement er simpelt: Når der ansættes flere i det offentlige, kommer de alle fra puljen af dagpengemodtagere, og dermed er der færre på dagpenge. Line Barfoed forstår ikke ansøgerfeltet, konsekvensen af at binde ressourcer, ressourceallokeringsmekanismen i det hele taget, hvad der bestemmer ledighedens størrelse og hvad der skaber velfærd.
Ræsonnementet er udtryk for den statisme, der regerer Line Barfoeds økonomiske forståelse. Når man ansætter flere i det offentlige, så kommer de fra alle mulige steder. Det er ikke kun folk på dagpenge, der søger job. 800.000 danskere skifter job hvert år.
En anden ting, der er galt, er Line Barfoeds forståelse af ledighedens størrelse. Ledigheden bestemmes ikke af, hvor mange, der ansættes i det offentlige. Arbejdsmarkedet er ikke statisk og man kan ikke udrydde ledighed ved at ansætte dem til at grave huller og dække dem til igen. Udover, at 800.000 mennesker skifter job årligt, så nedlægges der også 260.000 stillinger årligt. Ledigheden bestemmes af strukturarbejdsløsheden plus den naturlige tid, der imellem to jobs, når man opsiges.
En tredje ting, der er galt med Line Barfoeds ræsonnement, er hendes forståelse af velfærdens skabelse. Når man ansætter flere i det offentlige, så binder man en større del af arbejdsstyrken i den planøkonomiske sektor. Dermed er der mindre til produktion bestemt af priser, dvs. værdier og omkostninger, og ikke af politiske opfattelser om, hvad der skal produceres i en tvangsmonopolistisk ramme. Det er klart at realindkomsterne falder, når flere skal grave huller og dække dem til, eller på anden vis producere uden selv at betale de reelle omkostninger og afsløre de reelle værdier.
Til sidst udtaler Line Barfoed, at VK-regeringen har taget fra de fattige og givet til de rige. Hun er åbenbart også blank, hvad angår skattesystemet. Enhedslistens ringe opbakning i befolkningen sikrer, at vores samfund fortsat kan bestå. Desværre er Line Barfoeds tankegang ikke isoleret i EL. Den er udbredt på hele venstrefløjen.
Berlingske

Leave a comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.