Den polske præsident Aleksander Kwasniewski vurderer, at der er en risiko for en deling af Ukraine. Den russisk orienterede kandidat, Viktor Janukovitj, som tilsyneladende snød ved valget i Ukraine, har en stærk base hos befolkningen i det østlige Ukraine. Den vestligt orienterede kandidat, Jusjtjenko, som formelt tabte valget, har en stærk base i den vestlige del af Ukraine. Den historiske begrundelse for dette kan findes tilbage i den russiske revolution og senere den anden verdenskrig, men lad os blot koncentrere os om situationen i dag.
Da befolkningen i Tjekkoslovakiet, et land som ikke længere eksisterer, efter murens fald mistede alle fordelene ved det kommunistiske et-parti-styre og stod overfor at skulle debattere og gå til valg, delte befolkningen sig politisk. Det var der også historiske grunde til. Landet blev delt i Tjekkiet og Slovakiet. To i dag rolige, velfungerende demokratier med et indbyrdes godt forhold. Fællesskab skaber styrke. Tvangsfællesskab skaber elendighed. Fællesskab må hvile på naturlig solidaritet.
Det tidligere Jugoslavien er et parallelt eksempel. Der kom en deling for sent til at redde befolkningen fra borgerkrig. Bevarelsen af én stat over en splittet befolkning, skaber overgreb, undertrykkelse og rædsler. Eksempler på dette er Tjetjenien, Kurdistan og Palæstina. Uden naturlig solidaritet kan en stat ikke regere en befolkning uden brutal undertrykkelse. Jo mindre solidaritet, jo mere magt og kontrol skal der til for at staten består.
Befolkningen i den østlige del af Ukraine vil se mildt på, at det nuværende resultat står ved magt. Befolkningen i den vestlige del af Ukraine ønsker omvalg. Så hvorfor ikke lade begge befolkningsgrupper få deres vilje, og ganske enkelt lade Ukraine dele i to lande?
Berlingske
Note: Jeg har i ovenstående anvendt ordet solidaritet i betydningen ”Sammenfald af interesser”.

Leave a comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.