Kriminalstof har alle dage være populært. Mord, brand og voldtægt. Hektiske reportager i Stadion 2. “Der er en cykeltyv løs i Brønshøj”. Det er vildt spændende. Udrykning og fulde værtshusgæster. Jeg skælver, men synes det er spændende.
Jeg har netop erfaret at DR har meldt sig på banen. Kort over kriminalitet, står der på forsiden. Hvor meget kriminalitet er der i den kommune hvor du bor? Jeg dirrer af spænding. På den ene side håber jeg at Frederiksberg er et fredeligt sted, på den anden side er der jo spændingen, tænk hvis jeg lever i en høj-kriminel zone? DR.dk/kriminalitet. Jeg klikker.
Hvor er kortet? “Mand overfaldet af bekendt.” Læs mere. Hvor er kortet? “Dømt for opsætning af web-kamera”, spændende, måske er det Anders Møller? Jeg leder videre efter kortet. “15 årig dreng tilstod røveri.” 15 år! Jeg er lidt forarget, men synes det er spændende. Hvor er det fandens kort?
Hov, hvad er det? Lige under “Mand løsladt efter mistanke for drab” (har spændingen da ingen grænser på DR?). “Sikker på ferien – Undgå kriminalitet på ferien, vær sikker når du rejser ud”, “Undgå overfald – Sådan undgår du at blive overfaldet” og “Hvis du ser et overfald – sådan gør du hvis du er vidne til et overfald”. Jeg glemmer alt om kortet. Hele tre guides om kriminalitet! Interaktivt! Det er i hvert fald bedre end Inspector Morse. Jeg vil gøre hvad som helst for ikke at blive overfaldet. Ohhh DR fortæl mig hvordan man gør.
For nyligt blev en kvinde voldtaget på Frederiksberg. Hun var på vej hjem fra byen tidligt om morgenen. Hun blev overmandet og smidt ind i en bil og voldtaget i 3 timer, inden hun blev lukket ud igen. Lad os se hvorledes DR-overfaldsguide kunne have hjulpet kvinden.
Guiden har 7. trin.
1. Observér stemningen omkring dig.
Vær først og fremmest opmærksom på stemningen omkring dig. Hvis der er dårlig stemning, så overvej at gå tidligt hjem eller gå et andet sted hen.
Kvinden var på vej hjem. Hun gik på en øde villavej.
2. Drik med måde
Lad være med at drikke så meget at du mister overblikket og situationsfornemmelsen.
Historien melder intet om hvorvidt kvinden var meget beruset. Hun var dog i stand til at give en nogenlunde signalement af gerningsmændene og deres bil.
3. Gå ikke med våben
Uanset hvor du færdes, er det en dårlig idé at gå med kniv, tåregaspatroner og andre våben. Det er ulovligt, og det gør kun konflikten farligere – også for dig selv.
Kvinden var tilsyneladende ubevæbnet. Man må gå ud fra, at havde hun haft et våben, havde hun forsøgt at bruge det – og muligvis afværget voldtægten.
4. Vær positiv
Hvis en truende situation opstår så vis ikke, at du er bange. Virk rolig og positiv.
Læg dig ned på ryggen, tag trusserne af og spred benene. Kvinden havde næppe den mulighed. Lige meget hvor lidt bange hun har virket, havde det nok ikke hjulpet hende.
5. Lad dig ikke provokere
Hids dig ikke op, glat ud og vær neutral – en voldsmand leder ofte efter en “legitim” grund til at overfalde dig. Hvis du lader dig provokere, gør du præcis hvad voldsmanden er ude efter. Du giver ham en grund til at overfalde dig.
Voldmændene ledte ikke efter en “legitim” grund.
6. Undgå at diskutere
Undgå videre diskussion. Lad blot voldsmanden føle, at han “vinder” diskussionen.
Han vandt da også diskussionen.
7. Skub ikke igen
Lad være med at skubbe igen. Det giver voldsmanden en legitim grund til at “forsvare” sig.
Kvinden blev slået flere gange i ansigtet. Jeg tror ikke det ville have hverken bedret eller forværret hendes situation, hvis hun havde skubbet.
Skuffende. Jeg havde ventet mig meget af DR’s overfaldsguide. Desværre ser det ikke ud til at den ville have hjulpet kvinden på Frederiksberg, der i mere tre timer blev tævet og voldtaget.
Æv. Nu gider jeg ikke engang lede efter kortet. Jeg lukker dr.dk/kriminalitet og klikker ind på en tysk forhandler af peberspray. Jeg bestiller en kasse med 20 stk. En til min kone, en til min søster, en til min mor, en til min svigerinde osv. Her er min overfaldsguide:
Hvis der opstår en truende situation, eller du går alene på gaden, slå sikkerheden fra på din peberspray og hold den parat til affyring i din lomme. Sørg for at det er en peberspray, der producerer en “sky” når den aktiveres. Det giver et større virkeområde, hvis der er mere end en overfaldsmand. Husk endvidere at pebersprays er ufarlige så du skal ikke være bange for at skade din overfaldsmand. Inden du bruger den så test om den virker. Tryk et par gange på dysen udenfor, så du for en fornemmelse af dens virkeområde. Tøv ikke når situationen opstår. Pebersprays kan købes på tankstationer i Tyskland eller kan bestilles over nettet.
(Ovenstående forslag gør sig kun gældende i lande hvor brugen af pebersprays er lovlig).
Pebersprays er ulovlige i Danmark. Justitsminister Lenin Espersen vil ikke afkriminalisere deres brug, da hun frygter, at de kriminelle elementer i samfundet vil få for let adgang til dem. Kære Lenin, de kriminelle har aldrig haft problemer med at anskaffe sig våben, jeg er sikker på at pebersprays primært findes i hænderne på de kriminelle i dag. Hvad om vi udlignede oddsene mellem den stærkere overfaldsmand og den svagere kvinde og gav hende lov til at bære en peberspray uden at være kriminel?

Leave a comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.