Tillykke med det. Værs’go her er en havnetunnel.
Folketinget og kommunalbestyrelsen i Århus har bevilget en lille milliard til bygning af en tunnel under Århus havn. Det er fordi de (og sikkert også en eller anden pressionsgruppe) mener, at det er der behov for. Hmm. Behov er det man inden for økonomien kalder for efterspørgsel. Allerede Adam Smith skelnede mellem generel efterspørgsel og effektiv efterspørgsel. Fx har jeg en efterspørgsel efter en Jaguar XJ-S cabriolet, men da jeg ikke er aktiv på markedet og dermed ikke i prisdannelsen (jeg har ikke råd), er min efterspørgsel ikke effektiv.
Hvis der nu ikke var tale om en Jaguar, men om et større investeringsprojekt, som jeg ikke kunne samle investorer til, fordi ikke nok personer anså projektet for at være lønsomt, så ville jeg heller ikke være aktiv på markedet og dermed heller ikke være en del af den effektive efterspørgsel. Men hvis jeg succesfuldt kunne lobbye mig til støtte hos folketinget og Århus kommune, således at mit projekt alligevel kunne påbegyndes, ville det betyde at jeg på markedet ville byde ressourcer væk fra andre, mere lønsomme projekter, der ikke have modtaget støtte. For på et givent tidspunkt er der et givent antal ressourcer tilgængelige for produktion, og hvis jeg bruger dem kan de ikke bruges af andre. Det ville måske betyde at et boligprojekt, eller en ny fabrik ikke ville blive bygget, til trods for at disse projekter, sandsynligvis ville have været mere lønsomme, hvis ikke jeg havde konkurreret ressourcer væk fra dem.
Dette er der ikke noget nyt i. Den franske 1800-tals økonom Frédéric Bastiat, skrev i sit mest berømte essay Det man ser og det man ikke ser om konsekvenserne af at det offentlige udbyder en service, der ikke (nødvendigvis) er en effektiv efterspørgsel efter.
Det kan bekymre, eftersom at vores statsminister har læst Bastiat og oven i købet, har skrevet et endnu ikke udgivet manuskript med præcis den samme problemstilling.
At smide penge ud af vinduet betyder spild af penge. Det er noget andet når man smider dem i havnen.

Anders Fogh-Rasmussens Vera og Benfica udkommer på MarkedsCentrets forlag i begyndelsen af 2005.
Bastiat biografi på LvMI

Leave a comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.