Berlingske Tidende skriver i dag at den nyudnævnte skatteminister Kristian Jensen (V) ønsker at kapre 20 milliarder flere af skatteborgernes hårdt tjente kroner.
Jeg hælder måske vand ud af ørene, men det er mig efterhånden svært at forklare hvordan partiet Venstre i det hele taget kan fortjene titlen “liberal”. “Liberal” plejer at betyde at statens indblanding i borgernes affærer holdes til et minimum, og at statsudført kapring af midler tjent af borgerne ved arbejde ligeledes begrænses mest muligt.
Når man på det seneste så tænder for radioen på vej til arbejde om morgenen for så at høre at skatteministerens seneste påfund er at “…komme sort arbejde og andre kriminelle handlinger til livs…” så er det lige før smertegrænsen er nået. Jeg tror ikke at Kristian Jensen forstår særlig meget økonomi, hvis han ikke kan indse er vi er inde i en årsagssammenhæng når det kommer til skat or sort arbejde.
I tilfælde af at skatteministeren skulle læse med, er her et lynkursus i nationaløkonomi (og menneskelig motivationslære):
1) mennesker arbejder generelt for at bedre deres egen situation.
2) frivillig udveksling af goder og servicer mellem to parter skaber værditilvækst.
3) beskatning sænker udbyttet af tid investeret i at udføre arbejde og afstraffer derved arbejdsomhed.
4) højere beskatning af (“lovligt”) arbejde fører derved til at folk søger at udføre arbejde “ulovligt” for ikke at skulle falde i udbytte.
5) højere skatter på udveksling af (“lovlige”) tjenesteydelser og varer fører til at folk udveksler varer og tjeneste “ulovligt” for ikke at tabe i levestandard.
Kort sagt – når du beskatter arbejde, reducerer du incitamentet til at udføre arbejde lovligt (“hvidt”). Derfor kan du forvente at folk i højere grad vil gå uden om systemet når der skal sørges for dagen og vejen. Dvs. at høje skatter kommer før sort arbejde, ikke omvendt. Hvis folk var tilfredse med staten og dens “tjenester”, ville de ikke “snyde” den. Men faktum er at ærligt arbejde ikke kan betale sig i Danmark, og markedet har givet sin dom i form af titals milliarder kroner, der cirkulerer “sort” i form af tjenestydelser og varer. Og det har Kristian Jensen frækheden at kalde “kriminel aktivitet”.
Hvis der er noget der er kriminelt, så er det da det tyveri som skatteministeren ønsker at forstærke gennem den skærpede “indsats” overfor værdiskaberne her i landet. 20 milliarder! Der kan ikke engang alle Danmarks indbrudstyve og hælere følge med!

Leave a comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.