Ålandsøerne tilhører Finland. Men øerne har udstrakt selvstyre. Selvom de er medlem af EU, har de ikke tilsluttet sig EU’s skatteunion. De er således ikke tvunget til at opkræve skatter, som andre medlemmer opkræver. Der opkræves fx ikke moms på Ålandsøerne. Derfor har mange blade i Norden valgt at distribuere deres oplag fra Ålandsøerne gennem distributørerne Bonnier (SE) og Aller (DK). Ålands postvæsen er derfor Nordens mest profitable. (Der kan også distribueres fra Norge eller andre lande udenfor skatteunionen og opnås samme momsfrihed.)
Nu kunne Danmark kræve moms ved importen af bladene, men vi har i EU en bagatelgrænse på 22 euro. Er forsendelsen på under 22 euro, opkræves der ikke moms. I Danmark har vi en særlig lav bagatelgrænsen på 80 kr. Således sendes alt ud i småpakker, og der opkræves ikke moms af fx Aller’s blade på under 80 kr.
Kristian Jensen (Skatteminister) har tænkt sig at nedsætte bagatelgrænsen, hvilket Hovmand også tænkte på. Dette vil naturligvis ramme alle, der har investeret i Ålandsøerne for at undgå den vanvittige moms, inklusive ansatte i posten i Åland. Dette er et lille, men nemt forståeligt eksempel på effekten af protektionisme og hvorledes politiske beslutninger ganske hurtigt kan forvandle en god investering til en dårlig investering og dermed skabe en lavkonkjunktur. De økonomiske aktører skal pludselig eliminere mange investeringer på en gang og foretage nye. Det er den samme effekt, som når priserne på afgørende faktorer har været forkert. Fx når Nationalbanken sætter renten for lavt. Der er investeret forkert i forhold til fremtiden.
Protektionisme og den evige ændring af yderst komplicerede spilleregler tager værdier fra initiativtagere, arbejdstagere og forbrugere. Det er klart at en nedsættelse af bagatelgrænsen kan føre investeringer til Danmark fra Åland, Norge og andre lande udenfor EU (kaldet tredjelande), hvorfra der distribueres blade til Danmark, fordi der nu ikke er en fordel ved at distribuere fra disse lande. Men det er ligeså klart, at da disse investeringer nu vil gå til et højere beskattet produkt, vil interessen for produktet falde. Antallet af solgte blade, investeringerne, og antallet af jobs vil i Danmark være mindre end de var i tredjelandene. Værdi går tabt. I sidste ende er det selvfølgelig alene ideen om beskatning af værdiskabelsen, der eliminerer muligheden for værdiskabelse.
Mere om lovændringen
Intro til EU’s særregler indenfor skatteunionen.

Leave a comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.