Med bogen ”Democracy – The God that Failed” fra 2001 har Hans-Hermann Hoppe genåbnet debatten om demokratiet som styreform; en debat som har ligget død på vore hjemlige breddegrader de seneste 100 år. Hoppes påstand er, at det aldrig har gået så meget ned ad bakke for friheden og for hele vores civilisation som efter indførelsen af demokrati og almindelig valgret.
Overalt har socialdemokratismen holdt sit indtog og gjort borgerne til malkekøer for pressionsgrupper, særinteresser og professionelle bedrevidere.
Skal vi endelig have en stat, så er vi faktisk bedre tjent med monarki, argumenterer Hoppe.
Men Hans-Hermann Hoppe er i virkeligheden anarkist af den liberale og kapitalistiske slags. Han er fortaler for menneskers og landsdeles ret til at løsrive sig fra eksisterende staters overherredømme, så de kan tilrettelægge deres liv selv. Han peger på, at den europæiske civilisation for alvor udviklede sig i en periode, hvor f.eks. Tyskland bestod af 234 lande, 51 bystater og 1.500 uafhængige riddergodser. I denne periode gik borgerne ikke til stemmeurnerne hvert fjerde år, for det var ikke nødvendigt. Hvis de var utilfredse med deres styre, kunne de blot flytte få kilometer til en nabostat, hvor styret viste større respekt for deres ret til at leve livet efter egen overbevisning. Ville staterne ikke affolkes, måtte de derfor behandle deres borgere ordentligt.
I sådan et næranarkistisk klima, hvor stater var noget man meget nemt kunne vælge til og vælge fra, udvikledes den europæiske idé om frihed, og med minimal indblanding fra de politiske magthaveres side skabte europæerne velstandsstigninger, som man aldrig havde set før.
Links:
HansHoppe.com, er Hoppes egen hjemmeside. Her kan du se en liste ober hans publikationer, læse udrag af “Democracy” mm.
På Mises Institutes media sider kan du høre udpluk af Hoppes forelæsninger. (Gå direkte til “Democracy”-forelæsningen ved at klikke her).
Praktiske oplysninger:
Tid: Fredag d. 10. september 2004 kl. 16-20.
Sted: Dronningesalen i Den Sorte Diamant, Det Kongelige Bibliotek, Søren Kierkegaards Plads 1, 1016 København K.
Pris: Arrangementet er gratis.
Tilmelding: arrangementer@markedscentret.dk
Arrangør: MarkedsCentret

Tagged:

Leave a comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.